19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ο Άγιος Ανδριανός τίμησε τη μνήμη των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας (pics)

Με θρησκευτική λαμπρότητα τιμάτε η μνήμη των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας στο ομώνυμο Βυζαντινό εκκλησάκι στο χωριό Άγιο Αδριανό του Δήμου Ναυπλιέων.

Το παρεκκλήσιο των Αγίων ανήκει εκκλησιαστικά στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αγίου Αδριανού (Κατσιγκρίου). Κάθε χρόνο συρρέουν πλήθος πιστοί στον Ιστορικό Σταυρεπίστεγο Ιερό Ναό των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας.

Την παραμονή της εορτής Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 εψάλλει Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου. Τον Εσπερινό παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Αργολίδας Ι. Ανδριανός και Α. Πουλάς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Πελοποννήσου Ι. Μαντζούνης, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ Σόνια Τάνταρου Κρίγγου κα.

Κατά τον Εσπερινό είχε τεθεί προς Προσκύνηση Ιερά Λείψανα των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας. Μετά το πέρας του εσπερινού ο εφημέριος του ναού π. Παναγιώτης Δήμας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη καθώς τους Ιερείς και τους πιστούς που τίμησαν τους Αγίους Αδριανό και Ναταλία.

Το εκκλησάκι του Αγίου Αδριανού, το οποίο βρίσκεται στον κατάφυτο λόφο του Αγίου Αδριανού και είναι χτισμένο πιθανότατα πριν το 1743, όποτε και αγιογραφήθηκε. Σε ένα έγγραφο που συντάχθηκε και στάλθηκε στους Ενετούς το 1696, αναφέρει τον Ι.Ν. του Αγίου Ανδριανού, γεγονός που ενισχύει την άποψη για κτίση του ναού πριν το 1743. Πάντως, οι γέροντες του χωριού ισχυρίζονται ότι υπήρχε αναγραφή σε τοίχο με ημερομηνία το 1400. Η φωτιά όμως που έχει κάψει το εκκλησάκι 2 φορές, έσβησε τα ίχνη των αναγραφόμενων ημερομηνιών.

Δίπλα από την Ωραία Πύλη υπάρχει μια τρύπα που, όταν τη δει κάποιος για πρώτη φορά, πιστεύει ότι από εκεί μπορεί να περάσει μόνο ένα μικρό παιδί.

Συγκρίνοντάς τη με την Ωραία Πύλη που βρίσκεται δίπλα της, μοιάζει μικροσκοπική. Η παράδοση λέει πως η οπή παρέχει τη δυνατότητα να διαπερνά μέσα από αυτήν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα. Όσοι άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να περάσουν, τα έχουν καταφέρει, ανεξάρτητα από το βάρος τους.

Λέγεται ότι είναι πολύ καλό να περάσει ο επισκέπτης από την οπή, ότι είναι ευλογία. Η παράδοση θέλει να περνάει ο πιστός τρεις φορές. Οι Άγιοι Αδριανός και Ναταλία θεωρούνται θαυματουργοί και η προσέλευση των πιστών είναι μεγάλη, αφού ξεπερνά τα όρια της περιοχής και εκτείνεται σε προσκυνη­τές απ’ όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, αποτελεί σύμβολο πίστης κυρίως για τις γυναί­κες και δίνει ελπίδα σε όσες δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Ανεξαρτήτως, ωστόσο, της ιδιαιτερότητας του προσκυνήματος με το θέμα της οπής, πιστεύουμε ότι ακόμα και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης- προσκυνητής μπορεί να διαπιστώσει το μεγαλείο της εκκλησίας μέσω της απλότητας του χώρου, την ιστορία και την παράδοση, με τη συνέχιση της πορείας στο σήμερα έως την αιωνιότητα.

Ο ναός διαθέτει τοιχογραφίες οι οποίες ανάγονται στον 17ο και τον 18ο αι­ώνα, αλλά, δυστυχώς, στο πέρασμα του χρόνου έχουν προκληθεί φθορές. Στο υπέρθυρο της εισόδου, η τοιχογραφία είναι σε καλή κατάσταση και αναπαριστά σκηνές από την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Στο δεξί μέρος βρίσκονται οι δίκαιοι που θα κληρονομήσουν τον Παράδεισο και στο αριστερό δαίμονες οδηγούν τους αμαρτωλούς στην Κόλαση, όπου οφιοειδή πνεύματα τους κατατρώνε.

Κανείς δεν θα μπορούσε να νιώθει καλά κοιτάζοντας αυτή την αναπαράσταση, ακόμα και αν δεν πιστεύει στη μετά θάνατον ζωή. Το ότι οι αγιογράφοι επέλεξαν να τοποθετήσουν την Κόλαση και τον Παράδεισο στην εξώθυρα μας κάνει να πιστεύουμε πως αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα που έπαιρναν οι πιστοί βγαίνοντας από τον ναό, μια τελευταία υπενθύμιση…

Εδώ διακόνησε για πολλά χρόνια η κεκοιμημένη Αδερφή Ζωή. Δίπλα από την ωραία πύλη της εκκλησίας υπάρχει μια τρύπα, που όταν την δει κάποιος για πρώτη φορά, πιστεύει ότι από εκεί μπορεί να περάσει μόνο ένα μικρό παιδί. Όμως μέχρι σήμερα όσοι άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να περάσουν, έχουν περάσει ανεξάρτητα από το βάρος τους. Λέγεται ότι είναι πολύ καλό να περάσει ο επισκέπτης από το άνοιγμα αυτό. Η τρύπα αυτή είναι γνωστή ως “πέρασμα των ευσώμων που έχουν πίστη”.

Περισσότερα Άρθρα

Σεισμός: 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Σεισμός εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14.57, 16 χλμ νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Το εστιακό βάθος ήταν στα 8,5 χιλιόμετρα. Προχθές Τετάρτη, σεισμός εντάσεως 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.19, 16 χλμ. νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Το εστιακό Βάθος ήταν στα 5.8 χλμ. Υπενθυμίζεται ότι την προπερασμένη Τετάρτη, (3/3) στην περιοχή σημειώθηκε […]

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ για την Ουκρανία

ΤΩΡΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ! ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!  Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταδικάζει την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή κι επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόκειται για την έναρξη ενός πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία […]