15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Κορονοϊός: Τα 12 εισαγόμενα κρούσματα δημιούργησαν προβληματισμό για το τουριστικό «άνοιγμα»

Δώδεκα «εισαγόμενα» κρούσματα κατέγραψε η Ελλάδα χθες, γεγονός που γεννά προβληματισμό για το επικείμενο τουριστικό «άνοιγμα».

Πρόκειται για ταξιδιώτες που αφίχθηκαν με πτήση από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Ντόχα, με την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το Κατάρ μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά, σε πτήση της Qatar Airlines από την Ντόχα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» τη Δευτέρα 1η Ιουνίου εντοπίστηκαν 12 θετικά δείγματα κατόπιν της διενέργειας του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19 που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εννέα από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο Ελληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα ακόμη άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για επτά ημέρες ως στενές «υψηλού» και «χαμηλού» κινδύνου επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα. Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του επταημέρου.

Η συγκεκριμένη πτήση-«εστία» προβληματίζει, αφού τα εισαγόμενα κρούσματα είναι κάτι που περιμένουν οι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και αποτελούν πλέον το μεγάλο «στοίχημα» στο εξής, μετά τη σχεδόν εκρίζωση του ιού στη χώρα μας. Ζητούμενο παραμένει να υπάρξει μια διαχειρίσιμη διασπορά και ο έγκαιρος εντοπισμός και απομόνωση περιστατικών, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Τα δώδεκα κρούσματα στους παραπάνω ταξιδιώτες ανέβασαν στη χθεσινή ημερήσια καταγραφή τον αριθμό των θετικών στον Sars-CoV-2 σε 19, καθώς καταγράφηκαν και επιπλέον επτά κρούσματα. Παράλληλα χθες δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να ανέρχεται σε 179 μέχρι χθες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Περισσότερα Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις. Οι πρώτες διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Η έννοια […]