18 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Το προσωρινό κλείσιμο της Υπηρεσίας Δόμησης, το συγκεντρωτικό κράτος και η ευθύνη του Δήμου Ερμιονίδας

Την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ερμιονίδας, πριν την έναρξη της ημερήσιας διάταξης, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση προς τον Δήμαρχο Ερμιονίδας, σχετικά με την ελλιπή στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου  μας. Συγκεκριμένα για την τύχη των αιτημάτων μας στα πλαίσια του προγραμματισμού του Υπουργείου για τις μόνιμες  θέσεις προσωπικού που έχουμε ζητήσει με συγκεκριμένες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και με το «επίκαιρο» πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το κλείσιμο, στο τελευταίο χρονικό διάστημα της υπηρεσίας δόμησης (γραφείο πολεοδομίας) λόγω μη ύπαρξης προσωπικού και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην τοπική μας κοινωνία, στην ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της Ερμιονίδας.

Ο Δήμαρχος κ. Γ. Γεωργόπουλος μας ενημέρωσε ότι όσον αφορά τα αιτήματα μόνιμων προσλήψεων σε επιστημονικό τεχνικό προσωπικό, έχουν εγκριθεί, αλλά η προκήρυξη από το Υπουργείο θα είναι ενιαία και θα συμπεριλάβει πολλούς δήμους μαζί, φυσικά με την αναμενόμενη μεγάλη χρονική καθυστέρηση, τώρα για την άμεση ανάγκη στελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα για την  υπηρεσία δόμησης, αναζητά λύσεις είτε με την μέθοδο των αποσπάσεων από άλλες υπηρεσίες, από άλλους δήμους, ή την περιφέρεια είτε με την  μέθοδο των προγραμματικών συμβάσεων με άλλα νομικά πρόσωπα δημόσιου τομέα.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης σας καταθέτουμε και τις δικές μας παρατηρήσεις – προτάσεις

  1. Η κεντρική διοίκηση, η πολιτεία συνεχίζει τα λάθη του παρελθόντος, δεν αφήνει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια της αυτοτέλειας και της ανεξαρτησίας τους, να μπορούν να προκηρύξουν τις κενές οργανικές θέσεις σε στελεχιακό δυναμικό που έχουν άμεση ανάγκη για να λειτουργήσουν οι δημοτικές υπηρεσίες, φυσικά τηρώντας όλα τα αντικειμενικά κριτήρια που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία (κριτήρια ΑΣΕΠ, οικονομική δυνατότητα κάλυψης πληρωμής αυτών των θέσεων). Άρα συνεχίζεται το πολιτικό «καπέλωμα» της κεντρικής διοίκησης, πάνω στο θεσμό της αυτοδιοίκησης, στα χρόνια που έχουμε διανύσει λίγα ήταν ανοιχτά μυαλά από την εκτελεστική εξουσία που έδωσαν πραγματικές αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και δυνατότητα ελευθερίας δράσεων. Άρα το πρόβλημα της έλλειψης και επιλογής μόνιμου τεχνικού επιστημονικού προσωπικού θα συνεχιστεί… μέχρι να αποφασίσουν κάποιοι να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο ενιαίο «γραφειοκρατικό» διαγωνισμό, που για να ολοκληρωθεί θα έχει ολοκληρωθεί πρώτα η παρούσα κοινοβουλευτική και δημοτική περίοδος …..το συγκεντρωτικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο.
  2. Άρα η διοίκηση του Δήμου απαιτείται να βρει άμεσα μια προσωρινή λύση, εμείς θα στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτήν την προσπάθεια, που όμως χρειάζεται «τώρα» και γρήγορα να ολοκληρωθεί, αιτήματα, κινήσεις έχουν γίνει πολλές, αναμένουμε το αποτέλεσμα τους. Ένα είναι σίγουρο, ότι όλες «οι δημοτικές υπηρεσίες χρειάζεται να είναι ανοιχτές για να εξυπηρετούν τους δημότες μας και τους κατοίκους της Ερμιονίδας». Δεν θα ανεχτούμε επιπλέον νέες καθυστερήσεις, αυτή είναι η ευθύνη του Δήμου μας.
  3. Αυτονόητο είναι ότι υπάρχει και μια άλλη κλασική αποτελεσματική μέθοδος των δυναμικών διεκδικήσεων και των κινητοποιήσεων, για να πιέζουμε τους αρμόδιους, κυρίως της κεντρικής διοίκηση να κάνουν το αυτονόητο, να δώσουν όλες «τις δυνατότητες» στο Δήμο να στελεχώσει τις υπηρεσίες τους με το προβλεπόμενο μόνιμο ή εποχιακό προσωπικό. Η μέγιστη γνωστοποίηση του προβλήματος πολλές φορές λειτουργεί καταλυτικά είτε στην προσωρινή είτε στην τελική επίλυση του προβλήματος.

Πάντα υπεύθυνα

Με εκτίμηση

Τάσος Λάμπρου

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ.

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Περισσότερα Άρθρα

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Λάλουκα στην μνήμη της Αγίας Κυριακής

Με κάθε λαμπρότητα τίμησαν την Αγία Κυριακή στη τοπική Κοινότητα Λάλουκα του Δήμου Άργους -Μυκηνών. Την παραμονή της εορτής Δευτέρα  6 Ιουλίου τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός από τον ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αργολίδας π.Χρυσόστομο Μιχαλόπουλο ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Ανήμερα της εορτής  Τρίτη 7 Ιουλίου 2020  τελέσθηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος και λειτουργούντος του […]

Tracing app: Η εφαρμογή για κινητά που θα ιχνηλατεί τον κορονοϊό έρχεται και στην Ελλάδα

Tracing app: Η εφαρμογή για κινητά που θα ιχνηλατεί τον κορονοϊό έρχεται και στην Ελλάδα – Πώς θα λειτουργεί Η εφαρμογή ιχνηλάτησης του κορονοϊού μέσω… κινητών έρχεται και στην Ελλάδα. Οι χρήστες θα μπορούν να την “κατεβάσουν” στο κινητό τους, να την ενεργοποιήσουν και να ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα για το εάν βρέθηκαν σε κοντινή […]