18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Νέα δεδομένα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Τι αλλάζει στις προϋποθέσεις χορήγησης

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις προϋποθέσεις χορήγησης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε χιλιάδες δικαιούχους. Σύμφωνα με την τροποποιημένα ΚΥΑ, η βασικότερη αλλαγή που γίνεται, είναι ότι για πρώτη φορά ζητείται μετά την ολοκλήρωση του διδακτικού έτους 2021-2022 των ανηλίκων μελών του νοικοκυριού η πιστοποίηση της επαρκούς φοίτησής τους για το αμέσως προηγούμενο σχολικό έτος.

Η εγγραφή σε σχολείο του ανήλικου μέλους του νοικοκυριού, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, ως προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος, απαιτείται για πρώτη φορά για το σχολικό έτος 2021-2022.

Επίσης μια άλλη αλλαγή που προβλέπεται είναι ότι στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα εντάσσονται άστεγοι αλλά και γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας.

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (εφεξής πρόγραμμα) είναι προνοιακό πρόγραμμα που συνδυάζει τρεις πυλώνες:

1. Εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας, όπως ορίζεται στο άρθρο 2.

2. Συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης έκαστου προγράμματος, με: Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων. Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης. Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ένταξη στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους άπορους. Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Κοινωνικό τιμολόγιο παρόχων ύδρευσης. Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

3. Υπηρεσίες ενεργοποίησης: προώθηση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, εφόσον δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας. Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

ΠΗΓΗ

Περισσότερα Άρθρα

Ελληνική Λύση: Να αναγνωριστεί διεθνώς η ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου ως Γενοκτονίας θέτει η Ελληνική Λύση, σε ανακοίνωσή της, για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και σημειώνει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια γι’ αυτό. «Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή για τον Ελληνισμό του Πόντου, που δέχτηκε τη […]

Ξεπερνάνε κάθε πρόβλεψη τα κρούσματα σήμερα στην Αργολίδα

Κορονοϊός στην Αργολίδα: Σε διψήφιο αριθμό παραμένουν τα κρούσματα

Η Αττική παραμένει το επίκεντρο του… κορονοϊού στη χώρα, με τα περισσότερα από τα συνολικά 2.562 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα (17.07.2021) ο ΕΟΔΥ, να εντοπίζονται στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Σε συναγερμό παραμένει και η Κρήτη, με πάνω από 250 κρούσματα, ενώ στη Μύκονο, που επιβλήθηκαν έκτακτα μέτρα έως τις 26 Ιουλίου, τα κρούσματα του […]