13 °C Argos, GR
29 Μαρτίου 2024

Φεστιβάλ Ναυπλίου: Αφιέρωμα σε εξέχοντες Ελληνοκαναδούς, Καναδούς και Έλληνες συνθέτες

Τρίτη 2 Ιουλίου, Βουλευτικό 21:00
Αφιέρωμα σε εξέχοντες Ελληνοκαναδούς, Καναδούς και Έλληνες συνθέτες.

Μίνα Πολυχρόνου, υψίφωνος – Άρτεμις Μπόγρη, μεσόφωνος
Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο

Κουαρτέτο εγχόρδων “L’ Anima”
Στέλλα Τσάνη, βιολί – Mπρουνίλντα – Ευγενία Μάλο, βιολί
Ηλίας Σδούκος, βιόλα – Λευκή Κολοβού, βιολοντσέλο

Πρόγραμμα

Α μέρος

Χάρυ Σταφυλάκης (1982)
2ο κουαρτέτο εγχόρδων

Χρίστος Παπαγεωργίου (1967)
In Memoriam

Nέστωρ Ταίηλορ (1963)
Lux Aeterna

Β Μέρος

Xρήστος Χατζής (1953)
Αwakening

Alain Lefevre (1962)
Un ange passe

 

Άρτεμις Μπόγρη, μεσόφωνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε τις μουσικές της σπουδές πρώτα στο πιάνο. Μαθήματα κλασσικού τραγουδιού ξεκίνησε στην τάξη της Μαρίνας Κρίλοβιτς στο Ωδείο Αthenaeum, από όπου πήρε το δίπλωμα της με βαθμό Άριστα Παμψηφεί, Α Βραβείο, και χρυσό μετάλλιο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τραγουδιού της Δάφνης Ευαγγελάτου, του Κώστα Πασχάλη, της Jeannette Pilou και του Άρη Χριστοφέλλη, με τον οποίο συνεχίζει τη μελέτη ρεπερτορίου. Υπήρξε ενεργό μέλος του Όπερα στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2009 έως το 2011.
Έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ, το Ergon Ensemble, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και με την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής . Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά με το συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, δίνοντας συναυλίες μαζί του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει τραγουδήσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση τα έργα «Η σκηνή των θαυμάτων» και το λυρικό λειτουργικό δράμα « Φωνή Δρυός».

Έχει συμμετάσχει επανειλημμένα σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εμφανίστηκε στους ρόλους του Συνθέτη ( Αριάδνη στη Νάξο), της Ροζίνα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), της Αντζελίνα (Σταχτοπούτα), της Ντοραμπέλλα ( Έτσι κάνουν όλες), του Κερουμπίνο (Οι γαμοι του Φίγκαρο), του Στέφανο ( Ρωμαίος και Ιουλιέτα), της Μερσέντες (Κάρμεν), ενώ έχει εμφανιστεί και στο ρόλο της Εύθυμης Χήρας σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια αναβίωση της όπερας του C.W. Gluck “Il trionfo di Clelia”( Royal Opera
House-Linbury Studio) καθώς και στο αφιέρωμα για τα 80χρονα του πρωτοποριακού Βρετανού συνθέτη Peter Maxwell Davies ( Icones- Miss Donnithorne’s maggot). Το καλοκαίρι του 2017 εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών στο κύκλο “ Madness” μαζί με το Ergon Ensemble, τραγουδώντας το έργο του Thomas Larcher “My illness is the medicine I need”.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

 

Μίνα Πολυχρόνου, υψίφωνος

Κάτοχος διπλώματος μονωδίας από το Ωδείο Αθηνών με άριστα και τιμητική διάκριση, FLCM (Fellow του London College of Music), ανώτερων θεωρητικών ( Ωδικής, Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας). Με υποτροφία του Ιδρύματος «Αλ. Ωνάσης» συνέχισε τις σπουδές της στο Μιλάνο (Καστελλάνι, Τσόνι) και στη Βιέννη (Γιούρινατς, Κοτρουμπάς). Πρωταγωνίστησε σε πολυάριθμες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε ρόλους όπως: La Serva Padrona (Serpina), Alcina (Umberto), Le Nozze di Figaro (Barbarina, Susanna), Entfürung aus dem Serail (Blondchen), Don Giovanni (Zerlina), Zauberflöte (Pamina, 1st Lady), La finda giardiniera (Arminda), La vie Parisienne (Gabrielle), IlBarbiere di Siviglia (Rosina), La Boheme (Musetta), Gianni Schicchi (Nella), Ariadne auf Naxos (Najade), Traviata(Violetta), Carmen (Michaela), Werther (Sophie), The cunning little vixen ( The vixen), Stravinsky ( Les noces), κ.λπ.

Άλλες συμμετοχές σε όπερες σύγχρονων συνθετών: Τα ξωτικά νερά του Μ. Καλομοίρη, Οι Δραπέτες της σκακιέρας του Γ. Κουρουπού, Μανουέλ Σαλίνας του Π. Κούκου, Καρυωτάκης του Μ. Θεοδωράκη, Η μάσκα του κόκκινου του Δ. Μαραγκόπουλου, οι Δαιμονισμένοι του Χ. Βρόντου, Μαραθών-Σαλαμίς του Π. Καρέρ κ.ά. Στις εμφανίσεις της συμπεριλαμβάνονται πολλά ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γκαλά όπερας-οπερέτας, ορατόρια, κ.λ.π.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις σημαντικές ορχήστρες της Ελλάδας, την συμφωνική της Σόφιας, Mozarteum, I Solisti Veneti, Composers Ensemble, στο Μ.M.A και Μ.Μ.Θ., Εθνική Λυρική Σκηνή, Όπερα Θεσσαλονίκης, Semperoper στη Δρέσδη, Royal Festival Hall στο Λονδίνο, Conservatorio Verdi στο Μιλάνο, Μεγάλη Αίθουσα Φιλαρμονικής της Οδησσού, Μuseo Revoltella στην Τεργέστη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Αρχαίο Στάδιο Δελφών και Επιδαύρου, Ηρώδειο.

