20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ο Ερντογάν τα έβαλε με την Αγία Σοφία και θα συντριβεί

Η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί δεν είναι δείγμα ισχύος, όπως μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι, αλλά κίνηση απόγνωσης την οποία θα πληρώσει ακριβά.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το τελευταίο διάστημα τίποτα δεν πάει καλά για τον Τούρκο πρόεδρο. Οι μεγαλοϊδεατισμοί του με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Λιβύη, τα σχέδια κατάληψης της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του ψευδομνημονίου με την Τρίπολη και την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας με εργαλείο το μεταναστευτικό, έχουν αποτύχει ή βαλτώσει, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται στο εσωτερικό της χώρας του, με την οικονομία να βυθίζεται στην ακρίβεια και στην ανεργία.

Τώρα αποφάσισε να τα βάλει με την Αγία Σοφία, μόνο που και πάλι δεν υπολόγισε τη δύναμη και το μέγεθος ενός θρησκευτικού μνημείου που συγκινεί και μπορεί να κινητοποιήσει την οικουμένη.

Στον Έβρο υπέστη βαριά ήττα και το ηγετικό του προφίλ τσαλακώθηκε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες των Τούρκων που έβλεπαν την επιχείρηση του Ερντογάν να παραβιάσει τα ελληνικά σύνορα στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες να αποτυγχάνει σε απευθείας μετάδοση. Η Ελλάδα κράτησε γερά στον Έβρο και είχε στο πλευρό της την Ευρώπη, όπως φάνηκε από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στα σύνορα μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την Αγία Σοφία ο Τούρκος πρόεδρος, που παριστάνει τον «γιαλαντζί πολιορκητή», προχωρά σε ένα βήμα που στρέφει τη διεθνή κοινότητα εναντίον της χώρας του. Εάν με την κρίση στον Έβρο όλοι κατάλαβαν ότι η χώρα μας είναι ο ακρίτας των ευρωπαϊκών συνόρων, με τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι ο τελευταίος προμαχώνας της Δύσης, η Τουρκία δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αξίες του πολιτισμού, τις αρχές και τους κανόνες μιας σύγχρονης δημοκρατίας.

Τα έβαλε με ένα σύμβολο της Χριστιανοσύνης και θα συντριβεί, όσο και αν αισθάνεται τώρα νικητής, ακούγοντας τους πανηγυρισμούς των φανατικών μουσουλμάνων έξω από την εκκλησία. Η διεθνής κατακραυγή που δέχεται από τον Τζο Μπάιντεν, που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον αλλοπρόσαλλο Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μέχρι τον απλό χριστιανό που βλέπει ένα σύμβολό του να βεβηλώνεται, θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από την τουρκική κοινωνία, που απομονώνεται από τον υπόλοιπο κόσμο.

Αλλά και η Ευρώπη, που κινητοποιήθηκε στην υπόθεση του Έβρου, πρέπει να αποκρούσει την επίθεση Ερντογάν στον θεμέλιο λίθο της χριστιανοσύνης, πάνω στον οποίο χτίσθηκε το ευρωπαϊκό όραμα. Η Τουρκία του Ερντογάν δεν έχει θέση στην Ευρώπη, κάθε ενταξιακή διαδικασία θα πρέπει να τερματισθεί και ταυτόχρονα να επιβληθούν κυρώσεις σε μία χώρα που δεν σέβεται τον πολιτισμό και το θρησκευτικό συναίσθημα των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη γειτονική χώρα, η πλειοψηφία των Τούρκων πιστεύει ότι η απόφαση για μετατροπή του συμβόλου της Χριστιανοσύνης σε τέμενος υπαγορεύθηκε από την έκρηξη των οικονομικών προβλημάτων και την αποτυχημένη διαχείριση του κορονοϊού από το τουρκικό κράτος. Η πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν ανήκει πια στο παρελθόν, νέοι πολιτικοί όπως ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης που είχε αντιδράσει στην αλλαγή ταυτότητας της Αγιάς Σοφιάς έχουν βγει στο προσκήνιο, ενώ η δυσαρέσκεια των φτωχότερων στρωμάτων της τουρκικής κοινωνίας διογκώνεται όσο η τιμή του ψωμιού αυξάνεται καθημερινώς.

Για αυτό τώρα ο Τούρκος πρόεδρος είναι επικίνδυνος. «Παίζει τα ρέστα του» χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες των αποφάσεών του. Δεν θα διστάσει να κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις του, να θέσει σε περιπέτειες τη χώρα του με πολεμικά σχέδια προκειμένου να μη χάσει στις εκλογές που αρκετοί εκτιμούν ότι θα γίνουν μέχρι τα μέσα του 2021. Η Ελλάδα ξέρει να αντιμετωπίζει απειλές, έχει χτίσει γερές συμμαχίες στη Δύση και στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ διαθέτει στο πλευρό της έναν μεγάλο υποστηρικτή: τη δύναμη της Αγιάς Σοφιάς που μπορεί να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για να αποτρέψει τους βέβηλους σχεδιασμούς ενός ηγέτη που βρίσκεται σε τροχιά πτώσης.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Περισσότερα Άρθρα

Η Πελοπόννησος Α.Ε. προκηρύσσει Διαγωνισμό «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ»

Η Πελοπόννησος Α.Ε. (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Ο.Τ.Α.) προκηρύσσει Διαγωνισμό «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ». Η προμήθεια αφορά στην ανάπτυξη και λειτουργία ενός προηγμένου περιφερειακού συστήματος διαχείρισης προορισμού (DestinationManagementSystem), τουριστικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα καλύτερης προβολής του τουριστικού προορισμού που λέγεται «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ». Το σύστημα θα συγκεντρώνει και θα παρουσιάζει όλη […]

ΓΕΕΘΑ: Κόβονται λόγω κορονοϊού οι άδειες ορκωμοσίας νεοσυλλέκτων

Χωρίς την προβλεπόμενη άδεια φαίνεται πως θα πορευτούν οι στρατιώτες που αναμένεται να ορκιστούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του armyvoice.gr, θα παραμείνουν στα στρατόπεδα και δεν θα ταξιδεύσουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, υπό την προοπτική των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κορονοϊού. Όπως ήδη ανακοινώθηκε σε νεοσύλλεκτους της Β’ ΕΣΣΟ Μαρτίου 2020 , […]