19 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ο κορονοϊός δοκιμάζει τις αντοχές μας και την κοινωνική συνοχή

Σωτηρία Παπαδοπούλου

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις  και δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο, να μου πεις και πως θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι, όλο αυτό που ζούμε είναι τρομακτικό, φαντάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και δοκιμάζει τις σχέσεις όλων μας.

Ατομική ευθύνη, δυο λέξεις και αυτές πρωτόγνωρες, αφού έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κοινωνία, η μόνη ευθύνη που ξέραμε ως τώρα, ήταν η κρατική και μάλιστα είχαμε μάθει σ΄ένα κράτος ανεύθυνο.  Και το κράτος μας αιφνιδιάζει, το κράτος λειτουργεί και μάλιστα προλαμβάνει, παίρνει μέτρα, παλεύει με νύχια και με δόντια να έχουμε λιγότερα θύματα από τον κορονοϊό, αυτό τον ιό που φαντάζει σαν τέρας που θέλει να καταπιεί την γη ολόκληρη. Μας ζητάνε να καθίσουμε στα σπίτια μας, όχι γιατί τρελάθηκαν ξαφνικά οι κυβερνώντες, αλλά γιατί οι ειδικοί τους είπαν πως μόνο έτσι θα σπάσουμε την αλυσίδα του φονικού ιού. Δύσκολο αυτό που μας ζητάνε, πως να κλείσεις μέσα τα μικρά παιδιά, πως να κλείσεις μέσα τους έφηβους, ακόμα και για εμάς είναι δύσκολο, όμως πρέπει και δεν πρέπει γιατί κάποιοι είναι μαζόχες, πρέπει γιατί δεν θέλουμε να φάει αυτό το τέρας τους δικούς μας ανθρώπους. Η πρώτη κόντρα ήρθε μεταξύ γονέων και παιδιών, τα παιδιά είχαν μάθει να αφήνουν τα παιδιά τους στους παππούδες , είτε γιατί είχαν πολύ δουλειά, είτε γιατί βόλευε για να έχουν και αυτοί τον χρόνο τους να διασκεδάζουν. Όμως το τέρας για να πάει  γρήγορα έχει ως μεταφορικό μέσο και τα παιδιά και αν θες να προστατεύσεις τους παππούδες θα πρέπει να τα κρατήσεις εσύ, κλεισμένα μέσα στο σπίτι, πολύ δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο . Η επόμενη κόντρα είναι μεταξύ αυτών που νομίζουν πως είναι άτρωτοι και το τέρας του κορονοϊού δεν τους αγγίζει και πάνε παραλία, γεμίζουν τα καφέ και τα μπαράκια, κάνουν πάρτι μασκέ, βγαίνουν στους δρόμους και καρναβαλίζονται, η Κίνα ήταν μακρυά , η Ιταλία δεν τους άγγιζε, αυτοί ήθελαν να κάνουν την επανάσταση τους. Δυστυχώς θέτοντας σε κίνδυνο μια ολόκληρη κοινωνία, χωρίς να το θέλουν, όμως έχουν την ευθύνη τους γιατί δεν σκέφτηκαν ούτε μια στιγμή τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υπόλοιπη κοινωνία η διασκέδαση τους ή ακόμα και για τους ίδιους.

Πάμε στην πιο μεγάλη κόντρα, ομηρικές μάχες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις εκκλησίες, για την Θεία Κοινωνία, εδώ γράφτηκαν και ακούστηκαν τέρατα ένθεν κακείθεν , δεν θα κάνω καταγραφεί όσων γράφτηκαν και ακούστηκαν. Ήρθε λοιπόν η στιγμή η Εκκλησία να λάβει γενναίες αποφάσεις και να σταματήσει και αυτή από την πλευρά της ,την αλυσίδα αυτού του τέρατος , κάποιοι Ιεράρχες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και είπαν στοπ, κάποιοι άλλοι περί άλλων τυρβάζουν. Χτες στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, αρνήθηκαν να βάλουν λουκέτο στις εκκλησίες , λες και ζουν σε άλλο κόσμο, συμβάλλοντας στον διχασμό της κοινωνίας και στην εξάπλωση του ιού.

