17 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου (video)

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ο. Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου απάντησε σήμερα στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και ήταν πάρα πολύ σαφής και συγκεκριμένος πως “μέχρι το 2021 το θέμα αυτό θα έχει λυθεί οριστικά”. 

Είπε σχετικά ο κ.Μητσοτάκης: 

Μίλησα και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας πριν από δύο εβδομάδες, είναι δέσμευσή μου ότι μέχρι το 2021 το θέμα αυτό θα έχει λυθεί οριστικά. Γιατί μπορούμε να είμαστε πιο σίγουροι; Διότι ψηφίσαμε τη σχετική διάταξη με την οποία η αρμοδιότητα για την απαλλοτρίωση εκτάσεων με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου μεταφέρεται πια στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, αντί του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι σήμερα. Δεν μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να μπλοκάρει αυτές τις απαλλοτριώσεις. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη εργασιών στη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Από ό,τι γνωρίζω η Οικονομική Επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις και θα αντιμετωπίσουμε το πιο μεγάλο εμπόδιο το οποίο υπήρχε μέχρι σήμερα στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης. Εκτιμώ πως θα ξεκινήσει το έργο στο πρώτο εξάμηνο του 2020, θα ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Η λειτουργία του θα είναι 21 έτη, αντί για 28 που προβλεπόταν, διότι χάσαμε επτά χρόνια στην πορεία. Αλλά μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων η εταιρεία έχει συμβατική υποχρέωση να δέχεται τα απορρίμματα εντός 10 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, άρα το αργότερο εντός του 2021.

Τρεις μονάδες υπάρχουν στο συγκεκριμένο έργο, δεν είναι μόνο μία μονάδα: Μία ΜΕΑ, μία ΜΕΒΑ κι ένας ΧΥΤΥ. Μία στην Αρκαδία, μία στη Μεσσηνία και μία στη Λακωνία. Δύο σταθμοί μεταφόρτωσης, στην Κορινθία και στην Αργολίδα. Ενώ, παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία επιπλέον σταθμών μεταφόρτωσης σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Τα απορρίμματα της Πελοποννήσου υπολογίζονται, συνολικά, σε 270.000 τόνους ανά έτος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση ήταν 150.000 τόνοι αλλά αυτό έχει μειωθεί στους 100.000 τόνους. Γιατί το λέω αυτό; Υπάρχει πάντα μια επιφύλαξη όταν δρομολογούνται τέτοιες μονάδες, ότι αφού πρέπει να λειτουργήσουν και χρειάζονται πρώτη ύλη μήπως αυτό υπονομεύσει ταυτόχρονα τους στόχους που θέτουμε για την ανακύκλωση και βρεθούμε στην κατάσταση όπου βρίσκεται σήμερα η Κοπεγχάγη: να μην έχουμε αρκετά απορρίμματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτές οι μονάδες. Με τη μείωση του όγκου θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Θα υπάρχει η μονάδα που θα καλύπτει τα μη ανακυκλούμενα απορρίμματα που θα παράγονται από την Πελοπόννησο και προφανώς η Περιφέρεια και οι Δήμοι θα πρέπει να κινηθούν πολύ τολμηρά, πολύ επιθετικά για να πετύχουν τους νέους στόχους ανακύκλωσης που θα θέσουμε από κοινού.

Πιστεύω ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Πελοποννήσου. Και βέβαια θα έχω την ευκαιρία στη δευτερολογία μου να μιλήσω λίγο περισσότερο για άλλες πτυχές αυτού του ζητήματος.

 

 

Περισσότερα Άρθρα

ΑΣΕΠ: Οι θέσεις του “Βοήθεια στο Σπίτι” ανά Δήμο της Αργολίδας – Η προκήρυξη και αναλυτικά οι θέσεις

Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε επίσημα, σήμερα Τετάρτη 13η Μαΐου, ότι απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση η Προκήρυξη για τις μόνιμες προσλήψεις στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Συγκεκριμένα, η 4Κ/2020 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας δύο χιλιάδων εννιακοσίων εννέα (2.909) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. Α΄ […]

Κορονοϊός: “τελεσίγραφο” Μακρόν στον Τζόνσον για αυστηρότερα μέτρα

Ο Μακρόν απείλησε τον Τζόνσον με απαγόρευση εισόδου Βρετανών στην Γαλλία αν δεν λάμβανε αυστηρότερα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απείλησε να κλείσει τα σύνορα της χώρας του με το Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή, αν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν αποφάσιζε να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας […]