20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πιστώνεται αύριο η δεύτερη δόση εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης των αγροτών

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου πιστώνεται η δεύτερη δόση της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στο μεγάλο ποσοστό των νεοεισελθόντων αγροτών αποδίδουν πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ το «σπάσιμο» της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος σε δύο δόσεις.

Όπως αναφέρουν, έγινε προσπάθεια να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι αγρότες από το Εθνικό απόθεμα, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί εφικτό στην πληρωμή της Παρασκευής.

Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες έλαβαν σε πρώτη φάση την εξόφληση του 90% της βασικής ενίσχυσης με τον αρμόδιο Υπουργό, Μάκη Βορίδη να διαβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσει νέα πληρωμή τη Δευτέρα σε ποσοστό 7% του συνόλου της βασικής ενίσχυσης, ενώ η πληρωμή του 3% θα πραγματοποιηθεί με το νέο έτος.

Αναφορικά με τα παράπονα αγροτών ότι τα ποσά που έλαβαν στον λογαριασμό τους ήταν αρκετά μειωμένα σε σχέση με το 10% που επικοινωνήθηκε, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπήρξε παρανόηση στο σχετικό θέμα, καθώς οι περισσότεροι αγρότες, προκειμένου να υπολογίσουν το υπόλοιπο ποσό που θα λάβουν στην πληρωμή της Δευτέρας, αφαίρεσαν το 10% από το ποσό που εκκρεμούσε προς εξόφληση και όχι από το σύνολο της βασικής που δικαιούνται.

Αυτό, όπως εξηγούν, πρακτικά σημαίνει ότι ένας αγρότης που λαμβάνει 5.000 ευρώ ετησίως ως βασική ενίσχυση, πληρώθηκε 3.500 ευρώ τον Οκτώβριο (70% προκαταβολή), την Παρασκευή έλαβε 1.000 ευρώ (20% της βασικής ενίσχυσης) και πρόκειται να πληρωθεί ακόμη 350 ευρώ τη Δευτέρα (7% της βασικής ενίσχυσης), ενώ τα υπόλοιπα 150 ευρώ (3% της βασικής ενίσχυσης) θα πληρωθούν με το νέο έτος.

Όπως επισημαίνουν οι πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη καθώς, εξαιτίας της πανδημίας, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πληρωμές που καταβάλλει ο Οργανισμός για να καλύψει πέρα από τις τακτικές πληρωμές και τις έκτακτες που έχουν προκύψει για τους πληγέντες αγρότες του κορωνοϊού. Μάλιστα σημειώνουν ότι το σύνολο των πληρωμών που καλούνται να διαχειριστούν μέσα στον Δεκέμβριο αγγίζει το 1,3 δισ. ευρώ, αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Τις επόμενες μέρες, πιθανότατα την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί και η εξισωτική αποζημίωση ύψους 256,9 εκατ. ευρώ, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να πιστωθεί την Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου η έκτακτη ενίσχυση ύψους 126 εκατ. ευρώ στους επαγγελματίες ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή: skai.gr

Περισσότερα Άρθρα

Αποτροπιασμός από την ισραηλινή επίθεση – Να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσει η σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Μετά από τον πολυήμερο αποκλεισμό και τους  δολοφονικούς βομβαρδισμούς στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ και η αντιδραστική κυβέρνηση Νετανιάχου, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προχώρησε σε ολομέτωπη στρατιωτική επιχείρηση, με αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις, δολοφονώντας τον παλαιστινιακό λαό. Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο […]