18 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Σύναξη των 12 Αποστόλων

Την τελευταία ημέρα του Ιουνίου η εκκλησία τιμά με ειδική λειτουργία τους 12 Αποστόλους. Αυτή είναι η έννοια της λέξης «Σύναξη» στην εκκλησιαστική ορολογία.

Απόστολος στην αρχαία ελληνική γραμματεία ήταν ο απεσταλμένος για την εκπλήρωση συγκεκριμένης αποστολής, ο αγγελιοφόρος. Στην Καινή Διαθήκη, Απόστολοι λέγονται οι 12 μαθητές του Χριστού, οι οποίοι εκλέχτηκαν από τον Κύριο, παρακολούθησαν τη δημόσια δράση του κι έλαβαν την εντολή να κηρύξουν και να διαδώσουν τη νέα θρησκεία («Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν» (Ματθ. κη᾿, 19).

Οι αρχικοί 12 Απόστολοι ήταν οι:

Πέτρος († 29 Ιουνίου)
Ανδρέας († 30 Νοεμβρίου)
Ιάκωβος του Ζεβεδαίου († 30 Απριλίου)
Ιάκωβος του Αλφαίου († 9 Οκτωβρίου)
Ευαγγελιστής Ιωάννης († 26 Σεπτεμβρίου)
Φίλιππος († 14 Νοεμβρίου)
Βαρθολομαίος († 11 Ιουνίου)
Θωμάς († 6 Οκτωβρίου)
Ευαγγελιστής Ματθαίος († 16 Νοεμβρίου)
Ιούδας ή Θαδδαίος († 19 Ιουνίου)
Ιούδας ο Ισκαριώτης
Σίμων ο Ζηλωτής († 10 Μαΐου)
Μετά την προδοσία του Ιούδα του Ισκαριώτη και την αυτοκτονία του, τη δωδεκάδα των Αποστόλων συμπλήρωσε ο Ματθίας († 9 Αυγούστου).

Το έργο των 12 Αποστόλων μετά την Ανάληψη του Χριστού εξιστορείται στο πέμπτο βιβλίο της Καινής Διαθήκης «Πράξεις των Αποστόλων».

Ο αριθμός 12 των Αποστόλων δεν είναι τυχαίος. Όπως οι δώδεκα υιοί του Ιακώβ, οι δώδεκα Πατριάρχες, θεωρούνται οι αρχηγοί των δώδεκα φυλών του Ισραήλ, δηλαδή όλου του Ιουδαϊσμού, έτσι και οι Δώδεκα αυτοί πρώτοι Μαθητές του Κυρίου έγιναν οι πνευματικοί αρχηγοί του νέου Ισραήλ, δηλαδή του Χριστιανισμού.

Απολυτίκιο

Απόστολοι Άγιοι, πρεσβεύσατε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.

Πηγή: SanSimera.gr

Περισσότερα Άρθρα

ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ: 171η τακτική εθελοντική αιμοδοσία στο Άργος (Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη, Πάρκο Μπόνη)

ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ! ΠΡΟΣΟΧΗ – ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΡΓΟΥΣ, ΠΑΡΚΟ ΜΠΟΝΗ Σας καλούμε στη 171η τακτική εθελοντική αιμοδοσία του συλλόγου μας που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα 12 και Τετάρτη 14 Ιουνίου από τις 4:30μμ έως τις 7:30μμ στην Παιδική-Νεανική Βιβλιοθήκη Δ. Άργους-Μυκηνών, Πάρκο Μπόνη, ΑΡΓΟΣ. Μην το αφήσεις άλλο! Χάρισε ζωή – Δώσε αίμα! Καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε αίμα, […]

Ανδρέας Πουλάς: «Δεν είναι ταμπού η υλοποίηση δράσεων μέσω δωρεών, με εθνικό σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση» (video)

Σημεία ομιλίας  Ανδρέα Πουλά, βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της«Κύρωσης των επιμέρους συμβάσεων δωρεάς της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας που κυρώθηκε με τον νόμο 4564/2018».    […]