20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Οδικός χάρτης για την άρση του lockdown

Οδικός χάρτης για την άρση του lockdown

Με διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να γίνει η ενημέρωση των πολιτών, ως προς τη σταδιακή άρση του lockdown στη χώρα μας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Βεβαίως, δεν θα είναι μία κανονικότητα όπως τη φανταζόμαστε, αλλά με μάσκες και μέτρα προστασίας, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι διασωληνωμένοι μέχρι χθες, Τρίτη ήταν 847.

Ωστόσο, το άνοιγμα του τουρισμού έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό και η επίσημη ημερομηνία είναι στις 14 Μαΐου, ενώ το υπουργείο Παιδείας θεωρεί πως είναι καιρός να ανοίξουν όλες οι σχολικές βαθμίδες και να γίνουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, μαθήματα δια ζώσης.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων της εστίασης έχουν κατεβάσει ρολά εδώ και μήνες και η επιστροφή τους στο χώρο εργασίας θα αλλάξει την ψυχολογία του κόσμου και θα δώσει ώθηση στην οικονομία του κράτους. Έτσι λοιπόν, ο πρωθυπουργός πιθανότατα μέχρι αύριο, θα εξηγήσει στον ελληνικό λαό τη σειρά των δραστηριοτήτων που θα ανοίξουν σταδιακά.

Τα θέματα της ατζέντας είναι: άνοιγμα σχολείων, λιανεμπόριο χωρίς sms στο 13032, μετακίνηση από δήμο σε δήμο και μετακίνηση εκτός νομού, άνοιγμα εστίασης. Αυτό που έχει ειπωθεί είναι ότι η ημερομηνία ορόσημο για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι η 15η Μαΐου.

Εμβολιασμοί και self tests μπαίνουν στη ζωή μας

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η «υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος.

Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον κόσμο εφόσον η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας εισηγηθεί τα μέτρα για τον εορτασμό του Πάσχα. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να «θυσιαστεί» το Πάσχα στα χωριά για να ανοίξουν οι υπόλοιπες δραστηριότητες αμέσως μετά τον εορτασμό του. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» η ημερομηνία για το διάγγελμα, ωστόσο η κυβέρνηση θέλει να εκπέμψει ένα καθαρό στίγμα απεγκλωβισμού από την καραντίνα, δίνοντας έναν οδικό χάρτη της άρσης μέτρων για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο οδικός χάρτης της εξόδου θα γίνει γνωστός στους πολίτες μετά τη συνεδρίαση του πρωθυπουργού με τους λοιμωξιολόγους έτσι ώστε να έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για να επαναλειτουργήσουν οι δραστηριότητες

Βήμα βήμα θα γίνει το άνοιγμα της οικονομίας και των λοιπών δραστηριοτήτων. Μια πιθανή ημερομηνία για τη λειτουργία της εστίασης είναι μεταξύ 6 και 10 Μαΐου. Σχετικά με το λιανεμπόριο -για να ανοίξει πλήρως με κατάργηση της υποχρέωσης για αποστολή μηνύματος sms στο 13032- η πιο πιθανή ημερομηνία είναι την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά το Πάσχα.

Στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας να προτείνει επιστροφή όλων των μαθητών στις σχολικές τάξεις. Η 14η Μαΐου είναι η ημερομηνία που η χώρα θα ανοίξει επίσημα τον τουρισμό. Οι επισκέπτες που θα έρχονται στην Ελλάδα είτε θα έχουν έγγραφο που να πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιαστεί είτε ότι θα έχουν μαζί τους αρνητικό PCR τεστ.

Περισσότερα Άρθρα

Τι είπαν Βλάσης και Ορφανός;

Συνάντηση με τον Βουλευτή Αρκαδίας είχε ο υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Ορφανός. Αυτά που μπορούν να δουν το φως της δημοσιότητας αφορούν το πώς το κυβερνών κόμμα μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του Δήμου Ναυπλιέων. Όσο για τα υπόλοιπα που είπαν οι δύο άντρες μεταξύ τους… μένουν μεταξύ των δύο αντρών.

Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία

Το περιστέρι παρατηρούσε από το παλιό διώροφο σπίτι την κίνηση στο δρόμο κουνώντας νευρικά δεξιά αριστερά το κεφάλι του. Τα πόδια του μετακινούνταν συνέχεια πάνω κάτω καθώς το δριμύ ψύχος πάγωνε τα σιδερένια κάγκελα. Ήταν περίτεχνα σκαλιστά μιας άλλης εποχής. Το ψηλοτάβανο σπίτι ήταν της δεκαετίας του 30 με τα μεγάλα ξύλινα παντζούρια του να […]