10 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Να ονομαστεί η ανώνυμη οδός, από Πλατεία Σαγιά στην Αρβανιτιά μέχρι ελικοδρόμιο, σε οδό «Ευαγγελίας Δεϊλάκη».

Το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Τρίτη 20/10/ 2020 καλείται να αποφασίσει επί του θέματος: Ονοματοδοσία ανωνύμου οδού που ξεκινάει από την Πλατεία Σαγιά στην Αρβανιτιά και φθάνει στο ελικοδρόμιο της Ακροναυπλίας σε οδό «Ευαγγελίας Δεϊλάκη».

Η Ακροναυπλία είναι εμβληματικός τόπος που σηματοδοτεί το Ναύπλιο. Είναι τόπος με μεγάλη και μακραίωνη ιστορία.

Η Ακροναυπλία είναι σύμβολο ανδρείας, αξιοπρέπειας, λεβεντιάς, περηφάνιας και απεριόριστης αφοσίωσης στο δίκιο του λαού. Ήταν τόπος εξορίας Κουμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Ήταν το κάτεργο που μετατράπηκε απ’ τους κρατούμενους σε μια πηγή ιδεολογικής και μορφωτικής δραστηριότητας. Τίποτα δεν μπορεί να τα αλλάξει.

Παραμένει να είναι ο φάρος του Μωριά, το φρούριο τ’Αναπλιού, οι πρώτοι στρατώνες.

Η ιστορική μνήμη λοιπόν  επιβάλει ότι αυτή η οδός που οδηγεί στην Ακροναυπλία πρέπει να ονομαστεί «ΟΔΟΣ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ».

Η σημερινή εγκατάληψη της Ακροναυπλίας,δε δικαιολογεί να αρνηθούμε να ονοματίσουμε τον μοναδικό δρόμο που τη διασχίζει.Αντίθετα είναι χρέος μας όχι μόνο να την ονοματίσουμε, αλλά και να την αναδείξουμε.

Όσο για την Ευαγγελία Δεϊλάκη. Πράγματιείναι κοινή παραδοχή  ότι η Αρχαιολόγος και τέως Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Ευαγγελία Δεϊλάκη έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας της πόλεως Ναυπλίου. Προς τιμή της, συμφωνούμε να δώσουμε σε δρόμο της πόλης του Ναυπλίου το όνομά της.

Προτείνουμε να ονομασθεί  οδός «Ευαγγελία Δεϊλάκη» η  ανώνυμη οδός που ξεκινάει από την Πύλη των Τόρων και  κατευθύνεται παράλληλα με τα τείχη της Ακροναυπλίας.

Ακόμα συμφωνούμε, εφόσον είναι εφικτό, στη μετονομασία του τμήματος της Βασιλέως Κωνσταντίνου, που ξεκινά από το Δικαστικό Μέγαρο και καταλήγει στη συμβολή με την οδό Σιδηράς Μεραρχίας (Ενδεκάτη), σε οδό «Θεοδώρου Κολοκοτρώνη»

Ναύπλιο 20/10/2020

Κώστας Γκόνης

Περισσότερα Άρθρα

Κότα μέσα… Κόκορας έξω…

Στην απελπισία του ο κ. Χειβιδόπουλος με ανακοίνωση του «μέμφεται» τους εισηγητές, από την παράταξη Καμπόσου, του θέματος για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό του δήμου επειδή, λέει, ήταν… συναινετικοί. Ως συναίνεση ( άγνωστο σε τι….) αντιλαμβάνεται εκείνος την εμπεριστατωμένη παρουσίαση των γεγονότων που έλαβαν χώρα στο παρελθόν και την ανάπτυξη του μελλοντικού σχεδιασμού της δημοτικής αρχής […]

MasterChef spoiler: Τριπλή αποχώρηση αυτήν την εβδομάδα – Ποιοι φεύγουν

Στο δρόμο για τον τελικό του ριάλιτι μαγειρικής «MasterChef» οι διαδικασίες από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου επισπεύδονται με τρεις αποχωρήσεις εντός της εβδομάδας και την τελική εξάδα του διαγωνισμού προ των πυλών. Μάλιστα θα είναι η πρώτη φορά για φέτος που αλλάζει η δομή του διαγωνισμού, αφού στο τέλος κάθε επεισοδίου ένας παίκτης θα αποχωρεί. Την ανατροπή […]