12 °C Argos, GR
19 Μαρτίου 2024

Στη Μονεμβασία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη

Τη Μονεμβασία επισκέφθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συμμετέχοντας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Μονεμβασίας, στις 23η Ιουλίου 1821. Στο πλαίσιο του εορτασμού, τελέστηκαν από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο τα θυρανοίξια του Ναού του Αγίου Νικολάου στην Κάτω Πόλη της Μονεμβασίας.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης η κα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν θέματα που αφορούσαν το Κάστρο Μονεμβασίας και συγκεκριμένα:

– Τη διαδικασία κατασκευής αναβατορίου στη Μονεμβασία, που θα ενώνει την Κάτω Πόλη με την Άνω Πόλη και το Ναό της Αγίας Σοφίας. Η κατασκευή του αναβατορίου αποτελεί προτεραιότητα τόσο για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και για το Δήμο Μονεμβασίας, καθώς με τον τρόπο αυτό θα διευκολύνει, όχι μόνο την ευκολότερη πρόσβαση, αλλά θα επιτρέψει σε ΑμεΑ και γενικά σε εμποδιζόμενα άτομα να προσεγγίσουν αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Εφόρου Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελίας Πάντου.

– Τη μετατροπή της οικίας Γιάννη Ρίτσου, η οποία προσφάτως αγοράστηκε από το Δήμο Μονεμβασίας, σε μουσείο αφιερωμένο στον ποιητή. Η Λίνα Μενδώνη διενήργησε αυτοψία στην οικία Ρίτσου συνοδευόμενη από το Δήμαρχο και αρμόδιους δημοτικούς παράγοντες και αποφασίστηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μονεμβασίας, προκειμένου να εκπονηθούν οι αναγκαίες μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες και οι εν γένει εργασίες διαμόρφωσης της οικίας Ρίτσου και μετατροπής του σε μουσείο.

– Το έργο το οποίο προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και αφορά στον φωτισμό του βράχου της Μονεμβασίας. Και για το έργο αυτό θα συνταχθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία χρηματοδοτεί το σύνολο του έργου, ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, και του Δήμου Μονεμβασίας.

– Το τελευταίο θέμα το οποίο εθίγη, ήταν το πρόβλημα, το οποίο παρουσιάζουν τα εξωτερικά τείχη της Μονεμβασίας, στην Άνω Πόλη. Η Υπουργός έδωσε οδηγίες στην κα Πάντου να προχωρήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το έργο της «Αποκατάστασης και ανάδειξης του νότιου υποθαλάσσιου τείχους και του νοτιοδυτικού προμαχώνα στην Κάτω Πόλη της Μονεμβασίας» αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις από τους εθνικούς πόρους του  Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Αυτοψία στον Ι.Ν. του Ελκομένου Χριστού

Στα πλαίσια της επίσκεψης της η Υπουργός διενήργησε αυτοψία συνοδευόμενη από τον π. Κωνσταντίνο Κρυπωτό, την Ευαγγελία Πάντου και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, στο συγκρότημα του Ιερού Ναού του Ελκομένου Χριστού στην Κάτω Πόλη της Μονεμβασίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της «Αποκατάστασης και ανάδειξης του εκκλησιαστικού συγκροτήματος», το οποίο χρηματοδοτείται επίσης από εθνικούς πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ εκτός από τις εργασίες αποκατάστασης, έρχονται στο φως και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πρωιμότερες φάσεις του οικοδομικού συγκροτήματος. Το έργο ολοκληρώνεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων του.

Πηγή: culture.gov.gr

Περισσότερα Άρθρα

Ψάχνουν για 64χρονο από τις Σπέτσες

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγη ώρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Άργους καθώς αναζητείται ένας 64ρονος ασθενής από τις Σπέτσες. Ο Α.Β.(τα αρχικά του ονόματος του), ξεκίνησε από τις Σπέτσες προκειμένου να βρεθεί στο Νοσοκομείο του Άργους για εξετάσεις. Την Τρίτη το βράδυ εξετάστηκε στα επείγοντα αλλά οι γιατροί δεν του έδωσαν εξιτήριο. Το πρωί της […]

Γρίπη: Μας κύκλωσαν οι ιοί! Έξι νέοι θάνατοι και από γρίπη στη χώρα – στους 105 οι συνολικοί

Μακρύς ο κατάλογος των θυμάτων από τους ιούς στη χώρα μας, καθώς -εκτός από τους θανάτους που μετράμε καθημερινά από τον νέο κορονοϊό- αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν και έξι νέα θανατηφόρα κρούσματα και από γρίπη. Την προηγούμενη εβδομάδα δεν υπήρξε κανένα θύμα από γρίπη στη χώρα μας και η πορεία της επιδημίας ήταν πτωτική. Την […]