17 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Το ταξίδι στην Άμφισσα και ο κύκλος των μεγάλων καθυστερήσεων του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Την προηγούμενη εβδομάδα, κάναμε αποδεκτή την εισήγηση της διοίκησης του Δήμου για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Άμφισσας μετά την πρόσφατη υπουργική απόφαση που καθορίζει υποχρεωτικά την αποδοχή αυτής της επιλογής.

Άρα το ταξίδι των απορριμμάτων συνεχίζεται…. μετά την Αθήνα, την Κόρινθο, την Αττική, τώρα στην Άμφισσα. «Το ταξίδι συνεχίζεται» με διαφορετικούς κάθε φορά αποδέκτες και με διαφορετική μεθοδολογία, είτε ΧΥΤΑ, είτε ΚΔΑΥ με την ανάλογη αναγκαία προδιαλογή στην πηγή. Μία δεκαετία που πλήγωσε τον τόπο μας, ματώσαμε όλοι με πράξεις και με παραλείψεις, που τις περισσότερες φορές την Κύρια ευθύνη είχε η Κεντρική Διοίκηση που δεν έλυνε οριστικά το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ο Δήμος μας αιμορραγούσε και αιμορραγεί οικονομικά για να ανταπεξέλθει από τους πρώτους στην αναγκαιότητα της διαχείρισης, ενώ κάποιοι άλλοι Δήμοι ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν τις παράνομες χωματερές, 1.000.000 ευρώ είναι το ελάχιστο ετήσιο κόστος της μόνο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αυτονόητο ήταν η θετική μας ψήφος για τη μεταφορά των απορριμμάτων, δεν υπήρχε άλλη νόμιμη λύση, δεν είχαμε τη δυνατότητα άλλης επιλογής και στην συνέχεια οι παρατηρήσεις μας αυτονόητες:

 Πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, πότε θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της σημερινής περιφερειακής διοίκησης, πόσα χρόνια θα περάσουν για να λυθεί το πρόβλημα οριστικά και αμετάκλητα;
Ως Δημοτική παράταξη δικαιωθήκαμε γιατί είχαμε τονίσει από το 2014 ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης στα πλαίσια του περιφερειακού σχεδιασμού, 4 Κυβερνήσεις, 2 Περιφερειακές Διοικήσεις, 3 Αυτοδιοικητικές Περίοδοι και ακόμη περιμένουμε.
 Επίσης απαιτείται να ξαναξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για να στηριχθεί ο «μπλε» κάδος της ανακύκλωσης, για να μειωθεί ό όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων που πλέον τώρα μεταφέρονται στην ΑΜΦΙΣΣΑ . Η σημερινή διοίκηση του Δήμου έμπρακτα και ουσιαστικά να στηρίξει πρόγραμμα ανακύκλωσης, παρατηρούμε αστοχίες ,ενέργειες και συμπεριφορές που δυσφημούν την ανάγκη της ανακύκλωσης από την πλευρά του Δήμου.
 Στηρίζουμε με την συμμετοχή μας, με την ψήφο μας τις πιστώσεις για καθαριότητα, φτάνει να αξιοποιούνται σωστά, και να υπάρχει σεβασμός στο δημοτικό χρήμα, λέμε ναι στις αναγκαίες πιστώσεις για να διατηρήσουμε τον Δήμο καθαρό ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο.
 Με τις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται μέσα από τη μεταφορά και το ταξίδι των απορριμμάτων, τους επόμενους μήνες απαιτείται προσοχή από όλους για να μην ακυρωθεί η συλλογική μας προσπάθεια, οι εργαζόμενοι απαιτείται να είναι δίπλα στο Δήμο μας, γι αυτό κάνω μία ακόμη φορα έκκληση στη Διοίκηση του Δήμου, ζητώ την άμεση αμοιβαία ανάκληση των τελευταίων μηνύσεων, άμεση έναρξη διαλόγου με το Σωματείο των εργαζομένων και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου εάν κριθεί απαραίτητο, και να διαμορφωθεί επιτέλους ένα θετικό κλίμα συνεργασίας, για να κερδηθεί από κοινού το στοίχημα της καθαριότητας στο Δήμο μας και αυτό το καλοκαίρι.

ΤΑΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ

Περισσότερα Άρθρα

“Πρώτα η Πελοπόννησος” – Πρώτα οι άνθρωποί της!

“Μας μεταφέρθηκε ότι γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων διενεργεί έρευνα κοινής γνώμης για τις εκλογές στην Περιφέρειά μας, στην οποία φέρεται να μας έχει αφαιρέσει από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και συνδυασμούς! Έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Με αφορμή όμως και το συγκεκριμένο γεγονός, απευθυνόμαστε στις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες μας της Πελοποννήσου για να τους […]

Δήμος Ναυπλιέων: Οι Μουσικές Βραδιές της Πρόνοιας θα συνεχιστούν και φέτος ως κορυφαίος θεσμός

Ο Δήμος Ναυπλιέων ξεκίνησε το 2014 μια μουσική διοργάνωση στην ιστορική και παραδοσιακή γειτονιά του στην αγαπημένη Πρόνοια, γειτονιά στην οποία ανδρώθηκε ο μεγάλος δεξιοτέχνης μουσικός Μανώλης Χιώτης. Η διοργάνωση εξελίχθηκε σε ένα πολυσύνθετο πολιτιστικό θεσμό και κάθε χρόνο σημαντικοί καλλιτέχνες μας χάρισαν μοναδικές στιγμές. «Μέσα από τις βραδιές Χιώτη αναδεικνύεται το σύνολο της καλλιτεχνικής […]