19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα: Πεθαίνει η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα – Ο αποκεφαλισμός του γιου της στο Άργος και το άδοξο τέλος της

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η σημαντικότερη Ελληνίδα της Επανάστασης του 1821, είχε μια περιπετειώδη ζωή από τη γέννησή της μέχρι και τον θάνατό της στις 22 Μαΐου 1825.

Η φυλακή και οι δύο γάμοι
Με καταγωγή από τη Ύδρα, γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης. Ήταν τότε που η μητέρα της έγκυος σε εκείνη, επισκέφθηκε τον πατέρα της που ήταν φυλακισμένος. Βαφτίστηκε από έναν φυλακισμένο και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στις Σπέτσες, όπου η μητέρα της παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον Σπετσιώτη καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου. Ο πατέρας της πέθανε φυλακισμένος.

Στα 17 της παντρεύτηκε τον Σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Γιάννουζα, ο οποίος σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αλγερινούς πειρατές. Η Λασκαρίνα έμεινε χήρα με τρία παιδιά, τον Ιωάννη, τον Γεώργιο και την Μαρία. Τέσσερα χρόνια μετά όμως στα 30 της, αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί. Ο δεύτερος σύζυγός της, ο Σπετσιώτης καραβοκύρης Δημήτριος Μπούμπουλης (εξ ου και το Μπουμπουλίνα, δηλαδή η γυναίκα του Μπούμπουλη), είχε το ίδιο τέλος με τον πρώτο της σύζυγο. Μαζί του απέκτησε τρία παιδιά, την Ελένη, την Σκεύω και τον Νικόλαο.

Χήρα για δεύτερη φορά και με τεράστια περιουσία στα χέρια της, την οποία κληρονόμησε από τους άντρες της, η Λασκαρίνα, ασχολήθηκε με εμπορικές δραστηριότητες.

Την περιουσία της όμως αργότερα τη διέθεσε στον απελευθερωτικό αγώνα. Σχημάτισε εκστρατευτικό σώμα και στόλο, τον οποίο συντηρούσε με προσωπικά της έξοδα και ναυπήγησε το πλοίο “Αγαμέμνων”, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της επανάστασης.


Όταν οι Τούρκοι αποκεφάλισαν τον γιο της

Έχασε τον πρωτότοκο γιο της, σε μάχη κατά των Τούρκων. Σε μια μάχη κοντά στο Άργος, ο γιος της μαζί με τους συντρόφους του πάλεψαν σώμα με σώμα με τους Τούρκους, οι οποίοι τον αποκεφάλισαν. Η Μπουμπουλίνα εκδικήθηκε τον θάνατο του και ενημέρωσε τη διοίκηση των Σπετσών λέγοντας: “Ο γιος μου είναι νεκρός όμως το Άργος είναι στα χέρια μας”


Το άδοξο τέλος της Μπουμπουλίνας λόγω βεντέτας

Το τέλος της Μπουμπουλίνας ήταν εντελώς απρόσμενο. Έδωσε τόσες μάχες ενάντια στον εχθρό κι όμως πέθανε εξαιτίας μιας βεντέτας.

Η βεντέτα προκλήθηκε από τον έρωτα του μικρότερου γιου της για την κουνιάδα του αδελφού της. Ο γιος της Γεώργιος Γιάννουζας κλέφτηκε με την Ευγενία Κούτση με αποτέλεσμα οι συγγενείς της, η πλούσια οικογένεια των Κουτσαίων να αρχίσει να την αναζητεί. Οι δύο νέοι είχαν κρυφτεί στο σπίτι του πρώτου άντρα της Μπουμπουλίνας, του Δημητρίου Γιάννουζα.

Η Μπουμπουλίνα και οι Κουτσαίοι πήγαν στο σπίτι και ακολούθησε μια έντονη λογομαχία, που είχε ως αποτέλεσμα οι Κουτσαίοι να βγάλουν να όπλα και να πυροβολήσουν την Ελληνίδα αγωνίστρια. Η σφαίρα τη βρήκε στο μέτωπο με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία.

 

Περισσότερα Άρθρα

Πανηγυρίζει η Αγία Τριάδα Μέρμπακα

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζει ο ενοριακός ναός της Αγίας Τριάδος Μέρμπακα την  εορτή του Αγίου Πνεύματος . Την παραμονή της εορτής  εψάλει Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος, Ιερουργούντος του αρχιμανδρίτη  π. Χρυσόστομου Μιχαλόπουλου. Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνος, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων. Ανήμερα της εορτής […]

Γεμάτη συγκίνηση η χριστουγεννιάτικη γιορτή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους

Οι μαθητές-πρωταγωνιστές της Α΄ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, μας συγκίνησαν αλλά και μας χάρισαν απίστευτο γέλιο με τις παραστάσεις που παρουσίασαν. Σε όσους γονείς παραβρέθηκαν προσφέρθηκε ζεστή σοκολάτα και κεράσματα. Οι μαθητές  και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου εύχονται ο καινούργιος χρόνος να είναι δημιουργικός και ευτυχισμένος