14 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Νέα μέτρα – εστίαση: Τα κρούσματα ωθούν σε επανεξέταση – Τα σενάρια

Στις 15 Ιουλίου αλλάζουν οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Τα μαγαζιά περνούν σε νέα εποχή, καθώς διαχωρίζονται σε αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτούς χώρους με… barcodes, ελέγχους και πρόστιμα «φωτιά» για όσους δεν τηρούν τα μέτρα. Ωστόσο η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη, καθώς η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, είναι ικανή να αλλάξει τα δεδομένα.

Ο διαχωρισμός των καταστημάτων σε αμιγώς για εμβολιασμένους ή μικτούς χώρους θα ξεκινήσει από 15 Ιουλίου αλλά δεν αποκλείεται να δοθεί μία παράταση 10 ημερών, γεγονός που επιβεβαίωσε και Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Κλειδί των αποφάσεων είναι η λέξη «προσαρμογή» με βάση τα πανδημικά δεδομένα ανά την επικράτεια. Και στο πλαίσιο αυτό η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα ή ακόμα περισσότερο, καθώς συσχετίζεται άμεσα με την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα.

Αυτή τη στιγμή, στην κυβέρνηση θέτουν στο μικροσκόπιο την πορεία της πανδημίας, η οποία μπορεί να φέρει τροποποίηση στο γνωστό μοτίβο για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους. Ανοιχτό είναι λοιπόν να φτάσουμε σε μία απόφαση για λειτουργία χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας, προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν ένα ακόμα κίνητρο.

Το τρίτο σενάριο είναι να προχωρήσουμε με βάση όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί: αμιγείς χώροι και μεικτοί χώροι, με ειδική σήμανση και υποχρεωτική δήλωση από τους επιχειρηματίες για τον τρόπο λειτουργία.

Ετσι καφέ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να επιλέξουν πώς θα λειτουργούν και να το δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη», διαφορετικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Στη νέα εποχή της εστίασης, έξω από κάθε μαγαζί θα πρέπει να υπάρχει στην είσοδο και ειδική σήμανση, ώστε να γνωρίζουν οι πελάτες αν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μικτό. Όποιος το αγνοήσει θα πληρώνει πρόστιμο 500 ευρώ

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες πληρότητες, διαφορετικά θα επιβάλλονται πρόστιμα από 3.000 έως 1.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 μέρες ανάλογα με τα τετραγωνικά των επιχειρήσεων.  Όποιος πιαστεί στη φάκα για δεύτερη φορά θα τιμωρείται με λουκέτο και αφαίρεση αδείας λειτουργίας της επιχείρησης

 

Πέτσας: εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι επανεξετάζεται το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης. «Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι μια αύξηση στα κρούσματα δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί με απότομα πισωγυρίσματα», είπε μιλώντας στο Mega.

Διευκρίνισε ότι «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης, αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από ελάχιστα τραπέζια και όρθιους πελάτες σε σοκάκια της Μυκόνου της Πάρου κτλ. Είναι πολύ οριζόντιο να πει κανείς το πώς θα κινηθούμε αυτή τη στιγμή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν αλλά όλοι θα τα ξέρουν έγκαιρα» πρόσθεσε.

Περισσότερα Άρθρα

Πάμε σε πρόωρες εκλογές,τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

Με αποκλειστικό ρεπορτάζ το ΣΚΑΪ παρουσίασε τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με τρεις επικρατούσες απόψεις .   Η πρώτη αφορά το φθινόπωρο του 2020 με τα υπερ να είναι ο αιφνιδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, η καλή δημοσκοπική εικόνα, ψηφοδέλτια με λίστα και το κάψιμο της απλή αναλογικής. Ωστόσο […]