17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Ποια ήταν η Αγία Φεβρωνία που τιμάται σήμερα

Η Οσιομάρτυς Φεβρωνία, η οποία τιμάται σήμερα 25 Ιουνίου, έζησε κατά το δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ. και διακρινόταν για την εκθαμβωτική, χαρισματική ομορφιά της και το ψυχικό της κάλλος.

Η Φεβρωνία ήταν περιζήτητη νύμφη αλλά σε ηλικία 17 ετών επέλεξε τον δρόμο της άσκησης και της εγκράτειας στο μοναστήρι όπου ηγουμένη ήταν η θεία της Βρυένη. Γρήγορα και παρά το νεαρό της ηλικίας της, προσαρμόσθηκε στους δύσκολους κανόνες της μοναχικής ζωής, βρίσκοντας παράλληλα και χρόνο για να μελετά και να εμβαθύνει στις Θείες Γραφές. Έγινε δε υπόδειγμα ανάμεσα στις άλλες μοναχές για τη σύνεση, τον ζήλο της, την προθυμία της και το ταπεινό της φρόνημα.

Κάποια ημέρα, ένα στρατιωτικό σώμα, το οποίο καταδίωκε χριστιανούς με επικεφαλής το Σεληνό, έφθασε και στο μοναστήρι της Φεβρωνίας. Οι άλλες μοναχές κατόρθωσαν να διαφύγουν, η Φεβρωνία όμως, η οποία ήταν άρρωστη, δεν κατόρθωσε να μετακινηθεί. Κοντά της παρέμειναν η ηγουμένη Βρυένη και η αδελφή Θωμαΐς, οι οποίες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Απολυτίκιο

Ως της ασκήσεως ρόδον ηδύπνευστον, οσμὴν αθλήσεως τω κόσμω έπνευσας, εις οσμήν μύρων του Χριστού δραμούσα ασχέτω πόθω· όθεν ως παρθένον σε και οσίαν και μάρτυρα, θαυμαστώς εδόξασε Φεβρωνία ο Κύριος, ω πρέσβευε υπέρ των βοώντων· χαίρε σεμνὴ οσιομάρτυς.

Περισσότερα Άρθρα

Τραγωδία στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 38 νεκροί σε θρησκευτική γιορτή

Τραγωδία στο Ισραήλ: Τουλάχιστον 38 νεκροί σε θρησκευτική γιορτή Δεκάδες άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο σε γιγαντιαίο ποδοπάτημα στη διάρκεια ολονύχτιας θρησκευτικής γιορτής στο Όρος Μερόν, στο βόρειο Ισραήλ, ανακοίνωσε κέντρο άμεσης βοήθειας, συμβάν που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «δυσβάσταχτη καταστροφή». Δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι είχαν συγκεντρωθεί στο Όρος Μερόν, όπου βρίσκεται ο τάφος ενός […]

Κορονοϊός: Τρεις νεκροί το τελευταίο 24ωρο – 31 νέα κρούσματα, 495 συνολικά

Tριάντα ένα είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα και 495 συνολικά, όπως ανακοίνωσε κατά την ημερήσια ενημέρωση ο αρμόδιος εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως, ανέφερε τρεις θάνατοι κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο.