18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Π.Νίκας: Δεν πρέπει να πληρώσουν μόνο οι πολίτες την κρίση, να συμβάλουν και οι θεσμοί

“Θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από παντού για να κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Επομένως, όπως πληρώνουν οι πολίτες, θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν και οι θεσμοί, αποδεχόμενοι λιγότερους πόρους”.

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης και με θέμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

“Εξέφρασα την άποψη ότι δεν πρέπει να έχουμε συνδικαλιστική συμπεριφορά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας, καθώς -όπως τόνισε “αντιμετωπίζουμε όχι μόνο ως χώρα, αλλά ως Ευρωπαϊκή Ενωση, ως ανθρωπότητα, πολύ μεγάλα προβλήματα, οικονομικά που προκύπτουν από την πανδημία”.

Ο Π. Νίκας παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι “το 2020 και το 2021 θα δοκιμαστεί δεινά στην Ελλάδα ο τουρισμός και ως εκ τούτου υπάρχει ενδεχόμενο ύφεσης κοντά στο 10%, κάτι που θα αποτελέσει φοβερή συνέπεια για την οικονομική κατάσταση όλων μας” για να σημειώσει με έμφαση:

“Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια από παντού για να κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. Επομένως, όπως πληρώνουν οι πολίτες, θα πρέπει να κληθούν να πληρώσουν και οι θεσμοί, αποδεχόμενοι λιγότερους πόρους. Και, εν τέλει, θα πρέπει να επιδιώκουμε συνεννόηση και συμβιβασμό με την κυβέρνηση, η οποία δεν είναι αντίπαλός μας” κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Στην ίδια συνεδρίαση, εξ άλλου, δεν υιοθετήθηκε πρόταση που διατυπώθηκε και αφορούσε την αποστολή αεροπλάνου στην Κίνα, προκειμένου να φέρει υγειονομικό υλικό στην Ελλάδα.

“Αντιτάχθηκα σε αυτό, δηλώνοντας ότι είδη όπως αντισηπτικά τζελ και μάσκες μπορούν να κατασκευαστούν και σε τοπικό επίπεδο και ανέφερα σχετικά παραδείγματα. Μπορούν οι δομές υγείας να δίνουν τις προδιαγραφές και να προχωρήσει σε τοπικό επίπεδο η κατασκευή των ειδών αυτών” τόνισε ο περιφερειάρχης.

Παρατήρησε παράλληλα ότι “συγκεντρώνονται είδη από επιχειρηματίες για τα νοσοκομεία – κέντρα αναφοράς, τα οποία πρέπει να υποστηριχθούν από τις Περιφέρειες. Αλλά πρέπει να υπάρξει συνεννόηση -και με την κυβέρνηση, με το υπουργείο Υγείας, που συγκεντρώνει το σχετικό υλικό”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΠΕ

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΝΠΕ για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Ενωσης αναφέρει τα εξής:

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, με αντικείμενο τη συμμετοχή των Περιφερειών στην υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Convid19.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ δήλωσε ρητώς ότι είναι αποφασισμένο να στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση τόσο της υγειονομικής κρίσης, όσο και των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι Περιφέρειες της χώρας αποφάσισαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης, όπως ήδη κάνουν από την πρώτη στιγμή, με πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης με την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σχετικά με τη συμβολή των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και στο πλαίσιο της κάλυψης χρηματοδοτικών αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η θέση και των 13 Περιφερειών της χώρας είναι η ακόλουθη:

-Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη διαδικασία από το υπουργείο Ανάπτυξης, στην ουσία «παγώνει» την πρόοδο των ενταγμένων δράσεων και κατ’ επέκταση των προγραμμάτων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις Περιφέρειες, γιατί δημιουργεί τον κίνδυνο απώλειας πόρων και έργων για τη χώρα. Ενώ και σε επίπεδο νομιμότητας θεωρούμε πως μια τέτοια διαδικασία δεν συνάδει με το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.

Ως εκ τούτου το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ προτείνει:

1) Τη συνέχιση της υλοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ως έχουν, χωρίς καμία αναστολή σε εντάξεις νέων έργων, έκδοση νέων προσκλήσεων και δημοπράτηση ενταγμένων έργων.

2) Την έγκριση υπερδέσμευσης ανά Περιφερειακό Πρόγραμμα σε ύψος που θα καλύπτει τις οριζόντιες ανάγκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, όταν οριστικοποιηθούν από πλευράς της κυβέρνησης.

3) Την αναμόρφωση των Προγραμμάτων στις αρχές του 2021 με μεταφορά δράσεων στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, έτσι ώστε και οι πόροι της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Θεωρούμε ότι με την πρόταση αυτή εξασφαλίζεται, τόσο η ανταπόκριση και η συμβολή των Περιφερειών στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και το απρόσκοπτο κλείσιμο αυτής της Προγραμματικής Περιόδου και η έναρξη της επόμενης, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων για τη χώρα μας.

Τέλος, έχουμε ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης, εντός της επόμενης εβδομάδας, για ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των Περιφερειών, μετά τα νέα δεδομένα”.

Περισσότερα Άρθρα

Η Σωτηρία Παπαδοπούλου σχολιάζει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Η χαλαρή επίσκεψη Ήρθε και ο Μητσοτάκης στην Τρίπολη. Δεν λες ότι… σείστηκε η πόλη από την παρουσία του. Είναι και ο covid που δεν «βοηθά» τέτοιες επισκέψεις. Όλα κύλησαν πολύ χαλαρά για επίσκεψη Πρωθυπουργού. Την προηγούμενη φορά που είχε έρθει Πρωθυπουργός στην Τρίπολη, ήταν ο Τσίπρας. Τι συγκεντρώσεις, τι διαμαρτυρίες, τι ΜΑΤ. Ένας χαμός. […]

Ναύπλιo: Τραγούδησαν τον Εθνικό ύμνο στο Παλαμήδι

Μια ομάδα μουσικόφιλων από το Ναύπλιο συγκεντρώθηκαν σήμερα με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και τα μέτρα κατά του κορονοϊού στην πύλη του κάστρου του Παλαμηδίου και απέδωσαν φόρο τιμής στους ήρωες της Ελληνικής επανάστασης τραγουδώντας τον Εθνικό ύμνο. Τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας αποτελούν οι δύο πρώτες στροφές του ποιήματος «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», το […]