18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Στα… μαύρα η παγκόσμια μόδα για τον χαμό του Καρλ Λάγκερφερλντ

Διάσημοι σχεδιαστές, μοντέλα, προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας σε όλο τον κόσμο απέτισαν φόρο τιμής στην «ιδιοφυΐα» του Καρλ Λάγκερφελντ που πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 85 ετών.

Η Κάρλα Μπρούνι έγραψε στο Instagram: «RIP Αγαπητέ Καρλ, ευχαριστώ για όλες αυτές τις σπίθες… ευχαριστώ που έφερες τόση ομορφιά και τόση φρεσκάδα σε αυτόν τον τόσο βαρύ κόσμο, τόσα χρώματα σε αυτό το γκρίζο, τόση φλόγα σε αυτή τη χλωμή εποχή. Νομίζω ότι δεν θα σας άρεσαν πολύ τα δάκρυα, τα λουλούδια και οι κορώνες αλλά θα λείψετε πολύ. Σε εμένα όπως και σε όλο τον κόσμο».

Η σχεδιάστρια Ντονατέλα Βερσάτσε έγραψε στο Instagram: «Καρλ, η ιδιοφυΐα σου επηρέασε τη ζωή τόσων ανθρώπων, κυρίως τη ζωή του Τζιάνι και τη δική μου. Ουδέποτε θα ξεχάσουμε το απίστευτο ταλέντο σου, την άπειρη έμπνευσή του. Πάντα μαθαίναμε από εσένα».

Η σχεδιάστρια Βικτόρια Μπέκαμ έγραψε στο Instagram: «Πολύ λυπημένη από την είδηση αυτή. Ο Καρλ ήταν μια ιδιοφυΐα και υπήρξε πάντα τόσο καλός και γενναιόδωρος με εμένα, σε επίπεδο προσωπικό και επαγγελματικό».

Η σχεδιάστρια μόδας Ναταλί Ρικέλ, η κόρη και κληρονόμος της Σόνια Ρικιέλ, δήλωσε στο δίκτυο RTL: «Είναι η τελευταία μεγάλη ιδιοφυΐα που φεύγει της περιόδου του Ιβ Σεν Λοράν. Ένας άνδρας εντελώς ιδιόμορφος, ξεχωριστός, γεμάτος με ταλέντο, ευφυΐα, πολιτισμό. Ήταν κυρίως ένας αεικίνητος άνθρωπος. Νομίζω πως δεν κοιμόταν πολύ, ξυπνούσε πολύ νωρίς το πρωί, διάβαζε φοβερά, ταξίδευε πολύ. Μπορούσε να είναι κακός, κάτι που καλλιεργούσε, και μπορούσε επίσης να είναι πολύ γενναιόδωρος».

Ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας Kering δήλωσε στο AFP: «Ένας άνθρωπος επιπέδου, ζωηρό πνεύμα, με εξευγενισμένη ευφυΐα και εξαιρετικό πολιτισμό. Λάτρης του ωραίου και απαράμιλλος μόδιστρος που μεταμόρφωσε το επάγγελμά του, τη μόδα και τον κλάδο των ειδών πολυτελείας, ανήκει σε αυτούς των οποίων η δημιουργικότητα και η προσωπικότητα θα σφραγίσουν την εποχή μας για πάντα».

Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH δήλωσε στο AFP: «Με τον Καρλ Λάγκερφελντ χάθηκε μια δημιουργική ιδιοφυΐα που συνέβαλε έτσι ώστε το Παρίσι να γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας και ο Fendi ένας από τους πιο πρωτοποριακούς ιταλικούς οίκους μόδας. Του οφείλουμε πολλά».

Ο Καρλ Λάγκερφελντ είχε μπει εσπευσμένα στο νοσοκομείο του Παρισιού το βράδυ της Δευτέρας (18.02.2019) μετά από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

«Δεν εμφανίστηκε για να χαιρετίσει το κοινό» ο Λάγκερφελντ, έτσι άρχιζαν το ρεπορτάζ τους για το ντεφιλέ τα περιοδικά μόδας και οι εφημερίδες, καθώς ήταν πρωτοφανές ότι ο σχεδιαστής δεν ήταν παρών σε αυτό το σπουδαίο γεγονός για την παρισινή μόδα.

