20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιά

Σάν σήμερα το 1982 καταργήθηκε η μπλε σχολική ποδιά

39 χρόνια πριν…
Πόσοι μπορούν, άραγε, να θυμηθούν εκείνη την εποχή;
Πόσοι από εσάς δεν θυμάστε την μπλε σχολική ποδιά με τον άσπρο γιακά που φορούσαν οι μαθήτριες της χώρας έως και το 1982;

Μεγάλα καταστήματα στην αρχή της σχολικής χρονιάς διαφήμιζαν τη σχολική τους ποδιά.
Καταστήματα όπως “Αφοί Λαμπρόπουλοι”, “Μινιόν” και “Δραγώνας διοργάνωναν ειδικές εκδηλώσεις για να προβάλουν τα νέα μοντέλα της ποδιάς και να κερδίσουν μερίδιο από την αγορά.

Οι ποδιές “Τσεκλένης” εκείνη την εποχή ήταν και πιο ακριβές. Γιατί και στην ομοιομορφία υπήρχαν διαφορές εννοείται.

Νοσταλγοί ή όχι εκείνης της εποχής, πάντως οι γονείς αναγκάζονταν να ξηλωθούν κανονικά αφού μία ποδιά καλής ποιότητας που θα άντεχε έκανε αρκετά χρήματα (μιλάμε για τις ποδιές του Τσεκλένη)

Και φτάνει η 6η Φεβρουαρίου του 1982 και η ποδιά παύει να είναι υποχρεωτική. Υπουργός Παιδείας τότε ο Λευτέρης Βερυβάκης.

Οι πιο προοδευτικοί συμφώνησαν με το μέτρο του υπουργού, γιατί πίστευαν πως η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών εμπόδισε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα.

Αντίθετα, οι πιο παραδοσιακοί υποστήριξαν ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση.

Όσο κι αν πολεμήθηκε η ποδιά, όσο και αν είπαν πως καλύτερα ήταν που καταργήθηκε γιατί δήλωνε την καταπίεση, την ιδρυματοποίηση και χίλια δυο άλλα
κι από την άλλη μεριά αυτοί που στάθηκαν απέναντι και φώναζαν πως αυτό δεν έπρεπε να συμβεί,
εγώ ένα έχω να πω.

Η μπλε σχολική ποδιά αυτό το μπλε χρώμα σκούρο ή ανοιχτό, ήταν το σύμβολο μιας εποχής αλλιώτικης που κουβαλούσε άλλες αξίες, άλλα πιστεύω κι άλλες φωνές…

Τις αφιερώνουμε σε όλα εκείνα τα παιδικά πρόσωπα που τώρα πια δεν έχουμε στη ζωή μας, αλλά κάποτε ήταν τα πιο κοντινά μας άτομα.
Στους συμμαθητές μας…

ΠΗΓΗ: facebook

Περισσότερα Άρθρα

Με γλέντι γύρω από τη φωτιά άνοιξε το Τριώδιο στο Άργος

  Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Τριωδίου, η ΚΕΔΑΜ διοργάνωσε παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία Εθνοσυνέλευσης στον Αη Γιάννη στο Άργος. Μικροί και μεγάλοι όλοι μαζί μια μεγάλη αποκριάτικη παρέα διασκέδασαν, τραγούδησαν και χόρεψαν γύρω από τη φωτιά. Το χορό άνοιξαν ομάδες από το Λύκειο των Ελληνίδων Άργους. Στην πολιτιστική εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο […]

32χρονος κρατούμενος αυτοκτόνησε μέσα στο αστυνομικό τμήμα

32χρονος άνδρας που καταγόταν από τη Δανία αυτοκτόνησε στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα , ενώ είχε συλληφθεί επειδή είχε χτυπήσει την 26χρονη σύντροφό του, η οποία νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα σε νοσοκομείο.