22 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

«Κοίταξέ με στά μάτια! Μοῦ λές τήν ἀλήθεια;»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γέροντα Γαβριήλ Κοβιλιάτη

 

Με μεγάλη χαρά, οι Εκδόσεις Επιστροφή παρουσίασαν στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής το βιβλίο του Γέροντα Γαβριήλ Κοβιλιάτη, από το Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, «Κοίταξέ με στά μάτια! Μοῦ λές τήν ἀλήθεια;».

Παρουσιάστηκε στην Αθήνα το νέο βιβλίο του Γέροντα Γαβριήλ Κοβιλιάτη "Κοίταξέ με στα μάτια! Μου λες την αλήθεια;''

Για το βιβλίο μίλησαν οι παραγωγοί του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας κα Σοφία Χατζή και κος Γιώργος Μπάρλας, καθώς και ο πρωτοπρεσβύτερος και διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Αρχιεπισκοπής, συγγραφέας και θεολόγος, πατέρας Βασίλειος Χριστοδούλου. Την εκδήλωση πλαισίωσαν η ερμηνεύτρια κα Αθηνά Χιώτη, ο συνθέτης και συγγραφέας κος Στέφανος Δορμπαράκης και ο μουσικός κος Νίκος Παραουλάκης με την έξοχη ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών καθώς και η εικαστικός κα Χαρά Σαΐτη .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος και σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, όπως η Διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Παλαιάς Βουλής κα Ευθυμία Παπασπύρου, η συνθέτης, τραγουδίστρια και μουσικοπαιδαγωγός κα Μαρίζα Κωχ, κ.ά.
Ο Γέρων Γαβριήλ Κοβιλιάτης, κατά κόσμον Φίλιππος-Άδωνις Γιαννόπουλος, σπούδασε ιατρική και στη συνέχεια κλασική αρχαιολογία, ιστορία των Καλών Τεχνών και βυζαντινολογία. Εργάστηκε για περίπου 25 χρόνια στην ξενάγηση Δυτικοευρωπαίων επιστημόνων «στα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού της Ρωμιοσύνης».

Αφιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια στον μοναχισμό και σήμερα, στο Ιερό Κάθισμα της Μεταμόρφωσης Σωτήρος στους Ανω Δολούς της Μεσσηνίας. Το μικρό μοναστήρι-ιερό κάθισμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης, που έγινε παράδεισος με τον αγώνα των μοναχών, αποτελεί μετόχι της Μονής Αρχαγγέλων της Βόρειας Σερβίας, στα σύνορα με την Ουγγαρία και απέχει είκοσι μόλις χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, τη γενέτειρά του.

Ο Γέρων Γαβριήλ είναι παιδί του πολέμου, αφού γεννήθηκε το 1940, με την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην όμορφη Καλαμάτα πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, όπου τελείωσε το γυμνάσιο. Σπούδασε έπειτα στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και ολοκλήρωσε με αριστεία τις σπουδές του. Μάλιστα, η διατριβή του με θέμα «Διδυμότειχο, Ιστορία ενός Βυζαντινού Οχυρού» βραβεύτηκε από την Εταιρεία Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
 «Θέλουμε το μοναστήρι να γίνει μια μικρή κιβωτός όπου οι άνθρωποι θα ευαισθητοποιούνται μέσα από τον λόγο και την πράξη» λέει ο πατέρας Νεκτάριος που με υπομονή εργάζεται στα διακονήματά του τόσο στον κήπο της μονής όσο και στον ελαιώνα.

Ο Γέρων Γαβριήλ είναι ευχαριστημένος να φροντίζει τα πλάσματα του Θεού. Να επικοινωνεί μαζί του. Ο γέροντας Γαβριήλ φωνάζει τον «καλό τον γαϊδαράκο» με το όνομά του κι εκείνος έρχεται κοντά του μιλώντας του στη δική του γλώσσα.

Περισσότερα Άρθρα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου για την δακοκτονία

Διαβάζουμε στα μέσα την απόφαση του περιφεριακού συμβουλίου για την δακοκτονία και το ψήφισμα προς το υπουργείο. Με μπαλώματα δεν δίνεται λύση η μικρομεσαία αγροτιά υποφέρει μην παίζεται στις πλάτες μας. Η κυβέρνηση και η περιφέρεια είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την καταστροφή μας, κάθε χρόνο προειδοποιούμε, κάθε χρόνο μας καθησυχάζουν και κάθε χρόνο κλαίμε χαμένες […]

Σήμερα η ιδρυτική συνέλευση για τη νέα δημοτική παράταξη στο Άργος

Σήμερα Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 7μμ, θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Άργους η ιδρυτική συνέλευση της νέας δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στο Δήμο Άργους-Μυκηνών. Προσκαλείται κάθε συνδημότης και συνδημότισσα που συμφωνεί με το πλαίσιο αρχών της πρωτοβουλίας να μετέχει σε αυτή. “Προχωράμε ενωμένοι! Αλλάζουμε το Δήμο μας! Αλλάζουμε τις ζωές μας! Πάμε αλλιώς!” αναφέρουν οι […]