15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου: Υπάρχουν τρόποι να γίνει δια ζώσης το Δημοτικό Συμβούλιο

Για άλλη μια φορά συγκαλείται Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς στις 11-5 -20 (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και τηλεφώνου) όταν πρακτικά υπάρχουν τρόποι να γίνει δια ζώσης με όλα τα απαραίτητα προτατευτικά μέτρα. Για παράδειγμα η αίθουσα του Βουλευτικού προσφέρεται για το σκοπό αυτό.

Όμως η απόφαση του Δημάρχου είναι πολιτική γιατί θέλει η αντιπολίτευση να έχει κλειστό το στόμα και οι αποφάσεις να παίρνονται χωρίς να συζητούνται , χωρίς να εκφράζονται απόψεις, να γίνεται διάλογος και αντιπροτάσεις.

Με την τακτική αυτή, ουσιαστικά, μας αφαιρεί το δικαίωμα να συμμετέχουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί η παρουσία μας γίνεται διακοσμητική και δεν έχει κανένα νόημα.

Στη συνεδρίαση δια περιφοράς καλούμαστε να εγκρίνουμε ή όχι την εκπόνηση γεωφυσικών και γεωτεχνικών μελετών για το έργο «Αντιμετώπιση διάβρωσης ακτών Δ.Ε. Ασίνης-Βυθισμένοι κυματοθραύστες». Καθώς και τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών με στόχο την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του νέου Γ.Π.Σ. Ναυπλιέων. Σίγουρα υπάρχει αναγκαιότητα οι μελέτες αυτές, ιδιαίτερα το Γ.Π.Σ. Ναυπλίου, να προχωρήσουν. Όμως ο Δήμος για τις μελέτες αυτές, πρόκειται να συνάψει σύμβαση με την Αναπτυξιακή Αργολίδας ΑΕ ΟΤΑ. Οι συγκεκριμένες προγραμματικές συμβάσεις κινούνται στα όρια της νομιμότητας μιας και η συγκεκριμένη Αναπτυξιακή δεν είναι στελεχωμένη με αντίστοιχης τάξης μελετητικά πτυχία και επομένως δε διασφαλίζει τα συμφέροντα του δημοσίου βάση της κείμενης νομοθεσίας, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητος ιδιωτικός φορέας.

Από τη συνεδρίαση βέβαια αυτή δε λείπουν και οι συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού ( 7η κατά σειρά) και οι τροποποιήσεις του τεχνικού προγράμματος. Στην ουσία ο Δήμος πορεύεται χωρίς συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χωρίς προγραμματισμό. Οι προεκλογικές υποσχέσεις και οι ανακοινώσεις του Δημάρχου στα ΜΜΕ ξεφούσκωσαν πολύ γρήγορα όπως αυτό φαίνεται από την εγκατάλειψη που δείχνει τα σημάδια της παντού.

Για να καλύψει η Δημοτική Αρχή όλη αυτή την κατάσταση προσπαθεί με διάφορους τρόπους (Δημοτικά Συμβούλια δια περιφοράς) να εξουδετερώσει το ρόλο και τη δράση της αντιπολίτευσης. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση δε θα το επιτρέψουμε. Θα αντιπαρατεθούμε στην τακτική αυτή ξεσκεπάζοντας την πολιτική της Δημοτικής Αρχής προβάλλοντας και διεκδικώντας λύση στα οξυμένα και ώριμα προβλήματα του Δήμου και των πολιτών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει φωνή και το αποδεικνύει με κάθε τρόπο. Να θυμήσουμε ότι με δικές μας ενέργειες και μέσα στην καραντίνα, ακυρώθηκε ως μη νόμιμη η απόφαση για την «ανάπλαση» του Πάρκου Κολοκοτρώνη.

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου ανοίγουν σχολεία , καταστήματα , αθλητικά κέντρα κλπ. Ιδιαίτερα για την επαναλειτουργία των σχολείων τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και αφορούν τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγείας μαθητών και διδασκόντων, δημιουργούν, για αυτούς που πιθανά δεν γνωρίζουν την κατάσταση στα σχολεία, ερωτηματικά και για όσους γνωρίζουν και εμπλέκονται στην λειτουργία τους, την βεβαιότητα ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν τις διασφαλίζουν. Η κρατική ευθύνη όπως συνηθίζει η κυβέρνηση μεταφέρθηκε στις πλάτες των εκπαιδευτικών , μαθητών και γονιών.

Οι Δήμοι, καλούνται να σηκώσουν τον πλέον κρίσιμο ρόλο, χωρίς καμιά επιπλέον χρηματική υποστήριξη, αφού ως γνωστόν τους έχει ανατεθεί η ευθύνη λειτουργίας και καθαριότητας των σχολικών μονάδων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προσπάθησε με επερώτηση στις 4-5-20 προς το Δήμαρχο να διερευνήσει τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Δημοτική Αρχή έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Δε μας έχει απαντήσει! Γιατί άραγε;

Είναι η συνήθης απαξίωση προς εκλεγμένα αιρετά μέλη ή οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί δεν είναι ικανοποιητικές;

Με βεβαιότητα λέμε ότι ο Δήμαρχος αποφεύγει το διάλογο καθώς οι πράξεις του το αποδεικνύουν. Απέφυγε να συζητήσει θέματα που αφορούν στα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που πρέπει να παρθούν, για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας και την προστασία των εργαζομένων που πλήγηκαν από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της καραντίνας. Αποφεύγει τη συζήτηση για θέματα που πρέπει να συζητηθούν αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπως είναι η επαναλειτουργία των σχολείων.

Για την ενημέρωση των δημοτών επισυνάπτουμε την επερώτηση σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.

Ναύπλιο 10-5-2020

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Κύριε Δήμαρχε,
Η κυβέρνηση την Τετάρτη 29 Απρίλη, ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα του ανοίγματος των σχολείων και με σαφείς τις ημερομηνίες για την επανέναρξη Λυκείων και Γυμνάσιων. Τα μέτρα δε που ανακοίνωσε και αφορούν τις προϋποθέσεις διασφάλισης της υγείας μαθητών και διδασκόντων, δημιουργούν, για αυτούς που πιθανά δεν γνωρίζουν την κατάσταση στα σχολειά, ερωτηματικά και για όσους γνωρίζουν και εμπλέκονται στην λειτουργία τους, την βεβαιότητα ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν τις διασφαλίζουν. Απ’ ότι φαίνεται με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι Δήμοι, καλούνται να σηκώσουν τον πλέον κρίσιμο ρόλο, χωρίς καμιά επιπλέον υποστήριξη, αφού ως γνωστόν τους έχει ανατεθεί η ευθύνη λειτουργίας και καθαριότητας των σχολικών μονάδων.
Συγκεκριμένα τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται στη διασφάλιση της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικών αφορούν:
· στην αγορά μασκών μίας χρήσης που θα διανεμηθούν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό τις ημέρες που θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Η σωστή χρήση της μάσκας απαιτεί περίπου 3 μάσκες τη μέρα για κάθε χρήστη. Αυτά αφορούν μόνο την περίοδο Μαίου- Ιουνίου και Πανελλαδικών Εξετάσεων.
· στην αγορά θερμομέτρων υπερύθρων μετώπου για την θερμομέτρηση μαθητών και εργαζομένων με ασφάλεια αν παραστεί ανάγκη.
· στην αγορά καλαθιών απορριμάτων με καπάκι για την σωστή και ασφαλή απόρριψη των μασκών μίας χρήσης με βάση των αριθμό αιθουσών των σχολείων μέσης εκπαίδευσης.
· στην αγορά δοχείων με αντλία αλκοολούχων, αντισηπτικών διαλυμάτων.
· στην ενίσχυση των σχολικών μονάδων με προσωπικό καθαριότητας ώστε οι αίθουσες και τα ευαίσθητα σημεία (πόμολα, χερούλια, εσωτερικά κιγκλιδώματα, επιφάνειες θρανίων, κουπαστές κλιμακοστασίων κ.α) να απολυμαίνονται σε κάθε διάλειμμα (με διάλυμα χλωρίου) και όχι μόνο το απόγευμα μετά το πέρας των μαθημάτων. Ακόμη και με βάση την ανακοίνωση του Υπουργείου για καθαρισμό 2 φορές τη μέρα (μέτρο πολύ κατώτερο των περιστάσεων) το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί.
Αντίστοιχα μέτρα πρέπει να προβλεφθούν και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το γεγονός ότι Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν είναι σίγουρο πότε και αν θα ανοίξουν δεν παίζει κανένα ρόλο μιας που κάποια στιγμή θα ανοίξουν, έστω το Σεπτέμβρη, και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για περαιτέρω μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο Ειδικό Επαγγελαμτικό Σχολείο του δήμου μας σε συνεργασία με τη διεύθυνση και το σύλλογο της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών του.
Ιδιαίτερη φροντίδα επίσης πρέπει να ληφθεί για τους μετακινούμενους μαθητές μας με τα λεωφορεία . Πιο συγκεκριμένα οι μετακινήσεις των μαθητών με τα λεωφορεία να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής των μαθητών. Απαιτείται αύξηση των δρομολογίων, ώστε να εξυπηρετούνται λιγότεροι μαθητές ανά λεωφορείο. Επίσης, στο λεωφορείο πρέπει να παρέχονται όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας στους μαθητές, τα οποία θα καλύπτει το κράτος.

