20 °C Argos, GR
28 Μαρτίου 2024

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Μην χρησιμοποιείτε τα μέσα μεταφοράς εάν έχετε έστω και ήπια συμπτώματα

Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορονοϊού και την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισής του, συμμετείχε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς άλλωστε επιτελούν κρίσιμο κοινωνικό έργο. Στην τελευταία εβδομάδα, η κίνηση των επιβατών σημείωσε πτώση κατά 50% και μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα η πρόβλεψη είναι πως θα πέσει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου η πληρότητα των οχημάτων (συρμών, λεωφορείων, τρόλεϊ) μειώνεται συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή του συνωστισμού. Αυτός είναι και  ο λόγος που έχει ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνιστά στο επιβατικό κοινό να μη χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εάν έχει έστω και ήπια συμπτώματα, να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να περιμένει τον επόμενο συρμό ή λεωφορείο εάν διαπιστώσει ότι είναι πλήρες.

Ο κ. Καραμανλής έχει απευθύνει έκκληση και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να αποφεύγουν τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος.

Σε ό,τι αφορά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» παρατηρήθηκε το φαινόμενο τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους επιβάτες από και προς τα αεροσκάφη να εμφανίζουν μεγάλες πληρότητες, καθώς η υπηρεσία αυτή λειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε εντολή στις εταιρείες που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία να αυξήσουν τον αριθμό λεωφορείων και το ζήτημα διευθετήθηκε.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια που έρχονται σε επαφή με το κοινό (για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο check in, τον έλεγχο και την παραλαβή των αποσκευών, οι υπάλληλοι των εταιρειών security και οι εργαζόμενοι που πραγματοποιούν έλεγχο) να εξοπλιστούν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ (γάντια, μάσκες), που θα τους διανεμηθούν.

Σημειώνεται ότι από απόψε Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 στις οκτώ το βράδυ κλείνει οριστικά η αεροπορική σύνδεση με Ιταλία, καθώς σταματούν όλες οι πτήσεις από και προς τη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχαν αποκλειστεί οι πτήσεις από και προς Μιλάνο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας λαμβάνει μέτρα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργούν με ασφάλεια τα αεροδρόμια της χώρας. Οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο πύργος ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, θα συνεχίσουν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μη κρίσιμες θα λειτουργήσουν από Τρίτη με το 50% του προσωπικού στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διάδοσης του ιού.

Με ΠΝΠ ορίζεται ειδική διαδικασία, προκειμένου ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσματα στο προσωπικό των αερολιμένων της χώρας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, να ολοκληρώνεται εντός το αργότερο 48 ωρών. Το μέτρο αυτό απαιτείται ώστε να μη χρειάζεται να μπει σε καραντίνα για 14 ολόκληρες ημέρες το προσωπικό, ιδίως σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως ο πύργος ελέγχου. Οι έλεγχοι ανίχνευσης κρουσμάτων θα γίνονται με σύναψη σύμβασης με ειδικά αδειοδοτημένα ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα ή/και σε ειδικούς χώρους εντός των αεροδρομίων.

Ωστόσο το κρισιμότερο μέτρο πρόληψης που έχει ληφθεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι η προμήθεια αντισηπτικών αποκλειστικά για χρήση από τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Αντισηπτικά έχουν τοποθετηθεί σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, ενώ έχουν δοθεί επίσης σε όλους τους οδηγούς. Η ΟΣΥ έχει παραγγείλει περισσότερα από 40.000 γάντια για τους οδηγούς των λεωφορείων.

Συρμοί και οχήματα απολυμαίνονται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία που οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, δηλαδή τις μπάρες και τις χειρολαβές.

Σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, στάσεις τηλεματικής, συρμούς μετρό, κτλ) επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που υπενθυμίζουν τις οδηγίες προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ συστήνει επίσης στους επιβάτες να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα και να προτιμήσουν τη χρήση καρτών -πιστωτικών ή χρεωστικών- στα εκδοτήρια.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα αεροδρόμια της χώρας, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τις αεροπορικές εταιρείες, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα Άρθρα

Αγιασμός στο 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου

Ο Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας στο προαύλιο με αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών. Στην συνέχεια ο ιερέας επισκέφθηκε το κάθε τμήμα και αγίασε τους μαθητές και τους καθηγητές που παρέμειναν στις αίθουσες για αποφυγή του συνωστισμού στον προαύλιο χώρο. Στον αγιασμό παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι […]

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή στην Αρχαία Επίδαυρο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Επιδαύρου διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουνίου από τις 9:30-12:30 στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.