Έχει διδάξει μονωδία επί σειρά ετών στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο.

Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο

Ο Θοδωρής Τζοβανάκης σπούδασε πιάνο στην Ελλάδα με τη Δόμνα Ευνουχίδου κι έπειτα, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Yamaha και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, τη Σκωτία και την Ολλανδία κοντά στη Roswitha Gediga και τον Geoffrey Douglas Madge. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Ως σολίστας έχει συμπράξει με ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου σε Αθήνα, Λευκωσία, Βιέννη, Γενεύη, Βόννη, Τεργέστη, Γάνδη, Εδιμβούργο, Κολωνία, Λονδίνο, Μιλάνο, Σεντ Άντριους, Τρίπολη Λιβύης, Γλασκόβη, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Ουτρέχτη, Χάγη, Ρότερνταμ, Άμστερνταμ, Κάιρο, Βελιγράδι, Τουλούζη και αλλού. Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση έχει ερμηνεύσει και έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο πιάνο και έργα για φωνή και πιάνο των Δ. Μητρόπουλου και Α. Ριάδη. Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Τσεχίας. Είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.

L’ Anima – κουαρτέτο εγχόρδων

Στέλλα Τσάνη (βιολί), Μπρουνίλντα – Ευγενία Μάλο (βιολί), Ηλίας Σδούκος (βιόλα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλλο)

Το L’ Anima σχηματίστηκε το 1996, στο πλαίσιο τής τάξεως Μουσικής Δωματίου του καθηγητή Τάτση Αποστολίδη στο Ωδείο Αθηνών και σήμερα είναι το παλαιότερο εν ενεργεία κουαρτέτο εγχόρδων της Ελλάδας.
Η Στέλλα Τσάνη, βραβευμένη μουσικός, έχει στο ενεργητικό της 8 δισκογραφικές δουλειές και περισσότερες από 50 δισκογραφικές συμμετοχές, καθώς και πολλές εμφανίσεις ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Μπρουνίλντα – Ευγενία Μάλο, πτυχιούχος τού Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων σε θέση Κορυφαίας στα Α΄ βιολιά. Ο Ηλίας Σδούκος, διαπρεπής σολίστ και καθηγητής της βιόλας, κατέχει τη θέση του Α΄ κορυφαίου στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η Λευκή Κολοβού χαρακτηρίζεται για την έντονη δραστηριότητά της στο χώρο της μουσικής δωματίου και έχει συνεργαστεί με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες.
Το L’ Anima έχει εμφανιστεί στους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας, έλαβε μέρος σε αρκετές μεταδόσεις της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, καθώς και σε εκδηλώσεις του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ. Συνεργάστηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και με την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. δίνοντας σειρά συναυλιών σε σταθμούς μετρό της Αθήνας.
Έχει εμφανιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου με πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης. Επίσης, το ίδιο σχήμα εμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2003 στη Στοά του Αττάλου κατά την Τελετή Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώπιον των ηγετών και αντιπροσωπειών των χωρών μελών, προσκεκλημένο του Υπ. Εξωτερικών και της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε σεμινάρια και μουσικά εργαστήρια συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς, όπως η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, το Μουσικό Κολλέγιο Μπέρκλη (Berklee College of Music – Boston, U.S.A.), το Ιόνιο Πανεπιστήμιο κ.ά..
Toν Σεπτέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε από τη Subways Music ο δίσκος “Music for strings”, στον οποίο το κουαρτέτο L’ Anima ερμηνεύει έργα του διακεκριμένου συνθέτη Σάββα Ζάννα.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 εκδόθηκε, πάλι από την Subways Music, ο διπλός δίσκος “The String Quartets”, στον οποίο το κουαρτέτο L’ Anima ερμηνεύει το σύνολο των έξι – μέχρι εκείνη τη στιγμή συντεθέντων – κουαρτέτων εγχόρδων του πλέον διακεκριμένου διεθνώς Έλληνα συνθέτη λόγιας μουσικής, του Ακαδημαϊκού και Προέδρου της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, Θόδωρου Αντωνίου.
Το L’ Anima, στο 2016, βραβεύτηκε για τη δισκογραφία του από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών σε σχετική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Περισσότερα Άρθρα

Ρυθμική γυμναστική: Ρεκόρ με 34 χώρες στο 8ο Διεθνές Τουρνουά Aphrodite Cup

Καταξιωμένες και ταλαντούχες αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής από 34 χώρες, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως το Πουέρτο Ρίκο, η Ινδονησία, το Πράσινο Ακρωτήριο και η Νέα Ζηλανδία, θα τιμήσουν με την παρουσία τους το 8ο Διεθνές Τουρνουά Ρυθμικής Γυμναστικής Aphrodite Cup, που θα προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου στο […]

Η Σωτηρία Παπαδοπούλου σχολιάζει τα εκλογικά

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του tvsuper η Σωτηρία Παπαδοπούλου σχολιάζει με τον Θεοδόση Πιπέρη τα αυτοδιοικητικά της Αργολίδας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τι συμβαίνει με τους Ρομά στο σταθμό μεταφόρτωσης; Ο Πανναυπλιακός και ο Μάκαρης, η προεκλογική φιέστα του Δημήτρη Καμπόσου και ο Δήμος Επιδαύρου. Επίσκεψη Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας και τι θα σηματοδοτήσει.