19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Μ. Βορίδης: Κατάργηση απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση

Την κατάργηση της απλής αναλογικής και τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να εξαλειφθούν τα ζητήματα κυβερνησιμότητας και να διασφαλίζεται στον νικητή η ικανότητα διοίκησης, ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στους δημάρχους της Αττικής, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βορίδης επισκόπησε επίσης και σειρά σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της λειτουργικότητας του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, πέρα από την κατάργηση της απλής αναλογικής, προβλέπεται η κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, η εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, η θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους. Σημείωσε ότι ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, ενώ σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60%, θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περισσότερα Άρθρα

“Δημόσια αγαθά, καρτέλ και παραμύθια για μεγάλους. Σκέψεις με αφορμή τον επόμενο λογαριασμό της Δ.Ε.Η.” Του Τάκη Παπαϊωάννου, Συντονιστή Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας

Με αφορμή την ανακοίνωση εκ μέρους της ΔΕΗ και των λοιπών παροχών για τη νέα αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 64% έναν μολις μήνα μετά την προηγούμενη ας επιχειρήσουμε μια σύγκριση μεταξύ ιδεολογικών υποδειγμάτων, πολιτικών και των αποτελεσμάτων τους. Από το 1990 και μετά το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα κυριάρχησε στον δημόσιο διάλογο. Όλες οι αγκυλώσεις […]