20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Μ. Βορίδης: Κατάργηση απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση

Την κατάργηση της απλής αναλογικής και τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, προκειμένου να εξαλειφθούν τα ζητήματα κυβερνησιμότητας και να διασφαλίζεται στον νικητή η ικανότητα διοίκησης, ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στους δημάρχους της Αττικής, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βορίδης επισκόπησε επίσης και σειρά σκοπούμενων μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της λειτουργικότητας του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, πέρα από την κατάργηση της απλής αναλογικής, προβλέπεται η κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, η εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, η θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και την κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους. Σημείωσε ότι ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, ενώ σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60%, θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περισσότερα Άρθρα

Την αντικατάσταση λαμπτήρων στη Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης ανέλαβε ο Δήμαρχος Δημήτρης Σφυρής μια και η Κοινότητα Ερμιόνης αδυνατεί

Τον προγραμματισμό και τις εργασίες αντικατάστασης λαμπτήρων, καθώς και άλλων βλαβών ανέλαβε ο Δημαρχος, εφόσον οι διοικούντες την Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης αδυνατούν να προγραμματίσουν τα αιτήματα δημοτικού φωτισμού των κατοίκων της ΕΡΜΙΟΝΗΣ και παραπέμπονται στο Δήμο. Ο προγραμματισμός που ήδη ξεκίνησε θα συνεχιστεί με τις περιοχές ΚΙΝΕΤΑΣ, ΚΟΥΒΕΡΤΑΣ, ΚΑΜΠΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ και εσωτερικά του οικισμού Ερμιόνης. […]