19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Πανελλαδικές: Οι μαθητές γύρισαν την πλάτη στα «ΑΕΙ» του Γαβρόγλου

Αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε η προσπάθεια του πρώην υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόλγου να προχωρήσει είτε σε ανωτατοποίηση τμημάτων ΤΕΙ είτε σε δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων.

Υπήρξαν τμήματα ανάμεσα στα 105 που αποτελούν μετεξέλιξη των ΤΕΙ και τα 28 εντελώς νέα που έμειναν στα… αζήτητα με κριτήριο τον αριθμό των υποψηφίων που τα είχαν ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας που επεξεργάστηκε ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Σρατηγάκης και παρουσιάζει η Καθημερινή, προκύπτουν τα εξής:

– Τα τμήματα που αποτέλεσαν την πρώτη επιλογή λιγότερων από 20 υποψηφίων ήταν 26, με το τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι να αποτελεί την πρώτη προτίμηση μόλις ενός υποψηφίου. Από αυτά τα 26 τμήματα τα τρία είχαν βάση μεγαλύτερη από 10.000 μόρια και σε άλλα τρία όλοι οι επιτυχόντες είχαν λιγότερα από 10.000 μόρια.

– Μόλις σε 24 τμήματα ο αριθμός των υποψηφίων που τα δήλωσαν ως πρώτη επιλογή ήταν μεγαλύτερος από τις προσφερόμενες θέσεις. Κυρίως τα τμήματα αυτά είτε έχουν αντικείμενο καλής ζήτησης στην αγορά εργασίας είτε ανήκουν σε ΑΕΙ με ισχυρό brand name.

Όπως επισημαίνει ο κ. Στρατηγάκης, «τα τμήματα που αντικατέστησαν τα τμήματα των ΤΕΙ που καταργήθηκαν δεν δημιουργήθηκαν με σκοπό να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των υποψηφίων, ούτε τις ανάγκες της αγοράς. Αντίθετα δημιουργήθηκαν με κριτήριο τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις σε διάφορες πόλεις και επίσης με μέλημα να είναι φτηνές οι σπουδές, να μην έχουν δηλαδή πολλά εργαστήρια με ακριβό εξοπλισμό».

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Περισσότερα Άρθρα

Ανδριανός: Άμεσος κίνδυνος νέων καταστροφών από δάκο λόγω της καθυστέρησης της δακοκτονίας σε περιοχές της Αργολίδας

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Παρά την καταστροφική ολιγωρία του περασμένου χρόνου στην εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας στην Αργολίδα που είχε βαρύτατες επιπτώσεις στην παραγωγή και τις τιμές, παρά τις αλλεπάλληλες έντονες παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς όπου εμφατικά έχω τονίσει την ανάγκη η δακοκτονία να ξεκινήσει φέτος […]

Ανδριανός: Οριστική η πράξη εφαρμογής του νοτίου σχεδίου πόλης Άργους μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2021

Ανδριανός: Οριστική η πράξη εφαρμογής του νοτίου σχεδίου πόλης Άργους μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2021 – Για 1700 οικόπεδα στο Άργος απελευθερώνονται οι συναλλαγές και το δικαίωμα δόμησης – Οι ιδιοκτήτες μετά τις 10/1/2022 μπορούν να απευθύνονται στο τοπικό κτηματολογικό γραφείο για τη διεκπεραίωση. Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός συναντήθηκε σήμερα για […]