19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε σαν σήμερα

Έλληνας πολιτικός, πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 8 Ιουλίου 2019. Υπό την ηγεσία του το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε την αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, για πρώτη φορά από το 2009.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1968 και είναι το νεώτερο μέλος της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1918-2017) και της συζύγου του Μαρίκας Γιαννούκου (1930-2012). Αδελφή του είναι η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ανιψιός του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1986 και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, από το οποίο αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude», ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Προτού ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μια δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρεία συμβούλων McKinsey στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, όπου διετέλεσε για τρία χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως «Global Leader for Tomorrow».

Στον πολιτικό στίβο κατήλθε για πρώτη φορά στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών. Έκτοτε επανεκλέχθηκε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν στην ίδια εκλογική περιφέρεια (2007, 2009, Μάιος και Ιούνιος 2012, Ιανουάριος και Σεπτέμβριος 2015).

Ως βουλευτής συμμετείχε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος το 2008 και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.

Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε τα πρώτα του υπουργικά καθήκοντα, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015, οπότε παραιτήθηκε μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλέον ανέλαβε πρώτος τη τάξει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015. Μετά την παραίτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και την ήττα του «ναι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεκδίκησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μαζί με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη. Ξεκίνησε ως αουτσάιντερ και επικράτησε του Βαγγελη Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στις 11 Ιανουαρίου 2016 και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 την οδήγησε ξανά στην εξουσία, για πρώτη φορά αυτοδύναμη από το 2009.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Από το 1997 είναι νυμφευμένος με την ελληνοπολωνίδα επιχειρηματία Μαρέβα Γκραμπόφσκι με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη. Το ζευγάρι χώρισε το 2008 και επανασυνδέθηκε το 2013.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την τελευταία εβδομάδα του 2021

Η προκαταβολή σύνταξης για τον Ιανουάριο, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες καθώς και η πληρωμή των τακτικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το Δεκέμβριο περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- στον προγραμματισμό των καταβολών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων Οργανισμών για την […]

ΟΕΒΕΑ: Κατάθεση ένστασης για τις αυξήσεις ανταποδοτικών τελών 2023

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας  δια του πρόεδρου της, εχθές 12/01/2023 κατέθεσε διοικητική προσφυγή  κατά του Δήμου Ναυπλιέων περί ακύρωσης της υπ αριθμ 237/2022 Αποφάσεως του Δημοτικού συμβουλίου  για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 09/01/2023 . Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας σε έκτακτο διοικητικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε […]