19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Τάσος Λάμπρου: Τα «ουράνια φαινόμενα», τα φωτιστικά σώματα, οι απειλές και οι απευθείας αναθέσεις

Τα «ουράνια φαινόμενα», τα φωτιστικά σώματα, οι απειλές και οι απευθείας αναθέσεις

Δε θα ήθελα να ασχοληθώ με τα οπτικά μετεωρολογικά φαινόμενα του ουρανού, αλλά είμαι υποχρεωμένος να σχολιάσω τόσο την ανάρτηση ενός μέλους του facebook με χρήση ψευδωνύμου, όσο και το ύφος και το περιεχόμενο του δελτίου τύπου του Δήμου.

Οι δημότες μας, έχουν προβληματιστεί για το θέμα όπως προέκυψε στο διαδίκτυο και ευρύτερα στα ΜΜΕ του τόπου μας. Από την πλευρά μου θέλω να επισημάνω τα εξής:

– Διαφωνώ με τις αναρτήσεις από «φίλους» του διαδικτύου με τη χρήση ψευδωνύμου. Διαφωνώ στην κριτική, στο έλεγχο, στον σχολιασμό χωρίς υπογραφή.

Όποιος θέλει να πει κάτι να τολμάει να το εκφράζει ελεύθερα και δημοκρατικά

Σας θυμίζω ότι και στην χρήση των παραδοσιακών πολιτικών μιας κλασικής εφημερίδας πάντα υπάρχει ένας υπεύθυνος για τη δημοσίευση σύμφωνα με τον νόμο.

– Διαφωνώ με ύφος και το περιεχόμενο του δελτίου τύπου της διοίκησης του Δήμου, διαφωνώ με την ποινικοποίηση του δημόσιου λόγου για τα δημοτικά θέματα του Δήμου μας και με τη θέση ότι η κριτική, ο έλεγχος, η παρουσίαση των λαθών, η αξιολόγηση των πράξεων και των παραλείψεων να οδηγείται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Τέρμα η λογική της απειλής επειδή κάποιοι διαφωνούν, κριτικάρουν και σχολιάζουν. Απαιτείται να πέσουν οι τόνοι και να περιοριστεί η έκδηλη νευρικότητα της επιστολής σας. Οι δεύτερες σκέψεις είναι απαραίτητες για το καλό του τόπου μας. Πρέπει να ακούτε και να ακούμε όλους τους δημότες χωρίς φόβο και πάθη.

– Σας θυμίζω την αυστηρή κριτική και τα λιβελλογραφήματα που είχαν δεχτεί οι δύο μεγάλοι πολιτικοί της Μεταπολίτευσης, οι αείμνηστοι Πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Α. Παπανδρέου, πόσες εφημερίδες στα μανταλάκια της εποχής εκείνης, ποτέ δεν πήγαν κανένα στο δικαστήριο, στις αίθουσες απονομής δικαιοσύνης.

– Τη θέση μου για τις απευθείας αναθέσεις την ξέρετε διαχρονικά, απαιτείται να περιοριστούν και κάθε φορά χρειάζεται να υπάρχει επαρκή αιτιολόγηση (π.χ. έλλειψη προσωπικού, εργασία που δε μπορεί να εκτελεστεί σε επίπεδο Δήμου, άμεση έκτακτη ανάγκη κλπ). Το πάρτυ των απευθείας αναθέσεων και ιδιαίτερα λόγω υγειονομικής κρίσης χρειάζεται να περιοριστεί… γιατί θα έχουμε συνέχεια …

– Τώρα το πως ωρίμασε η αναγκαιότητα να γίνει μία αρχική καταγραφή των φωτιστικών σωμάτων του δημοτικού φωτισμού, η οποία κόστισε στο Δήμο μας 11.400 ευρώ, είναι ένα γεγονός το οποίο θα αξιολογηθεί. Είναι ένα γεγονός το οποίο θα αξιολογηθεί μαζί με την εισήγησή σας, όταν θα έρθει το θέμα της αντικατάστασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πάντως το χρηματικό ποσό των 11.400 ευρώ για την καταγραφή είναι αρκετά μεγάλο και υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις ότι στην αγορά υπάρχουν ανάλογες εταιρείες που θα είχαν κοστολογήσει την ίδια εργασία με την ίδια ή άλλη μεθοδολογία με πολύ λιγότερα χρήματα. Επίσης γιατί δε ρωτήθηκαν τοπικές επιχειρήσεις – επαγγελματίες – νέοι επιστήμονες που θα μπορούσαν να αναλάβουν αυτή την εργασία και γνώριζαν την περιοχή μας; Άρα κάτι ενδεχομένως πήγε στραβά. «Ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος». Και πλέον τώρα υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για το προτεινόμενο σχέδιο αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού. Πάντως από την πλευρά μου σας το είχα επισημάνει εδώ και 3 μήνες. Κύρια προτεραιότητα για την όποια απόφασή μας και θέση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι η σκοπιμότητα του έργου, η οικονομική αποδοτικότητά του, δηλαδή η σχέση κόστους – οφέλους του συνολικού εγχειρήματος. Άρα πάντα χρειάζεται σοβαρός διάλογος και νηφαλιότητα για να μη γίνουν λάθη που μπορεί να μας οδηγήσουν σε κατασπατάληση δημοτικού χρήματος.

Τα «ουράνια φαινόμενα», τα φωτιστικά σώματα, οι απειλές και οι απευθείας αναθέσεις

Τάσος Γ. Λάμπρου
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας Επικεφαλής ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ

Περισσότερα Άρθρα

«Μύρισε» για τα καλά καλοκαίρι στην Αργολίδα

Μπορεί η θερμοκρασία σήμερα Τρίτη 4 Μαΐου να έπεσε στην Αργολίδα, σε σχέση με την Δευτέρα του Πάσχα που έφτασε τους 35 με 37 βαθμούς κατά τόπους, η παραλία Καραθώνας όμως  στο Ναύπλιο γέμισε και σήμερα από κόσμο, θυμίζοντας καλοκαιρινούς μήνες. Η θερμοκρασία στον κάμπο της Αργολίδας σύμφωνα με την ΕΜΥ άγγιξε τους 30 βαθμούς, […]

Παρέλαση με αυτοκίνητα στο Άργος

  Με το σύνθημα “Έλα και εσύ” ο Δήμος Άργους Μυκηνών διοργανώνει παρέλαση με αυτοκίνητα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο Άργος. Όπως αναφέρει και η αφίσα που κυκλοφόρησε ο Δήμος η παρέλαση των αυτοκινήτων θα ξεκινήσει από το Οικόπεδο Μεσσηνίας και Αρκαδίας τέρμα Δαναού στις 11 το πρωί της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου.