19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Η επόμενη μεγάλη υγειονομική κρίση

Μία νέα επιστημονική έρευνα -η οποία διεξήχθη από την Durex- βγήκε στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην κοινωνία και τη στάση των νέων απέναντι σε θέματα προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή.

Σε αυτή την έρευνα αναδύθηκε ο ρόλος που διαδραμάτισε η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο και η συμβολή της ως μέσο επιρροής στη συνειδητοποίηση της σημασίας της χρήσης προφυλακτικού, ως στάση ατομικής ευθύνης και κοινωνικής συμπεριφοράς, για την πρόληψη της μετάδοσης σοβαρών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Στόχος της έρευνας αποτέλεσε η ανάδειξη και η κατανόηση των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων, καθώς επίσης και τις επιδράσεις της στη στάση που θα κρατήσουν στη μετά κορονοϊό εποχή αναφορικά με τη χρήση προφυλακτικού.

Η έρευνα ανέδειξε σημαντικά συμπεράσματα για τη σεξουαλική ζωή στη μετά COVID-19 εποχή όπως:

Η πανδημία συνέβαλε θετικά στην πρόθεση χρήσης προφυλακτικού.
Ενισχύθηκε η επιθυμία για την προστασία της υγείας του σεξουαλικού συντρόφου.
Ένα μικρό ποσοστό νέων συνεχίζει να μη λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη σεξουαλική του υγεία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Καθημερινά, περισσότερα από ένα εκατομμύριο ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) καταγράφονται παγκοσμίως*, τα οποία κοστίζουν σε χρήμα, χρόνο και προκαλούν ψυχική και σωματική καταπόνηση, θέτοντας μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν απλώς με τη χρήση ενός προφυλακτικού. Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τους ανθρώπους να πάρουν στα σοβαρά τη σεξουαλική τους υγεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετώπισαν τον κορονοϊό και άλλαξαν τις συνήθειες και την καθημερινότητα τους εν μία νυκτί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν την ανησυχία των επιστημόνων, ότι η περίοδος της παρατεταμένης αποχής από το σεξ λειτούργησε ως καταλύτης στην άρση των αναστολών των ανθρώπων με 1 στους 4 (26%) να δηλώνει ότι με την κατάργηση των μέτρων είναι έτοιμος να ρισκάρει περισσότερο στη σεξουαλική του ζωή, ακόμη και αν αυτό σημαίνει σεξ χωρίς προφυλακτικό. Από την άλλη πλευρά, το 64% ανησυχεί περισσότερο για τον κορονοϊό παρά για τα ΣΜΝ – με τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (78%) να θεωρούν απίθανο να κολλήσουν κάποιο ΣΜΝ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το 57% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι δεν χρησιμοποιούσε σε κάθε επαφή προφυλακτικό ούτε στο παρελθόν προ κορονοϊού.

Το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας αποτέλεσε ότι η πανδημία επηρέασε θετικά τη στάση των ανθρώπων απέναντι σε θέματα πρόληψης και προστασίας της υγείας γενικότερα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 48% των συμμετεχόντων συμφώνησαν ότι ο κορονoϊός τούς έκανε πιο ευαισθητοποιημένους απέναντι στους ιούς και ότι ύστερα από την άρση των μέτρων προστασίας το 21% είναι πιο προσεκτικοί και πιο συνειδητοποιημένοι απέναντι στη διαφύλαξη της υγείας των συνανθρώπων τους. Επιπλέον ένας στους πέντε (18%) πλέον επιμένουν στη χρήση προφυλακτικού, αυξάνοντας το σύνολο των συμμετεχόντων που χρησιμοποιούν προφυλακτικό στο 88%.

Η Durex στέκεται στο πλευρό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενημέρωση και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων, δωρίζοντας 30.000 προφυλακτικά. Με την πρωτοβουλία της αυτή, η Durex στηρίζει έμπρακτα τον ΕΟΔΥ και τις δράσεις του για το επόμενο διάστημα, ευελπιστώντας στη δημιουργία μίας μακροχρόνιας σχέσης με στόχο την ενημέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων νέων και τη μείωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο Νικός Τσακαλάκης, διευθύνων σύμβουλος της Reckitt Benckiser Hellas Healthcare A.E.: «Ήρθε πλέον η ώρα, όλοι μαζί να ταχθούμε υπέρ της χρήσης του προφυλακτικού και να αφήσουμε πίσω τις κακές συνήθειες του παρελθόντος δημιουργώντας μία νέα κανονικότητα με απελευθερωμένο και ασφαλές σεξ για όλους!».

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Περισσότερα Άρθρα

Προσλήψεις στην Πυροσβεστική -Τι προσόντα χρειάζονται (ΦΕΚ)

Για την κάλυψη παροδικής φύσης αναγκών στο Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) προσλαμβάνονται, κατ’ έτος, για το χρονικό διάστημα από 1η  Μαΐου έως και 31ηΟκτωβρίου, πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Ο αριθμός των προσλαμβανόμενων καθορίζεται, κατ’ έτος, με απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να προσληφθούν πρέπει να έχουν τα […]

Εκδήλωση- συζήτηση της Τ.Ο. Αργολίδας του Κ.Κ.Ε την επόμενη Δευτέρα στο Ναύπλιο

Προς: Πολιτιστικούς, Μορφωτικούς Συλλόγους, Θεατρικά σχήματα, Μουσικούς…. Η Τ.Ο. Αργολίδας του Κ.Κ.Ε σας προσκαλεί στην εκδήλωση- συζήτηση που διοργανώνει τη Δευτέρα 03 Απρίλη 2023, στις 19:00, στο καφέ «Σταθμός», στο Ναύπλιο,με θέμα: “Με όπλο την τέχνη και τον πολιτισμό, με ισχυρό ΚΚΕ, δυναμώνουμε τη φωνή μας!”.Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος βουλευτής με  […]