20 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Το έθιμο της φανουρόπιτας – Γιατί τα υλικά πρέπει να είναι 7 ή 9

Σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Φανουρίου και η φανουρόπιτα ετοιμάζεται στα περισσότερα σπίτια και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σήμερα, 27 Αυγούστου, γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος και σε πολλά σπίτια ανά την Ελλάδα ετοιμάζεται η παραδοσιακή φανουρόπιτα, η οποία- όπως λέγεται- φανερώνει χαμένα αντικείμενα ή πρόσωπα.

Σε αυτό το link θα βρεις συνταγή για την πιο νόστιμη φανουρόπιτα με 9 υλικά

Τι είναι η φανουρόπιτα και γιατί φτιάχνεται

Η φανουρόπιτα είναι μια γλυκιά, νηστίσιμη πίτα (παραδοσιακά φτιάχνεται με ελαιόλαδο, χωρίς αυγά), η οποία προσφέρεται σαν ευλογία ανήμερα της μέρας μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου.

Πιστεύεται ότι με την παρασκευή της φανουρόπιτας ο Άγιος θα φανερώσει ό,τι αναζητά ο καθένας: πρόσωπα, χαμένα αντικείμενα, δουλειά, ακόμα και υγεία.

Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι και πολύς ο κόσμος που φτιάχνει φανουρόπιτα και σε άλλες στιγμές μέσα στον χρόνο. Όχι μόνο ανήμερα της γιορτής, στις 27 Αυγούστου.

Γιατί τα υλικά πρέπει να είναι επτά ή εννιά

Σύμφωνα με την παράδοση, τα υλικά της φανουρόπιτας πρέπει να είναι επτά ή εννιά. Ή και περισσότερα, με τη μόνη προϋπόθεση πως ο αριθμός τους θα είναι μονός. Αναρωτιέσαι γιατί;

Διότι οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα των αγγέλων.

Αν σκεφτείς ότι τα βασικά υλικά είναι το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, η ζάχαρη, η σόδα, το αλάτι και ο χυμός πορτοκαλιού, τότε ήδη έχεις συμπληρώσει μια επτάδα. Μετέπειτα, προσθέτεις εσύ άλλα συστατικά της επιλογής σου, όπως οι σταφίδες, οι ξηροί καρποί ή τα μπαχαρικά.

Αρκεί, βέβαια, πάντα να μιλάμε για μονό αριθμό!

ΠΗΓΗ

 

Περισσότερα Άρθρα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται καταιγίδες, χαλάζι και ισχυροί άνεμοι

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε το πρωί της Τρίτης (25/08) η ΕΜΥ, προειδοποιώντας για πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού από τα βόρεια, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους. Πιο αναλυτικά, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν από το μεσημέρι στη Δυτική Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, σε περιοχές της […]