18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Τί είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το άνοιγμα των εκκλησιών και τις μετακινήσεις

Εν όψει της ανακοίνωσης του σχεδίου μετάβασης στη νέα κανονικότητα του κορονοϊού από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο στις 6μμ και της εξειδίκευσης της άρσης των μέτρων στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έδωσε μία πρόγευση όσον αφορά στις μετακινήσεις προς επαρχία- νησιά, τις εκκλησίες, τα σχολεία, ενώ πέταξε ουσιαστικά το μπαλάκι στο ΚΚΕ για την εργατική Πρωτομαγιά.

Ο κ. Πέτσας έδειξε προς σταδιακή και σε βάθος χρόνου επιστροφή στα θρανία των μαθητών αρχικά της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου και διαδοχικά των επόμενων τάξεων προς τις μικρότερες. Στη δεύτερη φάση του σχεδίου, είπε: «Θα ανοίξουν σταδιακά – και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους – οι βαθμίδες της εκπαίδευσης».

 Ερωτηθείς για τα σενάρια πιο γρήγορης επαναλειτουργίας των σχολείων σε δύο μόνο φάσεις, δηλαδή για άνοιγμα όλων των τάξεων του Λυκείου και του Γυμνασίου στις 11 Μαΐου και επιστροφή των μαθητών του δημοτικού στα θρανία στις 25 Μαΐου, ο κ. Πέτσας δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε, παραπέμποντας στις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς αύριο. Εξάλλου υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν στο Newbeast ότι δεν θα επιταχυνθεί η άρση του lock down όσον αφορά στα σχολεία. Φαίνεται πως το ενδεχόμενο αυτό έχει συζητηθεί, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί και στο Μαξίμου κλίνουν προς ένα πιο σταδιακό άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Κληθείς εξάλλου να απαντήσει στους γονείς που ανησυχούν και δεν θέλουν να στείλουν πίσω τα παιδιά τους στο σχολείο, ακόμη και εάν ξεκινήσουν μαθήματα, ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι το σχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο θα δίνει απαντήσεις στα περισσότερα προβλήματα ώστε να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύνη στην αποτελεσματική λειτουργία του κράτους.

Τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες των γονέων, αλλά πάντα έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας.

Σημείωσε δε ότι το ΕΣΥ από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα έχει ενισχυθεί σημαντικά με προσωπικό, κλίνες ΜΕΘ και υγειονομικό υλικό και είναι έτοιμο να διαχειριστεί μία λελογισμένη ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων. Ενώ τόνισε ότι «πάντα γνώμονας μας δεν ήταν να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά να ξαναπιάσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε».

Σε δύο στάδια η άρση των μέτρων για τις εκκλησίες- Από την Πρωτοψάλτη στον πρώτο ψάλτη

Σταδιακή και σε δύο φάσεις θα είναι η χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά στις εκκλησίες και τους λατρευτικούς χώρους όλων των θρησκειών και δογμάτων.

«Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο», δήλωσε ο κ.Πέτσας.

Ο κ.Πέτσας επαίνεσε την Εκκλησία, η οποία όπως είπε έδειξε υπεύθυνη στάση και ανέλαβε ευθύνη για δύσκολες αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει η ατομική λατρεία με την άρση των περιοριστικών μέτρων, αλλά λειτουργίες με κοινό θα πραγματοποιούνται σε επόμενο στάδιο, χωρίς να το προσδιορίσει επακριβώς χρονικά, αλλά εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν απέχει πολύ από την πρώτη φάση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εκκλησία και υπενθύμισε ότι στην επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος προτείνει συγκεκριμένα πλαίσια, ώστε να υπάρξει με συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις και η είσοδος πιστών σε εκκλησίες, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την τήρηση των αποστάσεων.

4 Μαΐου τέλος τα SMS, όμως παραμένουν περιορισμοί για μετακίνηση σε επαρχία- νησιά

Το SMS στο 13033 και το έντυπο αιτιολόγησης μετακίνησης θα πάψει να είναι στην καθημερινότητα μας από τις πρώτες ημέρες άρσης των μέτρων, δηλαδή μετά τις 4 Μαϊου επανέλαβε ο κ.Πέτσας. Αποκάλυψε όμως ότι: «Για μετακινήσεις εκτός της περιφερειακής ενότητας, δηλαδή του παλιού νομού, εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουμε διαφορετικές φάσεις, ώστε να αποφευχθεί η μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα».

Δηλαδή εξήγησε ότι ενώ η άρση των περιορισμών υποχρέωσης αποστολής γραπτού μηνύματος θα γίνει άπαξ, σχεδιάζεται η σταδιακή απελευθέρωση μετακινήσεων εκτός νομού, προκειμένου να μην υπάρξει απότομα μεταφορά μεγάλου πληθυσμού σε χωριά ή νησιά, αλλά μία σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα.

Το γάντι σε ΚΚΕ – σωματεία για την Πρωτομαγιά

Το νέο… μάντρα του κ.Πέτσα μετά το “αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό”, είναι πως “αυτή η Πρωτομαγιά θα είναι διαφορετική”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ειδικότερα ότι μέχρι να ξεκινήσει η άρση του lock down στις 4 Μαΐου, ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Υποστήριξε ότι «είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το εργατικό κίνημα, όσο και για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να μην υπάρξει πισωγύρισμα” καθώς: “Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή για τις 9 Μαΐου.

«Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά» διαμήνυσε ο κ. Πέτσας.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κυρώσεων για όσους διαδηλώσουν παρά την ισχύ των μέτρων την Πρωτομαγιά, καθώς και στο ερώτημα εάν θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τότε η απαγόρευση συνάθροισης άνω των δέκα ατόμων, ο κ.Πέτσας παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις για λεπτομέρειες. Κληθείς δε να σχολιάσει τη δήλωση του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα πως θα διαδηλώσει τηρώντας μέτρα προστασίας και αποστάσεις ασφαλείας, ο κ.Πέτσας απάντησε: “Ήταν σαφής η εισαγωγική τοποθέτηση μου. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζόμενων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν ότι όπως αυτό το Πάσχα ήταν αλλιώς, έτσι και αυτή η Πρωτομαγιά είναι αλλιώς”.

Για τις υπερωρίες των ιατρών του ΕΣΥ

Όσον αφορά στις καταγγελίες πως δεν έχουν πληρωθεί οι ιατροί του ΕΣΥ για τις υπερωρίες, ο κ.Πέτσας ανέφερε ότι πάντα σε έκτακτες κρίσεις φροντίζει η πολιτεία να αντιμετωπίζει το θέμα των υπερωριών και των εφημεριών με έκτακτες παρεμβάσεις και να διορθώνει αστοχίες ή να συμπληρώνει το νομικό πλαίσιο, εάν δεν αρκεί. Τόνισε ότι η πρωτοφανής κρίση του κορονοϊού ανάγκασε το προσωπικό του ΕΣΥ να δουλεύει με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς. Ανέφερε ότι με απόφαση από τις 22 Απριλίου έχει ρυθμιστεί η αύξηση ποσοστού εφημεριών και πως όταν εκ των υστέρων υπάρχει πρόβλημα με υπέρβαση του αριθμού υπερωριών, αυτό διορθώνεται με νομοθετική παρέμβαση.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Περισσότερα Άρθρα

Γέμισε το καλάθι της Αλληλεγγύης στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους

Κάθε χρόνο τις άγιες μέρες των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου χρόνου η Ομάδα Αλληλεγγύης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 3ου δημοτικού σχολείου Άργους στηρίζει οικογένειες του σχολείου που βρίσκονται σε ανάγκη. Φέτος, για μια ακόμη φορά η ανταπόκριση υπήρξε συγκινητική. Το καλάθι στην είσοδο του σχολείου αντίκρισε πλήθος παιδικά χέρια να υψώνονται […]

Αυτά είναι τα τριήμερα μετά την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα… πάει και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιες είναι οι αργίες που ακολουθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και φυσικά τα… τριήμερα! Αναζητώντας τις επόμενες αργίες του 2019 μετά την Καθαρά Δευτέρα, βλέπουμε πως υπ0άρχει ένα ακόμη τριήμερο μπροστά μας: Αυτό της 25ης Μαρτίου που πέφτει Δευτέρα καθώς και της 28ης Οκτωβρίου. […]