20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Κώστας Βλάσης: «Πολύ ισχυρό brandname σε παγκόσμιο επίπεδο η Αρκαδία – Έρχονται μεγάλες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας»!  

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, και βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης απαντά αποκλειστικά στα ερωτήματα της εφημερίδας «Παραπολιτικά Πελοποννήσου».

Διαβάστε παρακάτω τι απαντά για την εξελισσόμενη θητεία του στο Υπουργείο Εξωτερικών, για την Αρκαδία και τις επενδύσεις που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και τη μεταλιγνιτική εποχή στην Μεγαλόπολη.

Τον Δεκέμβριο του 2019 αναλάβατε καθήκοντα Υφυπουργού Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό. Μία κρίσιμη και σημαντική Κυβερνητική θέση. Μέχρι στιγμής, πως βιώνετε αυτή την εμπειρία;

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύτηκε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό. Δεν σας κρύβω ότι οι σχέσεις μου με τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό ήταν ενεργή από την πρώτη στιγμή που άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά, αλλά και πριν ακόμα μπω στο στίβο της πολιτικής. Η ανάληψη της θέσης αυτής συνοδεύεται από τεράστια ευθύνη λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι συμπατριώτες μας ανά την υφήλιο αποτελούν επί της ουσίας μια δεύτερη Ελλάδα.

Βασικός μου στόχος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου υπήρξε η ενδυνάμωση των δεσμών των απανταχού Ελλήνων με τη μητέρα πατρίδα και γι’ αυτό επεδίωξα και επιδιώκω την επαφή μαζί τους με όποιον τρόπο αυτό είναι εφικτό. Δυστυχώς, οι πρωτοφανείς συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία του Covid-19 μου στέρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί τους εκ τους σύνεγγυς, όμως πλέον η ομαλοποίηση της κατάστασης μου επιτρέπει να προγραμματίσω πολλές επισκέψεις όπου υπάρχουν Έλληνες.

Ακόμα, όμως, κι εν μέσω του διαστήματος των περιορισμών της πανδημίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών προχωρήσαμε σε μία σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο να φέρουμε τους Έλληνες του εξωτερικού πιο κοντά στην Ελλάδα. Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω την πραγματοποίηση ενός κύκλου τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνομιλιών, τόσο εμού όσων και των συνεργατών μου με τις ομογενειακές οργανώσεις μας στο εξωτερικό, την δημιουργία της πλατφόρμας staellinikaγια την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και την ψηφιοποίηση πολλών εκ των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις αρχές μας στο εξωτερικό.

Κάνουμε τα πάντα ώστε οι απανταχού Έλληνες να νιώθουν ότι η Πατρίδα είναι δίπλα τους και ότι επιζητά να τους έχει σταθερούς συνοδοιπόρους. Πιστέψτε με, η ανιδιοτελής αγάπη τους για την μητρώα γη είναι τέτοια, που καμία προσπάθεια από πλευράς μας δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει αυτά που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν στον τόπο μας.

“Το όνομα Αρκαδία είναι ένα τοπόσημο με ιδιαίτερη ισχύ σε όλη την Υφήλιο” είπατε σε πρόσφατη τοποθέτησή σας. Ως Υφυπουργός Εξωτερικών, αυτή την ισχύ τη συναντάτε σε επισκέψεις που κάνετε σε διάφορες χώρες του εξωτερικού; Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους ομογενείς μας;

Πραγματικά πιστεύω ότι η Αρκαδία μας συνιστά ένα πολύ ισχυρό brandname σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο ιστορικά όσο και από την διατήρηση και προώθηση της πολιτισμικής μας παράδοσης στα πέρατα του κόσμου. Οι Αρκάδες είναι ένα από τα πλέον ισχυρά και δραστήρια τμήματα της ελληνικής διασποράς και ως εκ τούτου η αρκαδική γη βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. Το ενδιαφέρον για την Αρκαδία μας είναι πολύ μεγάλο και ως εκ τούτου υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια βελτίωσης τόσο στο κομμάτι της τουριστικής προβολής του τόπου μας όσο και στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, που θα δώσουν νέα πνοή και θα βάλουν τον τόπο μας σε αναπτυξιακή τροχιά. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αρκαδίας είναι αδιαμφισβήτητα και προτεραιότητα τόσο του κεντρικού όσο και του τοπικού πολιτικού σχεδιασμού οφείλει να είναι η ανάδειξη και η αξιοποίησή τους με τελικό στόχο να γίνει η Αρκαδία μας πρωταγωνίστρια σε μια Ελλάδα που προοδεύει και αναπτύσσεται.

Ένα βασικό ζητούμενο για όλη τη χώρα και φυσικά το ίδιο ισχύει και για το νομό Αρκαδίας, είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έχετε επισημάνει ότι το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων. Εκτιμάτε ότι η έλευση φυσικού αερίου στην Τρίπολη και την Μεγαλόπολη θα προσελκύσει επενδύσεις που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια;

Η έλευση του φυσικού αερίου στην Τρίπολη, την Μεγαλόπολη, αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη σε πολλά επίπεδα. Πρόκειται για ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο, που μετά από πολλά χρόνια εξαγγελιών και καθυστερήσεων έγινε επιτέλους πράξη και είμαι υπερήφανος γι αυτό. Πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη, που από την πρώτη στιγμή θα έχουν οι πολίτες αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο έργο αυτό καθαυτό, η έλευση του φυσικού αερίου θα συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια. Ήδη δρομολογείται μια μεγάλη επένδυση της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας DEMOστην Τρίπολη και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα δούμε κι άλλες επενδυτικά πλάνα να υλοποιούνται στην Αρκαδία συμβάλλοντας καίρια στην ανάπτυξη της.

Στη Μεγαλόπολη επικρατεί μία έντονη αγωνία μετά τη δύσκολη απόφαση να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες. Έχετε ασχοληθεί επισταμένως για να προχωρήσουν υποδομές που θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή. Υπάρχουν, ως αυτή τη στιγμή, έργα και επενδύσεις που θα επιφέρουν μια ισορροπία στην Μεγαλόπολη;

Η αναπόφευκτη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή είναι απολύτως κατανοητό να προκαλεί αναστάτωση στους κατοίκους περιοχών όπως η Μεγαλόπολη, που όλα αυτά τα χρόνια είχαν συνδέσει τη ζωή και τις δραστηριότητές τους με το λιγνίτη. Αποτελεί χρέος μας να στηρίξουμε τους κατοίκους της Μεγαλόπολης, τους ανθρώπους που τόσο καιρό – όχι χωρίς προσωπικό κόστος – στήριξαν την ενεργειακή επάρκεια και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Γι αυτό και η κυβέρνησή μας κατάρτισε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσω του οποίου οι πληττόμενες από την απολιγνιτοποίηση περιοχές θα στηριχθούν εμπράκτως.

Η έλευση του φυσικού αερίου είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, ενώ ήδη πετύχαμε αυξημένα μέγιστα ποσοστά περιφερειακών ενισχύσεων από την Ε.Ε. για την περίοδο 2022-2027. Επιπλέον θεσπίσαμε την αυξημένη μοριοδότηση για τους κατοίκους της Μεγαλόπολης στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού του δημοσίου τομέα.

Η διαδικασία στήριξης της Μεγαλόπολης αποτελεί προτεραιότητά μας και θα συνεχίσει να εξελίσσεται με στοχευμένες ενέργειες, που θα δώσουν κίνητρα και θα ενεργοποιήσουν τον ιδιωτικό τομέα. Σας ανέφερα ήδη την μεγάλη επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας DEMO και πιστεύω πως όσο περνά ο καιρός θα ακολουθήσουν κι άλλες σημαντικές επενδύσεις, καθώς το ΣΔΑΜ προσφέρει σημαντικά κίνητρα που μπορούν να προσελκύσουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κινήσεις όπως η μεταβίβαση του παλιού ψυχιατρείου Τρίπολης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού campusθα συμβάλλουν στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσεων και πρωτοβουλιών η Μεγαλόπολη μπορεί να καταστεί πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας και θα ευνοήσουν τη διαμόρφωση οικονομίας κλίμακας στην περιοχή.

Τέλος, έχετε υπογραμμίσει κατ’ επανάληψη ότι για εσάς η Αρκαδία δεν είναι η εκλογική σας περιφέρεια, είναι το σπίτι σας. Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο που έχετε για την Αρκαδία και θα θέλατε να γίνει πράξη στο μέλλον;

Η Αρκαδία ήταν, είναι και θα είναι το σπίτι μου και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους Αρκάδες από όποιο μετερίζι κι αν μου δοθεί η ευκαιρία να το κάνω. Το όνειρό μου είναι να δω την Αρκαδία πρωταγωνίστρια, να αναπτύσσεται και να προοδεύει και φυσικά να μπορεί να κρατά τα παιδιά της στην αρκαδική γη. Μπορεί σε κάποιους να ακούγεται κοινός τόπος και τετριμμένη αναφορά, όμως η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας που αυτή θα φέρει είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να δώσουμε νέα πνοή στον τόπο μας, για να αποκτήσουν ξανά ζωή τα χωριά μας, που μέρα με τη μέρα ερημώνουν. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, αλλά και μετά από 1,5 χρόνο σκληρής μάχης με την πανδημία, ήρθε η ώρα να θέσουμε τις βάσεις για μια Αρκαδία ακμάζουσα, που θα πορεύεται με ασφάλεια στο μέλλον. Αυτό ονειρεύομαι και γι αυτό πασχίζω με όποιον τρόπο μπορώ: να γίνει η Αρκαδία μας όχι μόνο τόπος καταγωγής αλλά τόπος επιλογής για τους νέους μας!

Περισσότερα Άρθρα

Περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης

Περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα φιλοξενηθεί στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, στη διάρκεια του φετινού πανηγυριού -από 21 μέχρι και 27 Σεπτεμβρίου. Στο εν λόγω περίπτερο των 100 τ.μ. θα προβάλλεται στους επισκέπτες της πόλης, καθ’ όλο το πιο πάνω χρονικό διάστημα, το έργο της Περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, θα παρευρίσκεται στις 10.30 το […]

Αυτός είναι ο χάρτης του ΕΟΔΥ με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, πόσα έχει η Αργολίδα;

Όπως έχουμε γράψει στον ΕΟΔΥ καταγράφονται τα κρούσματα κορονϊού σύμφωνα με τον τόπο κατοικίας του ασθενή και όχι με τον τόπο διάγνωσης ή καταγωγής.Έτσι λοιπόν το κρούσμα από την Αρκαδία που διαγνώστηκε στο Νοσοκομείο Άργους ο ΕΟΔΥ το κατέγραψε στο Νομό Αρκαδίας και έτσι στην Αρκαδία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 2, επίσης 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα […]