18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Κιβέρι

Μια θαλάσσια χελώνα, εντόπισαν νεκρή, διερχόμενοι κοντά στο λιμάνι του Κιβερίου σήμερα το μεσημέρι.

Η άτυχη χελώνα ξεβράστηκε νεκρή στην παραλία του Κιβερίου προκαλώντας θλίψη και αποτροπιασμό καθώς είναι το πολλοστό περιστατικό που καταγράφεται σε παραλίες της Αργολίδας τα τελευταία χρόνια.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι αρχαίοι θαλασσοπόροι, που διασχίζουν τις θάλασσες του πλανήτη μας για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια. Συνυπήρχαν με τους δεινόσαυρους μέχρι την εξαφάνισή τους πριν 65 εκατ. χρόνια, ωστόσο εκείνες κατάφεραν να προσαρμοστούν στις κοσμογονικές αλλαγές στη Γη και να επιβιώσουν.

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ερπετά, που περνούν τη ζωή τους στη θάλασσα και μόνο οι θηλυκές χελώνες βγαίνουν στις παραλίες για να ωοτοκήσουν τα αυγά τους σε φωλιά μέσα στην άμμο. Εκτιμάται ότι μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια θα καταφέρουν να φτάσουν στην ενηλικίωση! Έχουν μακρύ κύκλο ζωής (μπορούν να ζήσουν ακόμα και πάνω από 100 χρόνια) και διαθέτουν αναπνευστικό σύστημα με πνεύμονες.

Τρία είδη θαλάσσιων χελωνών απαντώνται στη Μεσόγειο. Η Καρέττα καρέττα (Caretta caretta), καθώς και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas) φωλεοποιούν στη Μεσόγειο, ενώ η Δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) είναι συχνός επισκέπτης προς αναζήτηση τροφής.

Σύμφωνα με τον «Κόκκινο Κατάλογο της IUCN» η ο υποπληθυσμός της Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο έχει κατηγοριοποιηθεί ως «Απειλούμενο Είδος Μειωμένης Ανησυχίας», αλλά είναι σημαντικά εξαρτώμενος από τα προγράμματα διατήρησης του πληθυσμού της. Σε παγκόσμιο επίπεδο ταξινομείται ως «Ευάλωτο Είδος».

Η Πράσινη χελώνα ταξινομείται σε παγκόσμιο και μεσογειακό επίπεδο ως «Κινδυνεύον» είδος και η Δερματοχελώνα ως «Ευάλωτο» είδος.

Σήμερα, εξαιτίας κυρίως των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών απειλούνται.

Περισσότερα Άρθρα

Πέθανε ο Χάρης Κωστόπουλος

Σε ηλικία 60 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο τραγουδιστής Χάρης Κωστόπουλος μετά από μάχη που έδινε στη ΜΕΘ κεντρικού ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αθήνα. Τη θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η οικογένεια του τραγουδιστή με ανακοίνωσή της στο Facebook. «Με μεγάλη θλίψη σας ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος μας πατέρας και σύζυγος Χάρης άφησε την τελευταία […]