15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα για τη Βιοποικιλότητα: “Οι λύσεις μας είναι στη φύση” 

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τη σχέση της με τον φυσικό κόσμο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: παρά όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις όλα εξαρτώνται πλήρως, από υγιή και ζωντανά οικοσυστήματα για την υγεία, το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, την ενέργεια κλπ.

Το σύνθημα « Οι λύσεις μας είναι στη φύση » τονίζει την ελπίδα, την αλληλεγγύη και τη σημασία της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για τη δημιουργία ενός μέλλοντος ζωής σε αρμονία με τη φύση.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία “Βιολογική ποικιλότητα ή βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία των ζώντων οργανισμών πάσης προέλευσης, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων, των οποίων αποτελούν μέρος. Επίσης, περιλαμβάνεται η ποικιλότητα εντός των ειδών, μεταξύ ειδών και οικοσυστημάτων. Στη βιολογική ποικιλότητα περιλαμβάνεται, τέλος η ποικιλότητα των γονιδίων μέσα και μεταξύ των ειδών.”

Η περιοχή της Αργολίδας αλλά και ο Δήμος μας παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλομορφία και σπάνια βιοποικιλότητα την οποία και επιβάλλεται να την αναδείξουμε. Ο υδροβιότοπος, η Ακροναυπλία, το Βιβάρι, το όρος Αραχναίο αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός οδηγού για την βιοποικιλότητα της Αργολίδας  με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών της  αλλά και των επισκεπτών  μέσα από τη γνωριμία των οικοτόπων και του περιβάλλοντος της. Ενας  οδηγός που θα ταξιδέψει τον επισκέπτη σε τόπους τόσο κοντινούς αλλά για πολλούς άγνωστους, σε οικοσυστήματα μοναδικά. Η γνωριμία με τη χλωρίδα, την πανίδα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής θα οδηγήσει  στην γνώση και κατανόηση της αξίας των οικοτόπων, στη διατήρηση των ειδών και θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο και το μέσο πίεσης για την προστασία της βιοποικιλότητας της Αργολίδας, της Ελλάδας και του πλανήτη.

H διατήρηση της βιοποικιλότητας και η προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να γίνει σταθερή μας αξία και διεκδίκηση, μιας και η βιοποικιλότητα παίζει το βασικότερο ρόλο στη ζωή μας και αποτελεί τον απαραίτητο πόρο όχι μόνο για την επιβίωση του είδους μας, αλλά και για την πνευματική του εξέλιξη, την πολιτισμική και οικονομική του ανάπτυξη.

Γιώργος Χατζόπουλος

Περισσότερα Άρθρα

Με προσωπική παρέμβαση Κωστούρου η πραγματοποίηση και φέτος της Έκθεσης Βιβλίου στο Ναύπλιο

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ναυπλιέων δόθηκε τελικά λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε όσο αφορά την φετινή έκθεση βιβλίου στο Ναύπλιο, όπως αποκαλύπτει ευχαριστήρια επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών προς τον Δημήτρη Κωστούρο Αναλυτικά η επιστολή: Προς το Δήμαρχο του Δήμου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο Αθήνα 05-07-2019 Αρ. Πρωτ: 93/06 Βασιλέως Κωνσταντίνου 34, Δημοτική Ενότητα […]

Τον “τσίμπησαν” με λαθραία τσιγάρα

Συνελήφθη, χθες (14.7.2019) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ναυπλιέων Αργολίδας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Αργολίδας, 51χρονος αλλοδαπός, γιατί στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -90- πακέτα λαθραίων τσιγάρων, ενώ επίσης κατασχέθηκε ένα όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου.