19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: «Συναγερμός» στον ΕΟΔΥ: Ασθενής που πήρε εξιτήριο, ξαναβρέθηκε θετική

Ένα περιστατικό επαναλοίμωξης από τον κορονοϊό βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Πρόκειται για γυναίκα η οποία είχε βρεθεί θετική στον κορονοϊό στα τέλη Μαρτίου και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός“, απ’ όπου πήρε εξιτήριο στις 6 Απριλίου. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ2,5 εβδομάδες αργότερα, μετά από αδιαθεσία που ένιωσε πήγε ξανά στο νοσοκομείο και το Σάββατο βρέθηκε ξανά θετική στον κορονοϊό.

Τέτοια περιστατικά είχαν αναφερθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Νότιας Κορέας και είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Με αφορμή τους ασθενείς με είχαν βρεθεί εκ νέου θετικοί τότε στην ασιατική χώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, είχε αναφέρει πως κατά την άποψή του δεν επρόκειτο για αληθινή επαναλοίμωξη. “Καταγράφηκαν ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και χωρίς να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Η ανίχνευση του ιού με μοριακό έλεγχο PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, γνωρίζουμε ότι δεν ισοδυναμεί με μετάδοση και αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα από μεγάλες ερευνητικές ομάδες του εξωτερικού” είχε αναφέρει τότε ο κ. Τσιόδρας.

Η θέση του ΠΟΥ

Ενήμερος για το θέμα της επαναλοίμωξης των ασθενών στη Νότια Κορέα είναι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ είχε επισημάνει στις 13 Απριλίου πως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι, που έχουν ιαθεί από τον ιό, αντισώματα ικανά να πολεμήσουν μια δεύτερη μόλυνση. Έτσι, υπάρχει φόβος πολλοί ασθενείς να μην αποκτήσουν ανοσία.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Όλα είναι ανοιχτά για την ανταπόκριση των αντισωμάτων αυτών που έχουν ιαθεί από τον κορονοϊό και αν αυτά τα αντισώματα παρέχουν ανοσία και για πόσο καιρό.

Έτσι, περισσότερους από 300.000 ανθρώπους να έχουν ιαθεί από τον κορονοϊό, ο υπογραμμίζει την ανάγκη για κατανόηση του πως ανταποκρίνονται τα αντισώματα, αν αυτά παρέχουν ανοσία και για πόσο καιρό. «Δεν έχουμε απάντηση σε αυτό. Είναι άγνωστο», είχε πει ο Δρ. Μάικ Ράιαν.

«Αυτό είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα. Τι δείχνει αυτή η αντίδραση αντισωμάτων όσον αφορά την ανοσία», είχε συμπληρώσει από την πλευρά της η Δρ. Μαρία φαν Κέρκοβε.

Περισσότερα Άρθρα

ΚΟΜΥ Αργολίδας: Αλλαγή σημείου τεστ στο Άργος

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού του Άργους, από την Δευτέρα 27/9/2021 η ΚΟΜΥ Αργολίδας θα πραγματοποιεί δωρεάν rapid test στους Στρατώνες Καποδίστρια έναντι λαϊκής αγοράς Άργους, καθημερινά από ώρα 9:00 έως 14:00. Ευχαριστούμε τον Δήμο Άργους Μυκηνών και ιδιαιτέρως τον αντιδήμαρχο κ. Πετσέλη Χρήστο και τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο ΝΠΔΔ Κοινωνικής Μέριμνας και […]

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Ναυπλίου στις Εργατικές Κατοικίες συγκεντρώνει φάρμακα

Δράση συλλογής φαρμάκων για την κάλυψη αναγκών του Κοινωνικού Φαρμακείου διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου Εργατικών κατοικιών Ναυπλίου στο πλαίσιο παροχής βασικών αγαθών στους άπορους πολίτες του Δήμου Ναυπλίεων Η δράση αποσκοπεί στη συλλογή φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών φαρμακευτικής περίθαλψης κατοίκων της πόλης μας οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και δεν […]