Επερωτάται η Δημοτική Αρχή Ναυπλιέων

· Επαρκούν τα χρήματα των σχολικών επιτροπών έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τα απαιτούμενα για κάθε μέρα λειτουργίας των σχολείων προστατευτικά μέτρα όπως αυτά αναφέρονται παραπάνω;
· Σε τι ενέργειες έχει προβεί έτσι ώστε το προσωπικό καθαριότητας να επαρκεί για τον επιμελή καθαρισμό των σχολείων δύο φορές την ημέρα.
· Σε τι ενέργειες έχει προβεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια έτσι ώστε στους μαθητές που μετακινούνται με λεωφορείο να διασφαλιστεί η παροχή των προστατευτικών μέτρων , η απολύμανση των λεωφορείων και η αύξηση των δρομολογίων;

Ναύπλιο 4-5-2020

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι
Κώστας Γκόνης
Μαρία Αλημπέρτη

Περισσότερα Άρθρα

Τροχαίο στον κόμβο της Στέρνας με 1 νεκρό

Ι.Χ. αυτοκίνητο στον κόμβο της Στέρνας που κινούνταν με κατεύθυνση προς το Άργος, προσπαθώντας να κάνει προσπέραση, εξετράπη της πορείας του κι έπεσε πάνω σε μια ελιά. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν τρία άτομα, (1 ζευγάρι με το ανήλικο παιδί τους). Ο οδηγός σκοτώθηκε ακαριαία ενώ η γυναίκα και το παιδί μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο […]

Καλλωπισμός του εξωτερικού χώρου του γηπέδου 5Χ5 στην Ασίνη

Εκτεταμένες παρεμβάσεις καθαριότητας και καλλωπισμού του εξωτερικού χώρου του γηπέδου 5Χ5 στην Δημοτική Κοινότητα Ασίνης έγιναν την Δευτέρα 14 Ιουνίου. Οι Αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου με τον κατάλληλο εξοπλισμό πραγματοποίησαν εργασίες που αφορούσαν το γενικότερο καθαρισμό περιμετρικά του γηπέδου, κόψιμο των ξερών χόρτων, φροντίδα του πρασίνου, μάζεμα σκουπιδιών καθώς και την  απομάκρυνση  ξερών κλαδιών. Οι στοχευμένες […]