15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Πάπυρος 2.000 ετών με ελληνικά κείμενα βρέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα

Τμήματα ενός βιβλικού πάπυρου ανακάλυψαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την αποτροπή των λεηλασιών στις σπηλιές κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Αυτό είναι το πρώτο παρόμοιο εύρημα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν άλλα κομμάτια και περίπου 40 σκελετοί εντοπίστηκαν στο σημείο, που έγινε γνωστό ως το «Σπήλαιο του Τρόμου».

Μαζί με τα κομμάτια του παπύρου βρέθηκαν και άλλα ευρήματα τα οποία είχαν διατηρηθεί εξαιτίας του ζεστού και ξηρού αέρα της ερήμου της Ιουδαίας και περιλαμβάνουν τον μερικώς μουμιοποιημένο σκελετό ενός παιδιού 6.000 ετών και ένα άριστα διατηρημένο υφαντό καλάθι που χρονολογείται 10.500 χρόνια πριν. Σύμφωνα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ πιθανότατα πρόκειται για το παλαιότερο στον κόσμο.

Τα τμήματα του παπύρου ηλικίας 2.000 ετών (χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα μ.Χ.) είναι γραμμένα στα ελληνικά και μόνο το όνομα του Θεού εμφανίζεται στα εβραϊκά. Τα κομμάτια περιλαμβάνουν στίχους από τα βιβλία των Ζαχαρία και Ναούμ και αποτελούν μέρος των κειμένων που είναι γνωστά ως το «Βιβλίο των 12 Μικρών Προφητών».

Ο συγκεκριμένος πάπυρος ανήκει στα «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας» που εντόπισαν το 1947 Βεδουίνοι βοσκοί στις σπηλιές του Κουμράν, περίπου 20 χλμ. ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Η συλλογή αυτή, η οποία περιλαμβάνει κείμενα που ανακαλύφθηκαν αλλού κατά μήκος της δυτικής ακτής της Νεκράς Θάλασσας, δίνει μια εικόνα της εβραϊκής κοινωνίας και θρησκείας πριν και μετά την εποχή του Ιησού.

Μετά από αυτή την ανακάλυψη ακολούθησε μια σειρά αρχαιολογικών ερευνών οι οποίες όμως σταμάτησαν. Πρόσφατα όμως εμφανίστηκαν στη μαύρη αγορά νέα κομμάτια παπύρου και χειρόγραφα, γεγονός που θορύβησε τις ισραηλινές αρχές.

Έτσι, από το 2017 πραγματοποιούν εξονυχιστικές έρευνες στην περιοχή και χρησιμοποιούν drones για να χαρτογραφήσουν εκατοντάδες σπήλαια και κοιλότητες.

«Αυτά είναι νέα κομμάτια του παζλ και μπορούμε να τα προσθέσουμε στα στοιχεία που έχουμε για την περίοδο και το κείμενο», δήλωσε ο Oren Ableman από την Αρχή των Αρχαιοτήτων του Ισραήλ. «Παρόλο που αυτά τα κομμάτια είναι μικρά, μας έδωσαν κάποιες νέες πληροφορίες που δεν γνωρίζαμε πριν», πρόσθεσε.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερα Άρθρα

Δημήτρης Καμπουράκης: Διαφωνούν φυσικά, αυτό έλειπε

Θυμάμαι ότι το 2002-03, η τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου είχε βρει τον διάολο της με κάτι συλλογικότητες και επιτροπές κατοίκων που διαφωνούσαν με την κατασκευή του κόμβου που υπάρχει στην Κηφισίας μπροστά από τον Βασιλόπουλο, εκεί στο Ψυχικό. Είχαν γεμίσει τον κόσμο αφίσες, έβγαιναν οργίλοι στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις, φωνάζοντας ότι ο συγκεκριμένος […]

Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δήμου Άργους – Μυκηνών συμμετέχει στην Πανελλαδική συγκέντρωση Συνταξιούχων

Ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Δήμου Άργους – Μυκηνών συμμετέχει δυναμικά και αγωνιστικά στην Πανελλαδική συγκέντρωση Συνταξιούχων που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων και οι λοιπές Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 12:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα. Σας καλούμε να συμμετέχετε στην παραπάνω συγκέντρωση και γι’ αυτό το σκοπό θα διατεθεί λεωφορείο […]