15 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Παρουσίαση βιβλίου στο Ναύπλιο: «Τα κβάντα της ελπίδας» του Γιάννη Ρούσου

Ο όρος κβάντο, μας λέει ένας ορισμός της φυσικής, αναφέρεται σε διακριτές μονάδες που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες φυσικές ποσότητες, όπως η ενέργεια ενός ατόμου ύλης σε κατάσταση ηρεμίας. Φυσικά, η κατάσταση ηρεμίας για έναν φυσικό έχει εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο και αναφορές απ’ ότι για έναν λογοτέχνη.

Τι γίνεται όμως όταν το ίδιο πρόσωπο είναι λογοτέχνης και φυσικός επιστήμονας; Σίγουρα το αποτέλεσμα του συνδυασμού είναι ενδιαφέρον και προδιαθέτει σε μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα γνωριμία μαζί του.

Ο Γιάννης Ρούσος επιχειρεί ακριβώς τον συνδυασμό αυτό με το νέο του λογοτεχνικό πειραματισμό με τίτλο «Τα κβάντα της ελπίδας».

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που ως φυσικός πειραματίζεται στην κατανόηση των ανθρωπίνων σχέσεων και ως κβαντιστής φυσικός τις εντάσσει στην «αρχή της αβεβαιότητας» καταγράφοντας τον διαρκή επαναπροσδιορισμό τους! Ακόμη και ο χρόνος αποκτά μια ιδιαίτερη διάσταση και περιεχόμενο στο μυθιστόρημα ενός φυσικού.

Αυτό είναι και το δυναμικότερο χαρακτηριστικό ενός πλούτου σκέψης που παράγεται από τη συνάντηση σωματιδίων δυο κόσμων: των φυσικών επιστημών και της λογοτεχνίας. Ο χρόνος που έχει διανύσει η συνάντηση αυτή είναι ήδη σημαντικός.

Σ’αυτόν έρχεται να προστεθεί το μυθιστόρημα του Γιάννη Ρούσου εμπλουτίζοντας την τοπική λογοτεχνική παραγωγή (ο Γιάννης Ρούσος κατοικεί στο Ναύπλιο) και ενισχύοντας το δυναμισμό της πολύπλευρης και πολυσήμαντης συνάντησης ανάμεσα στη λογοτεχνία και την επιστήμη.

Περισσότερα Άρθρα

Καταμετρήθηκαν 41 νέα κρούσματα Covid-19

Συνολικά 41 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα 11 Iουλίου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο, ενώ 9 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων:  – 11 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, – 15 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, […]

Φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας – Συναγερμός στην πυροσβεστική

Φωτιά μαίνεται στις Κεχριές Κορινθίας. Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή και συνεχίζει να καίει. Για την κατάσβεση, έχουν κινητοποιηθεί άμεσα 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα. Πηγή: hlektra.gr