18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Να μιλάτε πάντα όμορφα και γλυκά στα παιδιά σας

Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας (xidaras.gr)

Στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας συχνά δεν είναι όλα ρόδινα και μπορεί να υπάρξουν στιγμές που θα θυμώσουμε μαζί τους, θα έρθουμε σε δύσκολη θέση, θα απογοητευτούμε και γιατί όχι θα χάσουμε την υπομονή μας. Τότε θα προκύψουν κάποιες συμπεριφορές αρνητικές προς τα παιδιά μας, όπως στιγμές αγανάκτησης και θυμού. Ωστόσο, ακόμα και τότε είναι σημαντικό το πως θα εκφραστούμε, πως θα μιλήσουμε σ’ ένα παιδί και τι λέξεις θα χρησιμοποιήσουμε.

Κάποιοι γονείς μπορούν να εκφράσουν αυτή την συναισθηματική πίεση και απογοήτευσης με εκφράσεις όπως:

– Δεν σε αντέχω άλλο…

– Αμάν πια σε βαρέθηκα μ’ αυτά που κάνεις…

– Δεν υποφέρεσαι…

– Μη μιλάς. Σταμάτα!

– Κάνε αυτό που σου λέω!

– Γιατί δεν μπορείς να είσαι όπως ο/η αδερφός/ή σου;

– Δεν είσαι καλό παιδί…

– Ποτέ δεν θα τα καταφέρεις έτσι που κάνεις…

– Αν δεν κάτσεις καλά θα σε δείρω…

– Σε αγαπάω, αλλά…

Κατανοώ πως οι γονείς με αυτό το συναίσθημα που αισθάνονται, με αυτές τις λέξεις θέλουν να εκφραστούν γιατί αυτές είναι οι πραγματικές τους σκέψεις ΑΛΛΆ δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με κάποιον συνομήλικο τους αλλά με τα παιδιά τους… τα ανήλικά τους παιδιά. Το να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν είναι εύκολη υπόθεση… Χρειάζεται πολλή αγάπη και υπομονή. Μόνο με τους να μιλάτε όμορφα και γλυκά θα καταλάβουν καλύτερα τι θα θέλατε από εκείνα. Ακόμα και για τα αρνητικά, μπορείτε να τους μεταφέρετε πώς αισθάνεστε, αλλά με τρόπο κομψό και συγκρατημένο. Θα δείτε πως μια καλή κουβέντα θα αποδειχθεί πως είναι μια πολύτιμη διασύνδεση μαζί τους.

Πάμε να δούμε μερικές εκφράσεις που θα σας βοηθήσουν να εκφραστείτε καλύτερα:

– Σε πιστεύω πολύ, να το ξέρεις…

– Συγχαρητήρια!

– Μπράβο σου…

– Είμαι περήφανος/η για σένα…

– Πραγματικά είσαι πολύ καλός/ή στο…

– Είσαι πολύ όμορφος/η…

– Τι γνώμη έχεις εσύ γι’ αυτό…

– Θέλεις να με ρωτήσεις κάτι;

– Φαίνεται ότι έχεις δουλέψει πολύ σκληρά για…

– Πως αισθάνεσαι για…

– Σε ευχαριστώ!

– Σε αγαπώ (χωρίς ”αλλά…”)

Η σχέση μας με τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντική και ανεκτίμητη. Ας τη φροντίζουμε όσο μπορούμε, μιλώντας τους πάντα όμορφα και γλυκά.

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος στην Αγία Παρασκευή, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

ΠΗΓΗ: efiveia.gr

Περισσότερα Άρθρα

Αναζητάτε το ζωάκι σας ή βρήκατε πυρόπληκτο ζώο; Τι πρέπει να κάνετε.

Πολλά είναι τα ζώα που βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και αναζητούνται οι ιδιοκτήτες τους, όσο και τα ζώα που παραμένουν αβοήθητα ή και τραυματισμένα, σε σπίτια ή μέρη της ευρύτερης περιοχής. Το Όλοι Μαζί Μπορούμε, σε συνεργασία με το Dogs’ Voice, έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα animals.oloimaziboroume.gr για τα ζώα που χάθηκαν, […]

Η Αργολίδα στους νομούς με την μεγαλύτερη αύξηση στους νεκρούς από τα τροχαία ατυχήματα το 2019

Την τρίτη υψηλότερη θέση στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών στην Ε.Ε. κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως αναφέρει το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, στην έρευνά του για το έτος 2019, σε μία περίοδο που η Ελλάδα διανύει […]