17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ο Γαβρόγλου προαναγγέλλει κατάργηση των Πανελλαδικών (πάλι) και προσλήψεις εκπαιδευτικών

Χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών, λιγότερα μαθήματα στην τρίτη Λυκείου και πρόσβαση στα πανεπιστήμια χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι η τελευταία τάξη του Λυκείου είναι «τάξη φάντασμα», υποστήριξε ότι η ευθύνη βαραίνει την κοινωνία και όχι τους εκπαιδευτικούς και πρόσθεσε ότι η εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση θα γίνεται με το απολυτήριο Λυκείου.

«Είμαστε κοντά να νομοθετήσουμε την τρίτη Λυκείου που είναι τάξη φάντασμα. Είμαστε μια χώρα χωρίς τρίτη Λυκείου και την έχει ευθύνη έχει συνολικά η κοινωνία και όχι οι εκπαιδευτικοί. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το απολυτήριο Λυκείου να έχουμε λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες και πρόσβαση στα πανεπιστήμια με μόνο το απολυτήριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις προσλήψεις, ο κ. Γαβρόγλου είπε: «Προχωρούμε στον διορισμό 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία. Οι 4.500 μόνιμες προσλήψεις θα γίνουν το 2019 στην ειδική αγωγή» και υποστήριξε ότι οι διορισμοί θα γίνουν με σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. «Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την επιταγή για αξιοκρατία και ισότιμη πρόσβαση στο επάγγελμα χωρίς όμως να παραγνωρίζεται η προϋπηρεσία» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας για να προσθέσει ωστόσο ότι «δεν θα υπακούσουμε στους λαϊκισμούς της επετηρίδας». Σημείωσε δε ότι θα διοριστούν και 600 εκπαιδευτικοί που έχουν δικαστικές αποφάσεις από το 2008.

Τέλος ανέφερε ότι θα ιδρυθούν διετή προγράμματα σπουδών για επαγγελματικά πιστοποιητικά.

Υπουργείο Παιδείας: Ο κ. Γαβρόγλου δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει εξαγγελθεί

«Παρερμηνεία» των δηλώσεων του Κώστα Γαβρόγλου καταγγέλεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. «Στη σημερινή του ομιλία του ο κ. Γαβρόγλου δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη εξαγγελθεί. Δηλαδή, ότι το νέο σύστημα, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, θα δίνει την δυνατότητα εισαγωγής σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είτε με Πανελλαδικές Εξετάσεις, είτε -για πρώτη φορά- σε συγκεκριμένες σχολές ελεύθερης πρόσβασης, μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Διαβάστε το «διευκρινιστικό» δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα:

«Με αφορμή την ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στη Βουλή και την παρερμηνεία που γίνεται από ορισμένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες σχετικά με το θέμα της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το νέο σύστημα, το Υπουργείο αναφέρει:
Στη σημερινή του ομιλία του ο κ. Γαβρόγλου δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη εξαγγελθεί. Δηλαδή, ότι το νέο σύστημα, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο, θα δίνει την δυνατότητα εισαγωγής σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είτε με Πανελλαδικές Εξετάσεις, είτε -για πρώτη φορά- σε συγκεκριμένες σχολές ελεύθερης πρόσβασης, μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλία του Υπουργού:
«Όπως καλά γνωρίζετε είμαστε πολύ κοντά στο να νομοθετηθεί η Γ’ Λυκείου. Η Γ’ Λυκείου, στη χώρα μας είναι σχεδόν μια τάξη ‘φάντασμα’. Είμαστε μια χώρα χωρίς Γ’ Λυκείου και για αυτό έχει ευθύνη η κοινωνία στο σύνολο και όχι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι πασχίζουν να της δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο. Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το απολυτήριο του Λυκείου, να έχουμε πολύ λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες και να καταφέρουμε να έχουμε ένα σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα δίνει τη δυνατότητα να εισάγεται κανείς (και) με μόνο το απολυτήριο»».

ΠΗΓΗ:protothema

Περισσότερα Άρθρα

Στις φυλακές Τρίπολης ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό 16χρονης

O 37χρονος ιερέας που κατηγορείται για τον βιασμό της ανήλικης στα Κάτω Πατήσια οδηγήθηκε στις φυλακές της Τρίπολης. Στις ίδιες φυλακές βρίσκονται επίσης οι Δημήτρης Λιγνάδης και Πέτρος Φιλιππίδης ενώ είναι πιθανό ο κληρικός να οδηγηθεί στο ίδιο κελί με άλλους ρασοφόρους, σύμφωνα με το STAR. O πατέραs του ιερέα, επισκέφτηκε χτες τον γιο του […]

Λ. Κουτσογιάννης με αφορμή τον πρόσφατο παγετό

          Από την κρίση που δημιούργησε στις Αγροτικές δραστηριότητες ο πρόσφατος παγετός στη χώρα αλλά & ειδικότερα στην Αργολίδα, μπορεί να προκύψει η ευκαιρία για μια νέα αρχή προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες  οι οποίες είτε άμεσα είτε έμμεσα αλλά τελικά συνολικά, αποτελούν σημαντικό παράγοντα αύξησης του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος. Βεβαίως μέχρι να γίνουν […]