Η πρώτη αντίδραση για τον θάνατο του Κάιζερ όπως αποκαλούσαν τον μόδιστρο που έμοιαζε με ροκ εν ρολ μαρκήσιο, ήρθε από τον Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH. Ο Αρνό δήλωσε «βαθύτατα λυπημένος» για τον θάνατο του Λάγκερφελντ, καλλιτεχνικού διευθυντή των οίκων Chanel και Fendi, ενός «πολύ αγαπητού φίλου» και μιας «δημιουργικής ευφυΐας», όπως αναφέρει η δήλωσή του.

«Η μόδα και ο πολιτισμός χάνουν έναν μεγάλο εμπνευστή. Συνέβαλε για να γίνει το Παρίσι η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας και ο Fendi ένας από τους πιο πρωτοποριακούς ιταλικούς οίκους μόδας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ομίλου όπου ανήκει η ιταλική φίρμα Fendi της οποίας το δημιουργικό τμήμα διηύθυνε ο Λάγκερφελντ μαζί με την Σίλβια Βεντουρίνι Φέντι.

Ποιος ήταν ο Καρλ Λάγκερφελντ

Γεννήθηκε το 1933 και ήταν γόνος ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας βιομηχάνων, ανατράφηκε με πολλές ανέσεις, διαμορφώνοντας, παράλληλα, μια αντισυμβατική προσωπικότητα. Καυστικός, ενίοτε κυνικός, προσβλητικός και εξωστρεφής, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις με τις εκάστοτε, ιστορικές ρήσεις του, που έχουν καταγραφεί στο συνεργατικό πόνημα The World According to Karl.

Το ξεκίνημά του στο χώρο της υψηλής ραπτικής καταγράφηκε στα 1963, όταν άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του Ιταλικού Οίκου Tiziani, ενώ λίγους μήνες μετά συνεργάσθηκε με το αντίστοιχο, Γαλλικό στούντιο Chloe. Ακολούθησαν οι Οίκοι Fendi (1965) και Curiel (1970, Ιταλία) και ο Γαλλικός Chanel (από το 1983).

Ο Λάγκερφελντ, που δεν έκρυψε την ομοφυλοφιλία του, διατηρούσε προσωπικό, πολυετή δεσμό με τον Ζακ ντε Μπασιέ, έως το θάνατό του τελευταίου, στα 1989.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Περισσότερα Άρθρα

Κυπαρισσία – Δολοφονία: Η άρνηση Νο2 του λαχειοπώλη, η «αυτοτιμωρία» και η «τιμή» (vid)

Χρήση της 2ης άρνησής του, έκανε ο 72χρονος λαχειοπώλης που κατηγορείται για την εν ψυχρώ δολοφονία του άτυχου 39χρονου, μέσα στο κατάστημα τηλεπικοινωνιών στην Κυπαρισσία και οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο 72χρονος κατοχύρωσε έτσι το δικαίωμά του να μην τον υπερασπιστεί ούτε διοριζόμενος δικηγόρος, όπως εξάλλου προβλέπει ο νέος ποινικός κώδικας και σε αντίθεση με […]

Η Meghan Marble ποζάρει στο φακό λίγες ώρες μετά τη γέννηση της…(video)

Αυτές τις φωτογραφίες σίγουρα δεν περιμέναμε να τις δούμε σε αυτή τη χρονική στιγμή. Η Meghan Marble ποζάρει στο φακό μέσα από το μαιευτήριο λίγες ώρες μετά τη γέννα. Και για να εξηγηθούμε καλύτερα,μιλάμε για την γέννηση της ίδιας κι όχι του παιδιού που περιμένει. Ο αδερφός της μαμάς της Doria Ragland, Joseph Johnson, με τον […]