17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Παγκόσμιος δείκτης ευτυχίας: Μόλις στην 82η θέση η Ελλάδα

Τι είναι ευτυχία; Κάποιοι πιο ρομαντικοί υποστηρίζουν πως «η ευτυχία είναι στιγμές», όμως, σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, την ευτυχία συνθέτει το κατά κεφαλήν εισόδημα, η κοινωνική στήριξη, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία να λάβει κανείς αποφάσεις, η γενναιοδωρία, η απουσία διαφθοράς.

Τη θλιβερή 82η θέση έλαβε η χώρα μας, μεταξύ των 156 που εξετάστηκαν, πτώση τριών θέσεων στον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας του ΟΗΕ και ανάμεσα στους ουραγούς των κρατών της Ε.Ε. Μόνο η Βουλγαρία είναι σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα (στην Ε.Ε.), την ώρα που ακόμη και οι Λίβυοι φαίνεται πως είναι πιο ευτυχισμένοι (!), καθώς κατατάσσονται στην 72η θέση. Πιο ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται –κατά σειρά ευτυχίας– το Πακιστάν, η Σερβία, η Μολδαβία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Τουρκία.

Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, οι σκανδιναβικές χώρες παραδοσιακά απολαμβάνουν τις πρωτιές της σχετικής λίστας, με τους κατοίκους να πληρούν τις προϋποθέσεις… της ευτυχίας.

Στην κορυφή βρίσκεται και φέτος η Φινλανδία, που παρά τους σκληρούς χειμώνες της οι πολίτες της είναι ευτυχισμένοι. «Πληρώνουν υψηλούς φόρους προκειμένου να έχουν ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους, ζουν σε συνθήκες ελευθερίας και είναι γενναιόδωροι μεταξύ τους. Νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Αυτό είναι ένα περιβάλλον στο οποίοι οι άνθρωποι θέλουν να ζουν», λέει ο Τζον Χέλιγουελ, ομότιμος καθηγητής των οικονομικών στο Πανεπιστήμιο British Columbia. Την υπόλοιπη πεντάδα συνθέτουν η Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ολλανδία.

Η έρευνα μελετά ένα σύνολο πραγμάτων, με την οικονομική ευμάρεια να είναι ένα από αυτά, αν και όχι το καθοριστικό, επιβεβαιώνοντας το ρητό πως το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία. Ενδεικτικό είναι πως οι χώρες του Νότου, που έχουν ταλαιπωρηθεί από την οικονομική κρίση, βρίσκονται σε «αξιοπρεπείς» θέσεις.

Η Ισπανία είναι στην 30ή θέση, η Ιταλία στην 36η, και η Κύπρος στην 49η. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται χώρες της Αφρικής, όπου οι εμπόλεμες συρράξεις και η εξαθλίωση του λαού διαρκούν χρόνια. Πιο δυστυχισμένοι λαοί βρίσκονται στο Νότιο Σουδάν (156η θέση), στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, στο Αφγανιστάν, στην Τανζανία και τη Ρουάντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν μία θέση, στη 19η. Ο Τζέφρεϊ Χακς, διευθυντής του δικτύου, επεσήμανε πως η έρευνα δίνει σαφείς αποδείξεις για το πώς οι εθισμοί προκαλούν δυστυχία και κατάθλιψη στις ΗΠΑ, αναφερόμενος σε πολλούς τύπους εθισμών, όπως η χρήση ουσιών, ο τζόγος και τα διαδικτυακά μέσα.
Φαίνεται πως οι υπερδυνάμεις δεν είναι ευτυχισμένες, με το Ην. Βασίλειο να βρίσκεται στη 15η θέση, τη Γερμανία στη 17η, την Ιαπωνία στην 58η, τη Ρωσία στην 68η και την Κίνα στην 93η.

Η ΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
Φινλανδία
Δανία
Νορβηγία
Ισλανδία
Ολλανδία
Ελβετία
Σουηδία
Νέα Ζηλανδία
Καναδάς
Αυστρία

Η ΔΕΚΑΔΑ ΤΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ
Αϊτή
Μποτσουάνα
Συρία
Μαλάουι
Υεμένη
Ρουάντα
Τανζανία
Αφγανιστάν
Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία
Νότιο Σουδάν

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Περισσότερα Άρθρα

Πέθανε ο Νίκος Αντύπας

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 69 ετών ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και ντράμερ Νίκος Αντύπας, δημιουργός μεγάλων επιτυχιών για την Χαρούλα Αλεξίου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή αργά χθες το βράδυ (31 Ιανουαρίου 2022) η Άλκηστη Πρωτοψάλτη με ανάρτησή της στο Instagram. Ο Νίκος Αντύπας γεννήθηκε στην Αθήνα στις […]

Παρέμβαση Ανδριανού για την επίλυση του μείζονος κτιριακού προβλήματος του Δημοτικού Σχολείου Πορτοχελίου

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε σήμερα Αναφορά προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως με θέμα έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Πορτοχελίου που αφορά το μείζον πρόβλημα των κτιριακών υποδομών του σχολείου. Το κείμενο της Αναφοράς έχει ως […]