19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Με μάσκες… μενταγιόν δεν πολεμάς τον κορονοϊό

Όλα δείχνουν πως ήταν «ευχή και κατάρα» όσα πετύχαμε την άνοιξη. Η τεράστια επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης, των πολιτών κατά της πανδημίας ήταν κάτι μοναδικό στην Ευρώπη, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΩΡΑ δεν φταίνε οι ψεκασμένοι συνωμοσιολόγοι. Βλέπει κανείς κόσμο να υποστηρίζει πως «υπάρχει κορονοϊός, αλλά δεν θα πάθουμε και τίποτα, δεν θα συμβεί σε εμάς».

ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ, όμως, κανείς και την τήρηση των μέτρων στους επαγγελματικούς κλάδους με τον μεγαλύτερο συγχρωτισμό: σε καφέ, μπαρ, ταβέρνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εμπορικά καταστήματα. Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων φοράει ως… μενταγιόν τη μάσκα για όσες ώρες δουλεύει. Κοινώς… δουλευόμαστε.

ΝΑ το πούμε απλά. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη. Ας κοιτάξουν όλοι οι αυτοί οι «εξυπνάκηδες» επιχειρηματίες τι έγινε στον Πόρο. Σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες θα συμβεί και στην περιοχή τους. Και θα βγουν μετά στις τηλεοπτικές κάμερες και θα κλαίνε και θα οδύρονται. Θα ζητούν εκ νέου στήριξη από το κράτος. Αν και εκείνοι δεν τήρησαν ούτε στιγμή τους κανόνες που είχαν επιβληθεί.

ΑΥΤΟ το καραγκιοζιλίκι πρέπει να σταματήσει. Λίγες εβδομάδες μετά τη σταδιακή άρση του γενικού lockdown έπεσαν κάποια λουκέτα σε μαγαζιά στη Μύκονο. Η ποινή ήταν για κλείσιμο δυο – τριών μηνών. Βγήκαν αμέσως κάποιοι επιχειρηματίες, αναλυτές – δημοσιολόγοι, αλλά ακόμα και πολιτικοί και γκρίνιαζαν πως με τέτοιου είδους αυστηρές ποινές δεν θα έχουν καμία τύχη οι επιχειρήσεις.

ΣΕ αυτό το σημείο καμπής έγινε το λάθος από την κυβέρνηση. Αν από την αρχή έπεφτε βροχή λουκέτων τώρα θα ήμασταν πολύ πιο ήσυχοι. Δεν θα είχαμε τέτοια αύξηση κρουσμάτων. Γιατί η πλειονότητα του κόσμου χαλάρωσε. Οι ανεγκέφαλοι επιχειρηματίες στρίμωχναν και στριμώχνουν κόσμο στα μαγαζιά τους για να βγάλουν τα σπασμένα. Και στο τέλος θα μπει λουκέτο σε όλους.

ΜΙΑ ενδεχόμενη εκτίναξη του αριθμού κρουσμάτων θα έχει δραματικές επιπτώσεις και σε ανθρώπινες απώλειες και στην οικονομία. Γιατί τώρα είναι καλοκαιράκι και οι πολίτες που κάνουν τις διακοπές τους πάνε σε κάποιο καφέ και ταβερνάκι που είναι ανοικτό. Αν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, θα πάει κανείς το φθινόπωρο και το χειμώνα σε κλειστούς χώρους; Ελάχιστοι έως κανένας.

ΑΚΟΜΑ μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. Πρέπει, όμως, η κυβέρνηση, όπως και την άνοιξη, να πάρει τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού. Να επιβάλει ακόμα πιο αυστηρούς κανόνες και όποιος τους παραβαίνει να τιμωρείται παραδειγματικά. Δεν είναι αστείο αυτό που συμβαίνει. Και δεν μπορεί ένα μειοψηφικό κομμάτι της κοινωνίας να οδηγήσει όλη τη χώρα σε μια δραματική περιπέτεια.

ΓΙΑ πρώτη φορά στα χρονικά γλιτώσαμε μια τεράστια καταστροφή. Πολλοί ίσως να μην πείθονται αν δεν τη βιώσουμε. Αυτό πρέπει να αποφύγουμε. Αν τα καταφέρουμε, τότε θα έχουμε πετύχει και μια τεράστια μεταρρύθμιση νοοτροπίας.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Περισσότερα Άρθρα

Ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις γκραβούρες…

Σε ένα “πραγματικό ” ταξίδι στο χρόνο συμμετείχαν οι επισκέπτες της έκθεσης γκραβούρας του Ναυπλίου που πραγματοποίησε σήμερα τα εγκαίνια της και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 στην αίθουσα του Βουλευτικού. Ο Δήμος Ναυπλίου και ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου ΄΄Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ΄΄ συνδιοργανώνουν την έκθεση  που φιλοτέχνησε η ζωγράφος και αγιογράφος κυρία […]

ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ: Παρουσίαση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων

Πραγματοποιήθηκε, χθες Σάββατο 11 Μαρτίου, με μεγάλη επιτυχία, η παρουσίαση των πρώτων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης «ΝΑΥΠΛΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ», από τον υποψήφιο δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Παπαδημόπουλο. Ευχόμαστε σε όλους έναν καλό και έντιμο αγώνα. Δημήτρης Παπαδημόπουλος Υπ. Δήμαρχος Ναυπλιέων   Ακολουθεί λίστα με τα ονόματα των υποψηφίων: ΑΔΑΜΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΟΤΕ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ […]