19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Νίκος Πατσαρίνος : Η διάλυση της Περιφερειακής Αρχής

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτή η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγάλα έργα ή δράσεις.
Παράδειγμα, το 4ο θέμα της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (4/3/2019) που αφορούσε την έγκριση ΣΔΙΤ για τη μαρίνα Ναυπλίου, για το οποίο δεν είχαμε καμία ουσιαστική ενημέρωση. Ξεκινά μία δράση που θα μας δεσμεύει για τα επόμενα 40 χρόνια και απ’ αρχής δεν μας δίνονται σοβαρά και απαραίτητα στοιχεία για ενημέρωση και διαμόρφωση άποψης.

Όμως πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η διαχείριση των δύο θεμάτων (5 και 6) που αφορούν την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων εκτάσεων για το έργο ΣΔΙΤ Απορριμμάτων, για το οποίο έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
α) Την απουσία δημόσιου ελέγχου και παρακολούθησής του, γι’ αυτό και τα συνεχή φαινόμενα, ακόμη και σε αυτή τη συνεδρίαση, νομικών παρατυπιών, αλλά και αδιαφάνειας και στρέβλωσης στοιχείων.
β) Τη συμφωνία με την Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», που δεν υπήρχε κατά τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ακόμη δεν ξέρουμε αν έχει συσταθεί και αν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα.
γ) Την περίφημη ιδιωτική χωροθέτηση που παραμένει «στον αέρα» ακόμη και τώρα. Τα προς αξιοποίηση ακίνητα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί πριν από τη σύμβαση και αυτό δεν έγινε ποτέ! Αποφασίστηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για να περισωθεί το έργο αλλά και εδώ υπάρχουν προβλήματα και «ανοιχτά» θέματα.
δ) Τα απανωτά ψέματα, την απόκρυψη στοιχείων, τους αιφνιδιασμούς και την προχειρότητα στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας, που δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας, με επακόλουθο την αναποτελεσματικότητα.
ε) Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι αυτό το έργο που θα ισχύσει για τα επόμενα 28 χρόνια (έως το 2047!) είναι εκτός σύγχρονων προδιαγραφών και ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με αμφισβήτηση των χρηματοδοτήσεων και με επιβολή προστίμων, με μελανά σημεία τη διαχείριση συμμίκτων, τις υπερβολικά φουσκωμένες ποσότητες και τον μεγάλο όγκο υπολειμμάτων.

Με «ανοιχτά» όλα αυτά τα θεσμικά, νομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και πολιτικά ζητήματα, οι αποφάσεις, δύο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πρέπει να είναι καθαρές, δημοκρατικές και υπεύθυνες. Η Περιφερειακή Αρχή κινήθηκε και κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση!

Δεν μπορεί σε αυτό το μεγάλο – πρωταρχικό έργο της Περιφέρειας, η Περιφερειακή Αρχή να μην έχει διασφαλίσει την πλειοψηφία και να επιχειρεί να νομιμοποιήσει το έργο με σχετικές πλειοψηφίες, δεδομένων των αντιρρήσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Την καλούμε, αν δεν διασφαλίσει τις παραπάνω προϋποθέσεις να μην ξαναφέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι τις εκλογές του Μάη. Καλύτερα να διαχειριστεί το ζήτημα η νέα Περιφερειακή Αρχή και τα νέα συλλογικά όργανα που θα διακατέχονται, μετά τη δυναμική είσοδο της απλής αναλογικής, από συλλογικότητα, συνεννόηση, σεβασμό προς όλους, διαφάνεια, δημοκρατία και αποτελεσματικότητα. Έτσι θα ωφεληθούν περισσότερο οι κάτοικοι της Πελοποννήσου.

Υ.Γ. Στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, που ματαιώθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, ζήσαμε τα εξής κωμικοτραγικά γεγονότα:
– Με την αλαζονική και λαθεμένη στάση της αλλά και με τον πανικό που την διακατείχε, η Περιφερειακή Αρχή αντί να δει ότι ακόμη και στο μεγάλο της έργο της έμειναν σχεδόν οι μισοί της σύμβουλοι για να το υπερασπιστούν, προσπάθησε να πει ότι φταίει η συνεπής στάση της αντιπολίτευσης.
– Ενώ είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ματαίωσης της συνεδρίασης, η Περιφερειακή Αρχή μας απαγόρευσε να χρησιμοποιήσουμε την αίθουσα συνεδριάσεων με την απειλή ότι θα μας κατέγραφε στους παρόντες! Φαινόμενα αντιδημοκρατικότητας και αυταρχικότητας που χαρακτηρίζουν τα «πληγωμένα θηρία» του παρελθόντος.

Για την παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα»
ο επικεφαλής Νίκος Πατσαρίνος

Περισσότερα Άρθρα

Γιάννης Γκιόλας: “Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Η ανορθωτική πορεία μιας χρεοκοπημένης πατρίδας”

Άρθρο του Γιάννη Γκιόλα, υπ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  Θα ήθελα να περιλάβω μια συνοπτική παρουσίαση της δυσμενούς κατάστασης που παραλάβαμε τη χώρα το 2015 και της διευθέτησης των δυσχερειών που τότε έμοιαζαν καταστροφικές και ανυπέρβλητες. Α. ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ  * Tρία χρόνια από την υπογραφή του 3ου Μνημονίου στις 21 Αυγούστου 2015, η χώρα πέτυχε «καθαρή έξοδο» […]

ΚΙΝ.ΑΛ.: Εκδήλωση στο Ναύπλιο με την παρουσία του Κώστα Σκανδαλίδη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε.  Καλούνται τα μέλη & οι φίλοι του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ,  ενόψει του τελικού σταδίου της προεκλογικής περιόδου, να συμμετάσχουν ενεργά στην εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον βουλευτή & πρ. Υπουργό  ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ.   Η εκδηλωση θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο στις 18 Μαΐου 2019 ώρα 19:30 στο Ναύπλιον στην αίθουσα  του «ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ […]