20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη

«Η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ, αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του στα εγκαίνια του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη.

«Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Αναπηρία, εγκαινιάζουμε το νέο ανελκυστήρα αλλά και τις διαδρομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη φροντίδα, προκειμένου να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλες και σε όλους. Σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, χωρίς τη δυσκολία που συνεπάγεται η κλασική διαδρομή για να ανέβει κανείς στο Βράχο της Ακρόπολης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας. Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού. Και επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά μιλάει με έργα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα θέτουμε στη διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό, αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι ένα έργο το οποίο έγινε πολύ γρήγορα χάρη στην εξαιρετική συνεργασία των υπηρεσιών του Ιδρύματος, των εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως υπό τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ με την εφαρμογή όλων των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου. Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι γνωστή η ευαισθησία σας για τα Άτομα με Αναπηρία. Ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης, οι διαδρομές και γενικότερα η απόλυτη προσβασιμότητά της είναι ένα μέρος από το Εθνικό Σχέδιο. Είμαστε πραγματικά πολύ χαρούμενοι και ευτυχείς που σήμερα θα είστε ο πρώτος ο οποίος θα επισκεφτείτε την Ακρόπολη στη νέα της μορφή».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, με δωρεά του οποίου έγινε το έργο, σημείωσε σε δήλωσή του: «Στην Ακρόπολη προβάλλονται οι αξίες στις οποίες πιστεύει το Ίδρυμα Ωνάση: ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο εκδημοκρατισμός της γνώσης, η ελεύθερη πρόσβαση όλων στον πολιτισμό. Οι διαδρομές ατόμων με κινητικές δυσλειτουργίες κάθε είδους, όπως και ο λειτουργικός ανελκυστήρας πλαγιάς, τα οποία αναλάβαμε σε συνεργασία με την Πολιτεία, είναι ο κατάλληλος συμβολισμός σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε περισσότερο φως. Όπως αυτό που εκπέμπει ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης».

Ο Πρωθυπουργός αναλυτικά στη δήλωσή του ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος Ωνάση, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,

Είναι πράγματι σήμερα μια σπουδαία μέρα, μια φωτεινή μέρα, μια μέρα που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά έμπρακτα, πως το ελληνικό Δημόσιο, το κράτος μπορεί να συνεργαστεί με Ιδρύματα τα οποία μοιράζονται τους ίδιους στόχους, το ίδιο όραμα, την ίδια φιλοσοφία και να αποδώσουν στην παγκόσμια κοινωνία, όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, ένα πολύ σημαντικό έργο. Σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα Με Αναπηρία, εγκαινιάζουμε το νέο ανελκυστήρα αλλά και τις διαδρομές οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με πολύ μεγάλη φροντίδα, προκειμένου να καταστήσουμε την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλες και σε όλους. Σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, αλλά και σε ηλικιωμένους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να απολαύσουν το σύμβολο του Δυτικού Πολιτισμού, χωρίς τη δυσκολία που συνεπάγεται η κλασική διαδρομή για να ανέβει κανείς στο Βράχο της Ακρόπολης.

Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας. Προσβασιμότητα σε όλους, προσβασιμότητα παντού. Και επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν αρέσκεται στα λόγια, αλλά μιλάει με έργα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα θέτουμε στη διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό, αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Με μεγάλη χαρά θα έχω την ευκαιρία να είμαι ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα και να περιηγηθώ στις διαδρομές οι οποίες -θέλω να το ξαναπώ- έχουν όχι απλά σχεδιαστεί, αλλά έχουν κατασκευαστεί με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία και φυσικά υπό την επίβλεψη του εμβληματικού καθηγητή του κ. Μανόλη Κορρέ ο οποίος πιστεύω ότι γνωρίζει και αγαπάει την Ακρόπολη ίσως περισσότερο από οποιονδήποτε. Το λέω αυτό, διότι με λύπη μου διαπίστωσα τους τελευταίους μήνες να ασκείται φτηνή αντιπολιτευτική κριτική μέχρι και γι’ αυτό το έργο, το οποίο είναι ένα έργο οικουμενικό και υπό κανονικές προϋποθέσεις θα πρέπει να μας ενώνει όλους.

Η κυβέρνηση, προφανώς, δεν θα σταματήσει εδώ. Το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα Ατόμων Με Αναπηρία ήταν και παραμένει μία προσωπική μου δέσμευση. Γνωρίζετε, νομίζω, τους λόγους για τους οποίους έχω μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα αυτό και πιστεύω ότι σήμερα κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να το κάνουμε πράξη.

Και πάλι, κ. Πρόεδρε, στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσω εσάς, όλους τους συνεργάτες σας, όλες τις εταιρείες που εργάστηκαν για να ολοκληρώσουν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων σε συνδυασμό με το έργο του νέου φωτισμού της Ακρόπολης. Σήμερα, η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ, αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ.

Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ».

Μοναδικός τεχνολογικά εξελιγμένος ανελκυστήρας ΑμΕΑ παγκοσμίως

Η άνοδος στην Ακρόπολη για χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν σχεδόν αδύνατη, καθώς ήδη από τις αρχές του 2018, το παλιό αναβατόριο που ήταν ένας εργοταξιακός ανυψωτικός μηχανισμός που εγκαταστάθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχε φτάσει στα όριά του. Από την άνοιξη του 2019 σχεδόν δεν λειτουργούσε, ενώ τα προβλήματα εντάθηκαν το καλοκαίρι καθώς ΑμεΑ από όλο τον κόσμο έφταναν στο μνημείο και δεν μπορούσαν να ανέβουν.

Υπογραμμίζεται δε ότι ο ίδιος ανελκυστήρας δεν υπάρχει σε άλλο μνημείο, η κατασκευή του ήταν ένα δύσκολο τεχνικό έργο και είναι ο μοναδικός παγκοσμίως που η μεταβλητή γωνία πλησιάζει την ορθή. Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε τις αναγκαίες προδιαγραφές για την κατασκευή του ανελκυστήρα βάσει της τοπογραφίας της περιοχής και των γεωτεχνικών δεδομένων. Έχει χωρητικότητα 1300 κιλά ωφέλιμο φορτίο ήτοι 2 αμαξίδια με 2 συνοδούς ή 1 φορείου ασθενοφόρου με 1 συνοδό.

Εξασφαλίζει την εύκολη πρόσβαση απευθείας από το επίπεδο του δρόμου και την ασφαλή ανάβαση/κατάβαση των χρηστών προς και από τον Ιερό Βράχο της Αθήνας, την Ακρόπολη. Είναι τεχνολογικά ιδιαίτερα εξελιγμένος συνδυάζοντας την ταχύτητα και την ασφάλεια μετακίνησης καθώς επίσης και δικλείδες ασφαλείας κατά τη λειτουργία του σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή άλλου απρόβλεπτου προβλήματος.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο χρόνος που απαιτείται για την ανάβαση και την κατάβαση του ανελκυστήρα ορίζεται στα 32 δευτερόλεπτα. Αντίστοιχα, με το παλιό αναβατόριο για να φτάσει ο χρήστης από το επίπεδο του δρόμου (περιπάτου) έως το μνημείο της Ακρόπολης, έπρεπε να ανέβει στο επίπεδο του σημερινού μηχανοστασίου από εξωτερική κλίμακα κάνοντας χρήση αναβατορίου με κάθισμα κι έπειτα να χρησιμοποιήσει το παλιό αναβατόριο, η τεχνολογία του οποίου υστερούσε σε δυνατότητα ασφαλούς ανάπτυξης ταχύτητας ανάβασης.

Νέες διαδρομές ΑμΕΑ

Οι νέες διαδρομές ΑμΕΑ στον βράχο της Ακρόπολης είναι δύο κι έχουν στόχο να καταστήσουν δυνατή την περιήγηση των ΑμεΑ στα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, αφού φτάσουν με τον ανελκυστήρα. Οι διαδρομές αντικατέστησαν τις παλαιές τσιμεντένιες -στην δεκαετία 1960 χρονολογούνται οι πρώτες, οι οποίες επισκευάζονταν συνεχώς έως και το 2010. Είναι συνολικής επιφάνειας 2500 τ.μ., πλάτους 4μ. και μήκους 500μ ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου.

Οι διαμορφώσεις, ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων. Το έργο της διάστρωσης των διαδρομών αναδεικνύει για πρώτη φορά σε όλο το εύρος της, την οδό των Παναθηναίων. Οι νέες διαδρομές θα συνδέουν τον ανελκυστήρα με την οδό Παναθηναίων μέχρι την περιοχή του παλαιού αρχαιολογικού μουσείου, το έργο αποκατάστασης του οποίου ξεκινά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εντός των επομένων εβδομάδων με χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ. Συνεπώς, οι διαδρομές εκτείνονται μπροστά από τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα και φθάνουν μέχρι την Νότια Κλιτύ.

Κατά την αξιολόγηση δοκιμαστικών εφαρμογών υλικών επί τόπου από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, ορισμένα υλικά απορρίφθηκαν λόγω αντοχής και άλλα λόγω εμφάνισης. Επιλέχθηκε ως αισθητικά αποδεκτό το αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τεχνητός λίθος, αντίστοιχος με αυτόν που χρησιμοποιείται επί των μνημείων στις αναστηλωτικές εργασίες.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, Μανόλης Κορρές και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου.

Περισσότερα Άρθρα

«Γι’ αυτά πολεμήσατε, στρατηγέ Μακρυγιάννη;» – Παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος της Δήμητρας Καμαρινού «Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923»

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 8μμ, το ΦΟΥΓΑΡΟ, σε συνεργασία με τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», την Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας και τον Σύλλογο Φιλολόγων Αργολίδας, διοργανώνει την εκδήλωση «Γι’ αυτά πολεμήσατε, στρατηγέ Μακρυγιάννη;». Η εκδήλωση αφορά στην παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος «Καρέ Ιστορίας. Αγώνες των Ελλήνων 1821-1923» της Δήμητρας Καμαρινού, διδάκτορος […]

Υπουργική Απόφαση για την Εσωτερική και Εξωτερική Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων: Κάτω από τη βάση στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας!

  Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας για την Εσωτερική και Εξωτερική Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Προχώρησε στην έκδοση Υπουργικής Απόφαση που καθορίζει τις διαδικασίες που ξεκινούν εντός Φεβρουαρίου. Στην πράξη η κυβέρνηση της Ν.Δ. εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις προσθήκες του ν. 4692/2020(Κεραμέως). Η κυβέρνηση της […]