19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Στην Αργολίδα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διοκλείας  Κάλλιστος Γουέαρ, με ομάδα Βρετανών Ορθοδόξων προσκυνητών επισκέφτηκε σήμερα την Αργολίδα.

Ο μητροπολίτης τις τελευταίες ημέρες  βρίσκεται σε προσκυνηματική εκδρομή στην Ελλάδα. Στην Αργολίδα επισκέφτηκαν την Ιστορική  Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά στο Ναύπλιο καθώς κι άλλα μοναστήρια.

Ο μητροπολίτης Διοκλείας  Κάλλιστος κατά την επίσκεψη του στο Ναύπλιο ,στην Ιερά μονή Καρακαλά, μίλησε με την ηγουμένη της μονής μοναχή Χριστονύμφη και περιηγήθηκε μαζί με τους Βρετανούς προσκυνητές τη μονή. Η περιήγηση έκλεισε με μοναστηριακό κέρασμα από τις μοναχές.

Τις προηγούμενες ημέρες οι προσκυνητές από την Μεγάλη Βρετανία επισκέφτηκαν  την Ιερά Μητρόπολή Μονεμβασίας και Σπάρτης όπου  συναντήθηκαν  με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη  Ευστάθιο και περιηγήθηκαν Ιερά προσκυνήματα καθώς και τον Αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά. 

 Ο Κάλλιστος Γουέαρ (αγγλ.: Timothy Richard Ware), γεννήθηκε στο Μπαθ Σόμερσετ στις 11 Σεπτεμβρίου 1934 είναι Άγγλος ορθόδοξος επίσκοπος και θεολόγος. Το 1982 χειροτονήθηκε τιτουλάριος επίσκοπος και το 2007 μητροπολίτης Διοκλείας, υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Ήταν λαϊκός Αγγλικανός μέχρι το 1958 οπότε σε ηλικία 24 ετών, βαπτίσθηκε Ορθόδοξος Χριστιανός και έγινε δεκτός στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Westminster School του Λονδίνου, σπούδασε φιλολογία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό με τη διάκριση First Class Honours και τελικά το 1965 το διδακτορικό με θέμα τα Ασκητικά έργα του Μάρκου του Ερημίτη. Το 1959 – 1960 διδάσκει ως Jane Eliza Procter Visiting Fellow στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1966 εκλέγεται και διορίζεται Spalding Lecturer in Eastern Orthodox Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέχρι το 2001, διδάσκοντας κλασική και βυζαντινή φιλοσοφία και Ορθόδοξη θεολογία.

Το 1970 εκλέγεται Fellow του Pembroke College της Οξφόρδης, και το 1971 ονομάζεται Senior Denyer and Johnson Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ως επισκέπτης καθηγητής έχει διδάξει στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης το 2006.

Το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Κάλλιστος. Το 1966 χειροτονήθηκε ιερέας και Αρχιμανδρίτης και εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Το 1982 αναδείχθηκε Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Από το 1983 ηγείται του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ορθόδοξης Πνευματικότητας Η Αγία Θεοσέβεια και το 1966 ιδρύει την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη. Από το 1973 συμμετέχει ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών. Είναι πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης Blessed Virgin Mary και είναι συνεκδότης του περιοδικού Subornst.

Έχει αναγορευθεί διδάκτωρ επίτιμος στο Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, στο Lawrence University του Wisconsin των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αγίου Σεργίου στο Παρίσι  και από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών το 2007.

To 2008 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα Άρθρα

Ο Γ. Ανδριανός στη Βουλή ως εισηγητής νομοσχέδιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Ανδριανός στη Βουλήως εισηγητής νομοσχέδιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων: Δεδομένη η δέσμευση της Ελλάδας να εγγυάται έμπρακτα και ουσιαστικά την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ασφαλείας στις μετακινήσεις και τις μεταφορές. Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή ως εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και […]

Τι συζήτησε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας με πρόσωπα και φορείς της Πελοποννήσου

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Παραγωγικών Φορέων, καθώς και Βουλευτές από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με θέμα: «Η τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και οι προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο κύκλου τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Το Υπουργείο […]