18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων : Η πανδημία τους απέτρεψε από τον συστηματικό ιατρικό έλεγχο

Τεράστιες ανατροπές στις ζωές όλων των ανθρώπων, αλλά κυρίως των ηλικιωμένων, έφερε η πανδημία του κορονοϊού, με κυριότερη την παραμέληση των τακτικών ιατρικών εξετάσεων και της θεραπείας των χρονίων παθήσεων τους.

Ο φόβος και το άγχος για τη μετάδοση του ιού και ο εγκλεισμός λόγω των περιοριστικών μέτρων απέτρεψαν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων να έχουν την απαραίτητη επαφή με τον θεράποντα ιατρό και τον συστηματικό ιατρικό έλεγχο. Εγκατέλειψαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τις κυριότερες παθήσεις όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, κλπ., με αποτέλεσμα “να διαπιστώνουμε σοβαρές επιπλοκές και επιβάρυνση ή απορρύθμιση της υγείας τους”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, που εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου..

Τονίζει χαρακτηριστικά ότι η εγκατάλειψη των προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας δυστυχώς οδήγησε σε μία μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου κατά 40% το 2020 σε σχέση με το 2019. Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί στο ίδιο διάστημα της πανδημίας να προσέρχονται ασθενείς σε προχωρημένα στάδια καρκίνου τα οποία δεν επιδέχονται τις περισσότερες φορές ριζική θεραπευτική αντιμετώπιση με αποτέλεσμα αυξημένη θνητότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής και μεγάλες ανάγκες σε φροντίδα τελικού σταδίου.

“Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ηλικιωμένων θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την πολιτεία και όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την κοινωνία μας γενικότερα, για την κατανόηση και αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων των υπερηλίκων”, αναφέρει ο κ. Καραϊτιανός. Υπογραμμίζει την ανάγκη εντατικοποίησης της εκστρατείας ενημέρωσης των ηλικιωμένων στη χώρα μας για τη χρησιμότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ιδιαίτερα με την έλευση του φθινοπώρου και την πιθανολογούμενη έξαρση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τον αναγκαίο αντιγριπικό εμβολιασμό και τα λοιπά εμβόλια.

Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρία απευθύνει μήνυμα προς όλους τους ηλικιωμένους: να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, να φορούν απαραίτητα μάσκα, να κρατούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους από επικίνδυνες επαφές και συναναστροφές και να παρακινούν τα άτομα του περιβάλλοντός τους να κάνουν το ίδιο.

Τονίζει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό και τη συχνή ιατρική παρακολούθηση για όλα τα χρόνια προβλήματα υγείας που τους απασχολούν αλλά και την επιμελή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τους έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπισή τους.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ο κ. Καραϊτιανός όλοι μας πρέπει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους μας από πιθανή μετάδοση του ιού, αποφεύγοντας τις άσκοπες επαφές και τηρώντας οι ίδιοι σχολαστικά τις οδηγίες και προφυλάξεις. Καταλήγει ότι “στόχος όλων μας πρέπει να είναι η υγιής και ενεργή γήρανση και η αξιοπρεπής διαβίωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας μέσα σε ένα φιλικό και στοργικό ευρύτερο περιβάλλον”.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Tα ζώδια σήμερα 9 Νοεμβρίου

Κριός Κριέ, η ανάγκη να επιβάλλεις τις προσωπικές σου απόψεις τους γύρω σου ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις σου καθώς επιδιώκεις να τους κατευθύνεις με τρόπο που δεν θα γίνει αποδεκτός. Είναι σημαντικό να καταφέρεις να ξεπεράσεις τους φόβους σου γιατί αυτοί σε υποκινούν. Επαγγελματικά – Οικονομικά Η διάθεση να κυριαρχήσει σε όλα τα […]

Νεκρός αστυνομικός σε τροχαίο με απορριμματοφόρο στην Ηλεία

Νεκρός αστυνομικός σε τροχαίο με απορριμματοφόρο στην Ηλεία Ένας αστυνομικός βρήκε ακαριαίο θάνατο σε τροχαίο, το οποίο σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας, στην Ε.Ο. Πύργου – Πατρών, στα Χανάκια. Το ΙΧ το οποίο οδηγούσε ο άτυχος άνδρας, και είχε κατεύθυνση τον Πύργο, συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη, και για […]