19 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Τα πρώτα σχέδια για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821 στην Αργολίδα

Ενόψει της μεγάλης επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και την Εθνική μας Παλιγγενεσία, που θα εορταστεί το 2021 ξεκίνησε ήδη με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας Ιωάννη Μαλτέζου η προσπάθεια συντονισμού όλων των θεσμικών φορέων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν η πρόεδρος ΔΟΠΠΑΤ Μαρία Ράλλη, ο Πρόεδρος ΚΕΔΑΜ Πέτρος Διολίτσης, η εκπαιδευτικός Πένυ Μπρούσαλη Καχριμάνη και τα μέλη του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας κος Νικόλαος Μπουμπάρης, κα Κωνσταντίνα Πατούρα και η κα Αγγελική Ντεβέ.

Όπως σημείωσε ο κ.Μαλτέζος:

“Όλοι εξέφρασαν τη βούλησή τους να εργαστούμε από κοινού, συντεταγμένα και δυναμικά, υπό την συγκρότηση μιας Ενιαίας Επιτροπής με κοινή συνισταμένη για τις δράσεις όλων των πόλεων της περιοχής με σκοπό την προβολή του ιστορικού ρόλου που έπαιξε η Αργολίδα στην Επανάσταση του 1821.
Συγκεκριμένα υπεβλήθησαν πολλές προτάσεις που θα λαμπρύνουν τις εκδηλώσεις του 2021 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συζητήθηκε εκτενώς η ανάγκη συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ενώ διερευνήθηκε η δυνατότητα δραματοποίησης στους φυσικούς χώρους των ιστορικών γεγονότων των Εθνοσυνελεύσεων με τη συνεισφορά του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο.

Τέθηκε η πρόταση συνδιοργάνωσης ενός Ιστορικού Συνεδρίου για τη συμβολή της Αργολίδας στον Αγώνα του 1821 που θα οδηγήσει στην προβολή του Νομού τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Συμφωνήσαμε τόσο για την ανάγκη προετοιμασίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία μας όσο και για την τη ενεργό συμμετοχή των μαθητών στις εκδηλώσεις ώστε να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον της νεολαίας, να ασχοληθούν ενεργά και να γίνουν και οι ίδιοι αρωγοί στη συνδιαμόρφωση των εορτασμών.

Ζητούμενο δεν είναι μόνο οι δημόσιοι πόροι αλλά η δημιουργικότητα, η όρεξη, το μεράκι και η επιθυμία για την ανάδειξη και διατήρηση της ιστορικής μνήμης των γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία του έθνους μας”.

Περισσότερα Άρθρα

Άργος : Οι μαθητές «συνομιλούν» με την ιστορία της πόλης

Η Παιδική – Νεανική Βιβλιοθήκη του Δήμου Άργους – Μυκηνών, που δραστηριοποιείται στα πλαίσια της ΚΕΔΑΜ, συνεχίζει και φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Συνομιλώντας με την ιστορία στους δρόμους του Άργους», απευθυνόμενο σε περισσότερες τάξεις των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων. Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές: *να κατανοήσουν την εξέλιξη της πόλης του Άργους στον […]