12 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: Μετά την Ξάνθη, συναγερμός και στην Κρήτη

Η προσοχή των υγειονομικών αρχών της χώρας είναι στραμμένη στα δύο άκρα της Ελλάδας, την Κρήτη και την Ξάνθη, εκεί όπου έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Χθες ανακοινώθηκαν δέκα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 3.237.

Σε ισχύ βρίσκεται η καραντίνα στον Εχίνο της Ξάνθης. «Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τηρούν την καραντίνα, αλλά η νεολαία έχει κουραστεί», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, που εκφράζει δημοσίως τις ευχαριστίες του προς τον ΕΟΔΥ και τον πρόεδρό του, αλλά και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. «Από την αρχή της πανδημίας έχουν ανταποκριθεί σε κάθε μας αίτημα, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η φυσική παρουσία τους εδώ», υπογραμμίζει ο ίδιος, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις σε μια πόλη όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει πέσει κάτω του μηδενός. «Αντιδρούν έντονα οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές που διαθέτουν τα προϊόντα τους στο παζάρι του Σαββάτου, το οποίο λόγω της νέας καραντίνας έχει ακυρωθεί», σημειώνει. «Πρόκειται για 360 εμπόρους, 400 οικογένειες συνολικά, που βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να πουλήσουν την πραμάτεια τους στο παζάρι, ούτε να τη διακινήσουν εκτός δήμου. Η μοναδική επιλογή τους είναι να καταφέρουν να την πουλήσουν σε κάποιο σούπερ μάρκετ έναντι εξευτελιστικού αντιτίμου».

Ο ίδιος εκτιμά ότι η οργή τους είναι δικαιολογημένη, καθώς η οικονομική τους κατάσταση δυσχεραίνεται ραγδαία. «Χωρίστηκε το παζάρι στα δύο για λόγους ασφαλείας, υπεβλήθησαν όλοι σε τεστ, εκ των οποίων κανένα δεν βγήκε θετικό, τηρούν όλους τους κανόνες», περιγράφει, «όμως η υπαίθρια αγορά δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ, που είναι κλειστοί χώροι». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα, που απειλείται με φτωχοποίηση. Η κατάσταση δεν είναι και πολύ καλύτερη για τους υπόλοιπους επιχειρηματίες της πόλης. «Εχουμε στιγματιστεί, μας αντιμετωπίζουν σαν λεπρούς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας ξένος επισκέπτης στα ξενοδοχεία μας», καταλήγει.

Αναστάτωση

Ανάστατη είναι τα τελευταία 24ωρα η ευρύτερη και η τοπική κοινωνία των Χανίων, μετά την ανακοίνωση ύπαρξης νέου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, που νοσηλεύεται στην κλινική COVID-19 του νοσοκομείου Χανίων. Πρόκειται για έναν 21χρονο Σουηδό, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές Μαΐου, νόσησε, νοσηλεύτηκε στην Αθήνα και ταξίδεψε όταν πλέον δεν ανιχνευόταν ο ιός στον οργανισμό του. Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μάλιστα, έχει καταγράψει αναλυτικά όλη την πορεία του, από τη στιγμή που προσγειώθηκε στην Αθήνα, στις 5 Μαΐου, την εισαγωγή του στο ΝΙΜΤΣ στις 7 Μαΐου, το εξιτήριο στις 19 Μαΐου και τη λήξη του «συναγερμού» την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, στην περίπτωσή του τηρήθηκε πιστά το πρωτόκολλο και δεν υπάρχει αναφορά για παρέκκλιση. Ο 21χρονος λαμβάνει την υγειονομική και νοσηλευτική φροντίδα που χρειάζεται, ενώ η κλινική εικόνα του είναι καλή.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα Άρθρα

Κορονοϊός: Τα σημερινά νέα κρούσματα

Σε 1.606 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου ανακοινώθηκαν 76 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 781 ασθενείς με κορονοϊό. Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή 11 Απριλίου ανακοινώθηκαν 1.718 νέα περιστατικά COVID-19 και 52 θάνατοι ασθενών λόγω της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ήταν 780. Είχαν διενεργηθεί 28.887 […]

Μνημόσυνο του Καποδίστρια στο Ναύπλιο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον εορτασμό των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση (1821 – 2021) που ξεκίνησαν στο Ναύπλιο την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και μετά την Επετειακή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ακολούθησε στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα Μνημόσυνο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια και […]