Ποιος τα βάζει με τους ρασοφόρους , πολύ δύσκολο, η επιρροή τους στην κοινωνία είναι μεγάλη, κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκαν και δεν σκέφτηκαν όμως πως οι συνθήκες είναι εκτάκτου ανάγκης. Ενώ έπρεπε να βγουν και να πουν, τον Θεό τον βρίσκουμε παντού, ο Θεός είναι μέσα μας, δεν είναι ανάγκη να πάμε στους ναούς για να τον βρούμε , χριστιανοί καθίστε σπίτια σας. Όχι όμως αυτοί έπαιξαν με τις λέξεις, δυστυχώς αυτές οι λέξεις θα μπορούσαν να έχουν ως συνέπεια των θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Με μία γενναία πολιτικά, αλλά απολύτως αναγκαία  κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε στα χέρια του την κατάσταση και σπάζοντας την αλυσίδα  εξάπλωσης του κορονοϊού, ανέστειλε κάθε λειτουργία σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών και δογμάτων, μετά τα ήξεις αφήξεις  απόφαση της Ιεράς Συνόδου , η οποία επέλεξε να συνεχίσει την κυριακάτικη λειτουργία, έστω και εάν κάλεσε τους ηλικιωμένους πιστούς να μένουν σπίτια τους.

Πάμε τώρα και θα κλείσω στο ακόμα πιο σοβαρό, το ένστικτο της επιβίωσης, σαν τέρατα χειρότερα από τον κορονοϊό εφορμάμε στα super market και εξαφανίζουμε τα πάντα, όσοι από εμάς έχουμε το χρήμα να το κάνουμε και αφήνουμε τους άλλους χωρίς τα απαραίτητα. Εδώ και πάλι, ευτυχώς έρχεται το κράτος να βάλει στοπ σε αυτή την παράνοια και την ασυδοσία.

Το άλλο πρόβλημα που θα προκύψει, θα είναι η οικονομική επιβίωση και εδώ η κοινωνική συνοχή θα δοκιμαστεί πολύ σκληρά.Είναι ξεκάθαρο  πως λόγω του κλεισίματος των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες πολλοί θα δυσκολευτούν και για τα άκρως απαραίτητα. Το κράτος θα παρέμβει και σε αυτό, φοβάμαι όμως πως οι παρεμβάσεις του δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν όλους, εδώ έρχεται η κοινωνία και παρεμβαίνει, βοηθάμε και συνδράμομε στα όρια των δυνατοτήτων μας όσους δεν δύναται να επιβιώσουν.

Θα κλείσω όμως με το σημαντικότερο, δεν στιγματίζουμε όσους νοσήσουν από τον κορονοϊό, δεν το ήθελαν, δεν ήταν επιλογή τους, προστατεύομαστε αλλά δεν φοβόμαστε, δεν θα τους λιθοβολήσουμε γιατί τους έλαχε να είναι αυτοί και όχι εμείς. Τηρούμε όσα μας λένε οι επιστήμονες , μένουμε σπίτι μας και σπάμε την αλυσίδα και όχι την συνοχή της κοινωνίας.

 

Περισσότερα Άρθρα

Εκτάκτως στον «Ευαγγελισμό» η Φώφη Γεννηματά – δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Στον «Ευαγγελισμό» εισήχθη εκτάκτως η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. διεκομίσθη το βράδυ της Δευτέρας στο θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός». Σύμφωνα με μια πρώτη ανακοίνωση των θεραπόντων ιατρών πρόκειται για υποτροπή της βασικής της νόσου. Οι γιατροί μιλούν για περιστατικό ατελούς ειλεού. Η κα Γεννημάτα, με ανάρτηση της στο Facebook, αναφέρει ότι δεν θα είναι υποψήφια […]

Τα πόθεν έσχες Γκάτζιου, Καμπόσου, Κωστούρου για το 2018

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα από τη Βουλή των Ελλήνων, τα πόθεν έσχες (χρήση 2018) των πολιτικών προσώπων, μεταξύ αυτών και των Δημάρχων. Παραθέτουμε (με αλφαβητική σειρά) τα πόθεν έσχες των Δημάρχων Επιδαύρου, Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων το 2018. ΓΚΑΤΖΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δήλωση   ΚΑΜΠΟΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δήλωση     ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δήλωση