19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα μετά τα 84 κρούσματα – Τι περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα

 

Για μια «παγκόσμια επιδημική κρίση» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας για τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, που έφτασαν τα 84. Όπως επισήμανε, τα 56 συνδέονται με γκρουπ ταξιδιωτών.

YouTube player

Η νόσος είναι ήπια, ωστόσο έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, τόνισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας πως γι’ αυτό βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες. «Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους», υπογράμμισε και συνέχισε: «Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες».

«Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, από τους 84, οι 81 είναι Έλληνες και 3 ξένοι. 56 συνδέονται με την εκδρομή στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν στο γκρουπ και 9 οι επαφές τους.

Από τους 84, 27 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου. 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους. Τέσσερα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν έχουν ιστορικό έκθεσης.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε σήμερα τα εξής μέτρα:

Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά, εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοστοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον γιατρό τους.
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες η επιτροπή εισηγήθηκε την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.
Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα έως και 30 Ιουνίου 2020.
Επιπλέον, επιτροπή εισηγήθηκε αναστολή πολιτιστικών και καλλιχτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.
Επίσης, εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης. Ως παράδειγμα αναφέρω τα δημοτικά συμβούλια.
Επιπλέον, συνέστησε ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.
Τέλος, η επιτροπή τονίζει ότι στις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε – όπως και στον υπόλοιπο κόσμο – περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας, ακόμα και κρουσμάτων όπως τα 4 στα οποία δεν θα προσδιορίζεται σαφής πηγή έκθεσης.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Η ιστορία της UNICEF

Η Γιούνισεφ (UNICEF) είναι μία οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, τιμημένη το 1965 με βραβείο Νόμπελ για την προσφορά της. Ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. […]

Εννέα αυτοκίνητα διέρρηξαν στο Παλαμήδι !

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά  εννέα αυτοκίνητα διέρρηξαν άγνωστοι την σήμερα στο Ναύπλιο και συγκεκριμένα στο Παλαμήδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εννέα αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές το πρωί της Κυριακής, όταν άγνωστοι δράστες έσπασαν τα πίσω τζάμια των οχημάτων και άρπαξαν ό,τι βρήκαν. Στο  κάστρο του Παλαμηδίου η είσοδος ήταν ελεύθερη, όπως και σε όλους τους αρχαιολογικούς […]