19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης: Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις οικοδομές

 

Δύο σημαντικές οικονομικές ειδήσεις ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στον Economist. Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006.

Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα εκφράσει την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, από το 2021.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σχηματικά το σχέδιό του ως ένα τρίγωνο το οποίο στη μια πλευρά έχει τις μεταρρυθμίσεις, στην άλλη την αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην τρίτη ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια.

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις, θα τονίσει ότι προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και θα αναφερθεί ενδεικτικά στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων projects που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά της γραφειοκρατίας μέσα στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Περισσότερα Άρθρα

Επιασαν έναν απο τους αδίστακτους ληστές του ζευγαριού στην Αχαΐα

Σύμφωνα με πληροφορίες σε επιχείρηση της Αστυνομίας το πρωΐ της Παρασκευής εντοπίστηκε και συνελήφθη ο ένας από τους φερόμενους ως δράστες. Η επιχείρηση έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Ροδοδάφνης ύστερα από πληροφορίες και στοιχεία που είχαν συλλέξει αστυνομικοί και συμμετείχε ομάδα ανδρών της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας Αιγίου. Οι ληστές εισέβαλαν τα ξημερώματα της Δευτέρας […]

Σημαντική απόφαση του ΣτΕ: Δικαιούνται αποζημίωση από το δημόσιο οι πολίτες που αποδεδειγμένα υποστούν βλάβη από εμβόλιο

Υλική αποζημίωση και ηθική αποκατάσταση από το δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει ο πολίτης που έχει υποστεί βλάβη της υγείας του στο πλαίσιο εμβολιασμών,  σύμφωνα με σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Α΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφαση του (622/2021) αποσαφηνίζει ότι ο πολίτης που ενδεχομένως παρουσιάσει προβλήματα υγείας από παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση με […]