19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Τα αιτήματα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο, κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον Α’ Αντιπρόεδρο, κ. Ιωάννη Μασούτη, τον Β’ Αντιπρόεδρο, κ. Παύλο Ραβάνη, τον Γ’ Αντιπρόεδρο, κ. Ιορδάνη Τσώτσο, το Γενικό Γραμματέα, κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, τον Οικονομικό Επόπτη, κ. Φώτιο Δαμούλο, τον Υπεύθυνο Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, κ. Στέφανο Γεωργιάδη, ενώ παραβρέθηκε και ο Γ΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μιχάλης Σιαμίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αντιπροσωπεία της ΚΕΕ παρέδωσε στον υπουργό, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις των Επιμελητηρίων στα θέματα αρμοδιότητάς του.

Αναλυτικά, στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

«Βασική προτεραιότητα της Πολιτείας οφείλει να είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. Πρόκειται για ένα ζήτημα που η επιχειρηματική κοινότητα αναδεικνύει σταθερά τα τελευταία χρόνια, καθώς σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας «κανονικότητας» στην Ελλάδα μετά την κρίση, με καλύτερες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και ευημερία.

 

Κάθε οργανωμένο κράτος έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την τήρηση των νόμων, να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, αλλά και βασικά δικαιώματα: το δικαίωμα στην εργασία και στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το δικαίωμα στη μετακίνηση.

 

Νομιμότητα – ομαλή λειτουργία των αγορών στις πόλεις: Είναι γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, έφθασαν πλέον να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα, οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, σημειώθηκε έξαρση της εγκληματικότητας και των ληστειών στις γειτονιές και στα καταστήματα. Ποιος μπορεί, όμως, να εμπιστευθεί κεφάλαια και να αναλάβει πρωτοβουλίες, σε μια πόλη όπου κοινοί εμπρηστές μπορούν να δρουν χωρίς καμία επίπτωση, όπου οι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από τον οποιονδήποτε, όπου το δικαίωμα στην κυκλοφορία και στην ελεύθερη μετακίνηση παραβιάζεται καθημερινά από την εκάστοτε διαμαρτυρόμενη ομάδα;

 

Αυτή η ιδιότυπη ανοχή, που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, πρέπει να τελειώσει. Το κράτος πρέπει, επιτέλους, να κάνει τη δουλειά του.

 

Οι πολίτες πρέπει να νοιώθουν σιγουριά και ασφάλεια στα σπίτια τους, στη δουλειά τους, στις καθημερινές μετακινήσεις και δραστηριότητες τους και οι επιχειρήσεις, βέβαια, να μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε κλίμα ασφάλειας.

 

Η δημοκρατία δεν απειλείται από την ύπαρξη κανόνων, αλλά από την ανυπαρξία ή τη διαρκή παραβίασή τους.

 

Καμία δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ασφάλεια και σεβασμό στο νόμο:

 

  • Η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να στηρίξει την ομάδα ΔΕΛΤΑ και την Ομάδα ΔΙΑΣ. Να ενισχύσει τις περιπολίες στις πόλεις και στις γειτονιές με ένστολη αστυνόμευση σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Να ενισχύσει τον εξοπλισμό προστασίας και να φροντίζει για την διαρκή εκπαίδευση του αστυνομικού. Να εμποδίσει νομοθετικά την μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα. Να εφαρμόσει αυστηρά τη νομοθεσία για τη φθορά της δημόσιας περιουσίας ώστε να σταματήσουν οι βανδαλισμοί στο μετρό, τα λεωφορεία, τα δημόσια κτίρια, την ιδιωτική περιουσία.

 

Παράνομη μετανάστευση: Η κατάσταση που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια αποτελεί συνέπεια της έλλειψης προετοιμασίας και σχεδίου από την πλευρά του κράτους, αλλά και αβελτηρίας στη μετέπειτα διαχείριση του προβλήματος. Η διαμόρφωση μιας νέας, συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για όλη τη χώρα. Ζήτημα οικονομικής σταθεροποίησης, ζήτημα προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και της ομαλότητας.

 

Παρεμπόριο: Η ασύδοτη δράση κυκλωμάτων του παρεμπορίου συνεχίζεται, ανενόχλητη, την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις έδιναν και δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν τους τζίρους τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

Σχετικά με το θέμα της καταπολέμησης του παρεμπορίου:

  • Ως Επιμελητήρια αναδεικνύουμε συστηματικά το πρόβλημα από το 2006, με σχετικές μελέτες, με υπομνήματα και προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς, με ειδική εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, αλλά και μια δέσμη συγκεκριμένων προτάσεων αντιμετώπισης.
    · Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Το παραεμπόριο εξακολουθεί να στερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία και διαφυγόντα τζίρο 25 δισ. ευρώ από την αγορά.

 

Επανερχόμαστε, λοιπόν, και ζητάμε για μια ακόμη φορά:

· Σύσταση του Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου.
· Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα
· Συντονισμό μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρη αποσαφήνιση της αποστολής τους.
· Αυστηρή εποπτεία και δικλείδες ενάντια στη διαφθορά και τη συναλλαγή ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς».

Περισσότερα Άρθρα

Σημαντική ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας για τα κρούσματα

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις της πανδημίας και των κρουσμάτων στην Κορινθία. Διαβάστε την ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Κορινθίας: “Η Ελλάδα βιώνει το πέρασμα του 2 ου κύματος του κορονοϊού, έχοντας ήδη θρηνήσει αρκετούς συμπολίτες μας. Αυτές τις ημέρες στη Βόρεια Ελλάδα οι ιατροί δίνουν μεγάλη μάχη με τον […]

Τον Βραζιλιάνο Ντιέγκο Νέρες απέκτησε η Ένωση Ερμιονίδας

Τον 30χρονο επιθετικό, Ντιέγκο Νέρες απέκτησε ο σύλλογος της Ερμιονίδας. Η ανακοίνωση: “Ανακοινώνεται η απόκτηση του Ντιέγκο Νέρες. Ο 30χρονος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής αγωνίζεται στο χώρο της επίθεσης και στο παρελθόν έχει αγωνιστεί με τα χρώματα των Levante B, Villa Rio, Bregalnica Stip, Pelistee Bitola, Αχαρναϊκού, Αστέρα Βλαχιώτη και Απόλλωνα Ευπαλίου. Τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε […]